Robomow RC304u beoordeling

Robomow Robotmaaier RC304U

De Robomow RC304u is een middelgrote robotmaaier. De Robomow RC304u is een geweldige kleine machine en is mijn eerste keus van alle robotmaaiers die gazons tussen 600 m² en 1000 m² kunnen beheren.

Hij onderscheidt zich van de concurrentie door een aantal kenmerken, waaronder de superieure maaikracht, de turbomow-functie en de uitstekende integratie van slimme functies. Hij heeft een modern ontwerp, dat er strak en stijlvol uitziet, en de donkergroene kleur zal er geweldig uitzien in elke tuin. U kunt de huidige prijs van de Robomow RC304u bekijken via de volgende link.

Vriendelijke robotica maakt al sinds 1997 robotmaaiers, met de introductie van de Robomow Classic. Sindsdien is er een geleidelijke evolutie van hun machines en merk.

Vandaag de dag zijn ze een van de leiders op de markt van de robotmaaiers. Hun robotmaaiers hebben een aantal onderscheidende kenmerken, die hen een aantal unieke voordelen en enkele nadelen geven ten opzichte van hun concurrenten.

Bekijk de dagprijs

Ontwerp en belangrijkste kenmerken

De Robomow RC304u kan gazons tot 1000 m² groot maaien. Dit veronderstelt dat uw gazon vrij vlak is, een eenvoudige rechthoekige vorm heeft, geen obstakels of extra zones heeft en dat uw gazon in een bescheiden tempo groeit. Als u een zeer gecompliceerd gazon heeft met veel obstakels, dan kan het zijn dat u slechts een kleiner gebied kunt maaien. In feite adviseert Robomow dat de ideale gazongrootte voor de Robomow RC304u slechts 500 m² is.

De beslissing om al dan niet voor dit model te kiezen, zal dus afhangen van de beoordeling van uw gazon en van uw beslissing over hoe ingewikkeld het is. Als u een gecompliceerd gazon hebt, kunt u misschien beter de stap zetten naar de Robomow RC308, het volgende model van Robomow in het gamma.

De Robomow RC304u heeft een maaibreedte van 28 centimeter en maait uw gazon tot een hoogte van 15 tot 60 mm, afhankelijk van uw voorkeur. Hij kan hellingen aan tot een helling van 36%, wat een hellingshoek van 20 graden is.

De Robomow RC304u heeft een snijkant die superieur is aan sommige andere concurrerende merken op de markt en zal ervoor zorgen dat u minder tijd kwijt bent aan het trimmen en onderhouden van de randen van uw gazon. Het heeft een modulair ontwerp, wat het vervangen van reserveonderdelen gemakkelijk maakt.

Het heeft ook een turbo-modus die het mogelijk maakt om extra kracht te leveren aan de maaimessen wanneer dat nodig is, zoals bij het maaien door lang gras. Dit is vooral handig voor uw eerste maaibeurt met de Robomow RC304u en voor de eerste maaibeurt na de winterstalling.

Het heeft ook een smartmow-functie om de navigatie van de robotmaaier rond uw tuin te verbeteren en de efficiëntie waarmee hij uw gazon gemaaid krijgt, te verhogen.

Robot gazonmaaiers van Robomow zijn over het algemeen luidruchtiger tijdens het gebruik dan concurrerende merken. Dit is te wijten aan de maaitechniek die wordt gebruikt in de robotmaaiers van Robomow. Er zijn voor- en nadelen aan verbonden, maar het is de moeite waard om er rekening mee te houden dat dit niet de meest stille robotmaaier op de markt is.

Bekijk de dagprijs

Voor- en nadelen

Voordelen

 • Strakke vormgeving
 • Uitstekende maaimogelijkheden voor gazonranden
 • Turbomow-modus maakt licht werk van langer gras
 • Uitstekend dealernetwerk voor reserveonderdelen, reparaties en installatie indien nodig

Nadelen

 • Luider dan vergelijkbare robotmaaiers
 • Groter energieverbruik dan vergelijkbare robotmaaiers
 • Enige onzekerheid over de grootte van het gazon zal het behandelen

Installatie

De installatie van de Robomow RC304u is zeer eenvoudig en ik was onder de indruk van het instructiemateriaal dat in de doos werd geleverd. Robomow heeft ook een uitstekend Youtube-kanaal met nuttige video's die je door het installatieproces kunnen leiden.

Inhoud van de doos

De Robomow RC304u is zeer goed verpakt en werd beschermd tegen het risico van schade tijdens de levering. Bij het openen van de doos vond ik het volgende.

 • Robomow RC304u
 • Het basisstation
 • Omtrekdraad
 • Stroomvoorziening
 • Bladverwijderingsgereedschap
 • Pinnen
 • Gebruikershandleiding
 • Roboruler voor het meten van de afstand tot de rand van het gazon om de perimeterdraad te installeren
 • Basisstations
 • Plotaansluitingen
 • Draadaansluitingen
 • Snijhoogteverlenger

Bekijk de dagprijs

Om de Robomow RC304u te installeren heeft u een hamer, een tang en een kleine platte schroevendraaier nodig. Het eerste wat u moet doen is de vorm van uw gazon beoordelen. Robomow splitst dit op in vier verschillende types.

 • Gazons met slechts één hoofdgebied.
 • Gazons met een hoofdzone en een secundair gebied dat verbonden is door een smalle sectie.
 • Gazons met een hoofdzone en een niet-verbonden tweede zone.
 • Gazons met een miane zone, een subzone en een aparte zone.

Gelukkig kan de Robomow RC304u al deze tuintypen beheren en in de handleiding wordt het installatieproces voor elke optie zeer duidelijk uitgelegd.

De installatie van het laadstation

De volgende stap is het kiezen van een goede locatie voor het laadstation. Er zijn vier belangrijke dingen om in gedachten te houden om u te helpen bij het kiezen van een goede locatie.

 • Kies een locatie niet verder dan 15 meter van een stopcontact.
 • Er moet een minimum van 1,5 meter vrij zijn direct voor het laadstation, zodat de robotmaaier soepel kan worden aangekoppeld.
 • Minimaal 1 meter van een sproeierkop.
 • Gelijkmatige en vlakke ondergrond.

Installatie van de perimeterdraad

Robomow RC304 perimeterdraad

Zodra u een locatie hebt gekozen voor het laadstation voor de Robomow RC304u, moet u verder gaan met het installeren van de perimeterdraad, voordat u het laadstation aan de grond vastmaakt. U moet de liniaal gebruiken die bij de Robomow RC304u wordt geleverd en waarop de afstand van de perimeterdraad tot de rand van het gras is aangegeven.

Voor gazonranden die naast een vlak pad of een val liggen, moet u de kortere afstand op de liniaal gebruiken om de perimeterdraad te positioneren. Voor muren of hekken moet u de langere afstand op de liniaal gebruiken.

U moet beginnen met 30 cm perimeterdraad te laten liggen waar u deze in de achterkant van het laadstation steekt en het eerste deel van de draad aan de onderkant vastpint. Wikkel de draad tegen de klok in rond de rand van uw gazon en zet om de paar meter een pen in het gazon, waarbij u de afstand telkens correct meet om er zeker van te zijn dat de perimeterdraad op de juiste afstand van de rand van het gazon ligt.

U moet de draad zo trekken dat hij plat op de grond ligt. Wees extra voorzichtig in de hoeken door de pennen dichter bij elkaar te plaatsen, zodat de hoeken glad zijn en er geen scherpe hoeken zijn.

Harde obstakels zoals bomen in het midden van uw gazon hoeven niet te worden beschermd door ze af te bakenen met omtrekdraad. Zachte obstakels, zoals bloemperken of vijvers, moeten worden afgebakend met perimeterdraad, omdat de Robomow RC304u de randen daarvan niet kan detecteren.

Omgaan met obstakels in het gras

Robomow RC304 robot maairobot bediening

Voor een zacht obstakel zoals een bloemperk in het midden van uw gazon moet u de omtrekdraad rond de rand van uw gazon laten lopen tot u bij het dichtstbijzijnde punt van het bloemperk komt. Op dit punt moet u de omtrekdraad direct naar de rand van het bloemperk leiden tot u het dichtst bij de rand komt.

Bekijk de dagprijs

Eenmaal dicht bij de rand kunt u de draad in het gras vastpinnen op de door de roboruler aanbevolen afstand. Als u de omtrek van uw gras tegen de klok in met de omtrekdraad, moet u met de omtrekdraad om het obstakel heen gaan, met de klok mee, totdat u weer bij het punt komt waar u bent begonnen.

U moet de haringen vrij dicht bij elkaar zetten om ervoor te zorgen dat de bochten vrij glad zijn rond het obstakel. Zodra u weer bij de start bent, moet u de omtrekdraad weer naar de rand van het gras laten lopen. Het deel van de omtrekdraad dat naar het obstakel gaat, moet dicht bij het deel dat terugkeert van het obstakel worden gelegd, maar ze mogen elkaar niet kruisen.

De Robomow RC304u zal in staat zijn om de perimeterdraad rond het zachte obstakel te detecteren, en zal met gemak om dit obstakel heen knippen. Het signaal van de twee stukjes perimeterdraad die naar en van het obstakel lopen, zullen elkaar opheffen door hun nabijheid. De Robomow RC304u zal dit negeren en zal over de top van deze sectie gaan.

Zodra u de perimeterdraad terug naar de rand van het gazon krijgt, gaat u verder rond de rand van uw gazon in tegengestelde richting totdat u een heel circuit van uw gazon met de perimeterdraad hebt voltooid.

U moet de laatste pin heel dicht bij de pin zetten om het eerste bit van de omtrekdraad vast te zetten, zodat beide uiteinden van de omtrekdraad naast elkaar zitten. U moet de uiteinden van de perimeterdraad zo knippen dat ze dezelfde lengte hebben. Dit maakt het gemakkelijk om ze aan te sluiten op de achterkant van het laadstation.

U moet de twee uiteinden van de perimeterdraad in elkaar draaien om de connector gemakkelijker te kunnen bevestigen. U moet de uiteinden van de perimeterdraad strippen en beide uiteinden van de draad in een connector steken. De draad kan met een platte schroevendraaier in de connector worden bevestigd.

Zodra dit is gedaan, moet u om de omtrekdraad heen lopen en extra pinnen toevoegen op plaatsen waar de omtrekdraad niet gelijk is aan de grond. U moet er ook voor zorgen dat alle hoeken vrij glad zijn, en waar extra pinnen nodig zijn, moet u er gebruik van maken.

Aansluiten van het laadstation

De volgende stap is het plaatsen van het laadstation van de Robomow RC304u op de geplande locatie. Lijn het laadstation uit met de omtrekdraad zodat het recht is en de Robomow RC304u zonder problemen kan aanmeren bij het laadstation. U moet twee van de palen van het laadstation gebruiken om de achterkant van het laadstation op zijn plaats te houden, naast het uiteinde van de perimeterdraad.

Bekijk de dagprijs

U kunt dan overgaan tot het aansluiten van de groene connector met de perimeterdraad op de achterkant van het Robomow RC304u laadstation. Sluit vervolgens de voedingskabel aan op het laadstation en koppel deze vast aan de aarde in de richting van het stopcontact. Sluit de voeding aan op uw stopcontact en er moet een groen lampje op het laadstation verschijnen.

Eerste keer opstarten

Je bent nu klaar om de Robomow RC304u een testrit te geven. U moet de maaihoogte aanpassen voordat u begint. Dit kunt u doen door de robotmaaier om te draaien en de maaihoogteverlenger te gebruiken. Vervolgens kunt u de Robomow RC304u inschakelen.

U wordt dan door een korte instelprocedure op het bedieningspaneel geleid om de maateenheden, de datum en de tijd in te stellen. U kunt dan de positie van het basisstation testen door de robotmaaier 2 of 3 meter van het laadstation te plaatsen en op ok te drukken.

De Robomow RC304u moet dan dokken en ontkoppelen met het laadstation, om te bevestigen dat uw laadstation zich op de juiste plaats bevindt. U kunt dan gebruik maken van de laatste 2 laadstationpalen om het laadstation stevig aan de grond te bevestigen. De volgende stap is het testen van de perimeterdraad. Volg de instructies op het bedieningspaneel en druk op OK. De Robomow RC304u zal zich ontkoppelen van het laadstation en de perimeterdraad helemaal rond de omtrek van uw gazon volgen. Als er aanpassingen aan de perimeterdraad nodig zijn, kunt u deze voltooien en vervolgens de positie opnieuw testen. Als de Robomow RC304u zonder problemen draait, dan kunt u de robotmaaier aan het werk zetten.

Bekijk de dagprijs

Bediening

Robomow RC304 robot maairobot bediening

Sinds de installatie van de Robomow RC304u werkt hij feilloos. Na de eerste installatie berekent hij hoe vaak hij uw gazon moet maaien op basis van de grootte en de complexiteit van uw gazon. Hij heeft ook een regensensor en zal geen geplande maaibeurt starten tenzij hij droog weer detecteert.

De Robomow RC304u werkt perfect in natte omstandigheden, maar het kan ervoor zorgen dat een deel van het maaisel zich verzamelt op het gras en de robotmaaier kan soms een beetje tractie verliezen. De regensensor, evenals de frequentie en de duur van het maaien van het gazon kunnen worden aangepast in het instellingenmenu of via de smartphone/tablet app.

Over het algemeen zijn robotmaaiers ontworpen om uw gras vaker te maaien dan een conventionele grasmaaier. Daar zijn twee redenen voor.

Ten eerste is een van de belangrijkste attracties van robotmaaiers dat ze u een gazon kunnen geven dat er elke dag vers gemaaid uitziet. Ten tweede mulchen robotmaaiers uw maaisel en brengen het terug naar het gras. Door regelmatig te maaien kan het gemaaide gazon in het gazon vallen in plaats van dat het zichtbaar is bovenop het gazon.

Een belangrijk punt om op te merken bij de Robomow RC304u is dat u ervoor moet zorgen dat uw gazon vrij is van kleine voorwerpen. klein kinderspeelgoed, stokken of dennenappels worden bijvoorbeeld niet gedetecteerd door de botsingssensoren. dergelijke voorwerpen kunnen overmatige slijtage aan de messen van de Robomow RC304u veroorzaken.

Hoewel de robotmaaier Robomow RC304u over slimme functies beschikt om uw gazon efficiënter te maaien, is het geen bijzonder intelligente robot. Over het algemeen zal hij in een rechte lijn bewegen tot hij te veel de omtrekdraad krijgt, voordat hij draait en in een andere richting beweegt. Dit gezegd hebbende, ben ik meer dan onder de indruk van de manier waarop hij mijn hele gazon vers gemaaid houdt en er de hele tijd fantastisch uitziet.

Bekijk de dagprijs

Maaifuncties

robomow rc304u grasrobot maaifuncties

De Robomow RC304u heeft een aantal nuttige zaagfuncties. Ten eerste heeft hij hardere messen en een sterkere motor dan een aantal concurrerende merken. Dit maakt het mogelijk om langere, meer dichte stukken gras te maaien, en kan het risico op het niet goed maaien van stukken verminderen.

Dankzij de slimme functie van de Robomow RC304u heeft hij een efficiënter maaipatroon dan concurrerende robotmaaiers. Hij is in staat om soepele bochten te maken wanneer hij de rand van uw gazon bereikt en verder gaat in een andere richting. Dit in tegenstelling tot een aantal andere merken robotmaaiers. Veel concurrerende modellen gaan door tot ze bij de omtrekdraad komen, voordat ze stoppen, achteruitgaan, draaien en in een andere richting bewegen.

De turbomow-functie van de Robomow RC304u maakt het mogelijk om sneller en sterker gras te maaien wanneer dat nodig is. Een voorbeeld hiervan is de eerste maaibeurt van het groeiseizoen nadat de robotmaaier uit de winterstalling is gehaald. Tijdens de turbomodus vermindert de Robomow RC304u zijn bewegingssnelheid, verhoogt hij het toerental van de messen en verhoogt hij de maaitijd, waardoor uw gazon er weer snel netjes en opgeruimd uitziet.

De Robomow RC304 heeft een geweldige maaifunctie. Dit is een instelling die kan worden geactiveerd om uw robotmaaier rond de omtrek van uw gazon te laten maaien, zodat de randen van uw gazon vrij goed worden gemaaid. Dit werkt goed waar uw gazon een pad of een druppel ontmoet, maar is minder geschikt waar uw gazon eindigt met een muur of een hek.

De functie voor het maaien van de randen moet handmatig worden geactiveerd en ik zou aanraden om dit een keer per week te doen of zo. Als het gazon eenmaal is gemaaid, keert het terug naar zijn normale activiteiten. Over het geheel genomen heb ik het gevoel dat deze robotmaaier beter in staat is om de randen van uw gazon te maaien dan de meeste andere concurrerende robotmaaiers. Toch moest ik de randen van mijn gazon om de 3 à 4 weken nog met de hand maaien met een strimmer, om ervoor te zorgen dat het netjes en opgeruimd bleef.

Beperkingen van de maai-eigenschappen

Hoewel de Robomow RC304u beter kan maaien dan veel andere robotmaaiers, is hij nog steeds niet in staat om het perfecte werk te doen. dit is vooral te zien waar uw gazon een hek of muur ontmoet. de maaimessen zijn niet in staat om dicht genoeg bij de rand van uw gazon te komen. om deze reden zult u wat moeten maaien van de rand van uw gazon. voor de meeste mensen zal het echter voldoende zijn om dit ongeveer om de 3 tot 4 weken te doen.

Vermogen en opladen

De Robomow RC304u wordt gevoed door een 2,4 ampère-uur lithium-ionbatterij. Het duurt tussen de 50 en 70 minuten om op te laden in het laadstation en zorgt voor een gemiddelde werktijd van 45 tot 50 minuten. Het gemiddelde stroomverbruik is 14 kilowattuur per maand. Bij mijn lokale elektriciteitsprijzen zou dit £2,24 per maand kosten.

De lithium-ionbatterij zou 2 tot 4 jaar moeten meegaan bij intensief gebruik en reserveonderdelen zijn gemakkelijk verkrijgbaar bij de plaatselijke dealers en online. Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden met de lithium-ion batterij technologie.

De laadcapaciteit van een lithium-ionbatterij heeft de neiging om te verslechteren wanneer deze wordt opgeslagen in warme omstandigheden. Na een jaar bij een gemiddelde temperatuur van 25 °C kan een lithium-ionbatterij slechts 80% van zijn maximale lading bereiken. Bij 45 °C daalt dit tot slechts 65%. Bij 0 °C daarentegen kan een lithium-ionbatterij na een jaar opslag nog steeds tot 94% van het maximum opladen.

Denk daarom goed na over de plaatsing van uw laadstation. Als u in een warm klimaat leeft, zal het plaatsen van het laadstation op een schaduwrijke plaats de levensduur van de lithium-ionbatterij in uw Robomow RC304u aanzienlijk verlengen.

Bekijk de dagprijs

U kunt ook overwegen om een deksel of garage te maken of af te schermen voor het Robomow RC304u laadstation om te voorkomen dat de robotmaaier wordt blootgesteld aan direct zonlicht wanneer hij in het laadstation zit.

Hoewel reservebatterijen voor de Robomow RC304u gazonmaaier direct beschikbaar zijn, zijn ze vrij duur. U dient dit te verdisconteren in de levensduurkosten van de Robomow RC304u en zorg voor uw batterij waar mogelijk.

Maximale helling

De Robomow RC304u kan hellingen tot 35% helling (hellingshoek van 20 graden) binnen het werkgebied van het gazon beheren. Dit is een stuk beter dan de McCulloch ROB R1000, maar iets slechter dan de Husqvarna 310, die de twee belangrijkste concurrenten zijn die ik zou overwegen voor gazons van vergelijkbare grootte.

Aan de rand van het gazon gelden strengere eisen voor het leggen van de perimeterdraad. U moet de perimeterdraad niet installeren langs een helling van meer dan 10% helling. De reden hiervoor is dat er een risico bestaat dat de robotmaaier uitglijdt en buiten de draad komt, vooral als het gras nat is.

U kunt de helling van uw gazon berekenen voordat u een robotmaaier bestelt om er zeker van te zijn dat uw gekozen robotmaaier erin slaagt uw gazon te maaien. Ik heb hier een handleiding geschreven om de helling van uw gazon te berekenen.

Bewegings- en navigatiesysteem

De Robomow RC304u kon zonder problemen door mijn tuin navigeren. Hij lijkt zich in een vrij willekeurig patroon rond je gazon te bewegen. Hij beweegt zich meestal in een rechte lijn totdat hij de omtrekdraad ontmoet, waardoor hij in een andere richting gaat draaien en maaien.

De Robomow RC304u is in staat om smalle gazonsegmenten die breder zijn dan 1,2 meter te overbruggen. Als het smalle gedeelte smaller is dan 2 meter, moet u de omtrekdraad in een speciale configuratie instellen om de robotmaaier in en uit de smalle doorgang te leiden om te voorkomen dat hij vast komt te zitten.

Als u een doorgang van gras heeft die smaller is dan 1,2 meter, zal de Robomow RC304u hier niet over kunnen onderhandelen. U zult uw gazon moeten installeren alsof er twee aparte delen van het gazon zijn. Dit is een belangrijk nadeel van de Robomow RC304u en een nadeel dat door een aantal andere robotmaaiers is overwonnen. De McCulloch ROB R1000 is een directe concurrent en kan zich door grasvelden met een lengte van 30 cm manoeuvreren.

Bekijk de dagprijs

Veiligheidskenmerken

De Robomow RC304u heeft een groot aantal veiligheidskenmerken die ervoor zorgen dat het risico op letsel tijdens het gebruik tot een minimum wordt beperkt. Hij heeft een kindervergrendeling die voorkomt dat hij door onbevoegden wordt bediend. Dit kan in- of uitgeschakeld worden in het instellingenmenu. Als hij geactiveerd is, kan de Robomow alleen met twee knoppen in de juiste volgorde beginnen te werken.

De Robomow RC304u heeft ook hef-, kantel- en obstructiesensoren. Deze detecteren wanneer de robotmaaier is onderbroken. Als de hef- of kantelsensoren geactiveerd zijn, zullen de messen van de robotmaaier onmiddellijk stoppen.

De obstructiesensor zorgt ervoor dat de machine stopt en in een andere richting beweegt als ze een vast obstakel tegenkomt.

Er is ook een noodstopknop die op elk moment kan worden ingedrukt en die de messen onmiddellijk zal stoppen.

De Robomow RC304u heeft een power elimination schakelaar die alle functies van de robotmaaier voorkomt totdat deze wordt geactiveerd. Dit is belangrijk om te gebruiken bij het uitvoeren van onderhoud aan de onderkant van de Robomow RC304u, om ervoor te zorgen dat de messen niet onverwacht inschakelen.

De Robomow RC304u gebruikt verzegelde batterijen die geen enkel type vloeistof zullen lekken, ongeacht hun positie of opslagconditie.

Hij heeft ook een zeer lage bodemvrijheid, wat betekent dat het zeer moeilijk is om eronder te komen en in contact te komen met de bladen, zonder de hef- of kantelsensoren te activeren.

Over het geheel genomen maakt dit de Robomow RC304u tot een zeer veilig apparaat. Het enige nadeel dat ik kan zien, is dat de messen van deze robotmaaier veel groter en krachtiger zijn dan die van andere robotmaaiers.

Bekijk de dagprijs

Als iemand in contact zou komen met de bewegende messen, zou het letsel dat ze kunnen oplopen veel groter zijn dan bij een robotmaaier die gebruik maakt van een alternatieve maaitechniek. Husqvarna, McCulloch en Gardena, bijvoorbeeld, gebruiken een aantal veel kleinere, vrij draaiende messen die naar achteren draaien als ze in contact komen met een vast obstakel, wat veel minder schade veroorzaakt dan een vast mes.

Regensensor

De Robomow RC304 heeft een regensensor op de buitenkant van de machine. Deze sensor is in staat om regen of zeer vochtige omstandigheden te detecteren. Als de regensensor geactiveerd is, zal deze een signaal geven aan de Robomow RC304 om de snijactiviteit te stoppen, of een geplande snede uit te stellen. De gevoeligheid van de regensensor kan worden aangepast in het Robomow-instellingenmenu.

Over het algemeen vond ik de regensensor een nuttige functie. Het zal nuttiger zijn voor mensen met een hellend gazon, waarbij de robotmaaier bij nat weer zijn grip kan verliezen. Ik heb een vrij vlakke tuin, dus ik voelde niet dat de regensensor veel voordeel opleverde in mijn tuin. Ik heb geëxperimenteerd met het uitschakelen van de regensensor, en ik heb niet gezien dat de Robomow moeite heeft met het maaien van mijn gras.

Anti-diefstal eigenschappen

De Robomow RC304u heeft zowel een antidiefstalalarm als een PIN-code-functie om het risico van diefstal van uw machine te verminderen. Het alarm kan worden ingesteld om te klinken wanneer de robotmaaier wordt opgetild of verplaatst zonder eerst de PIN-code in te voeren.

De PIN-code voorkomt de werking van de robotmaaier zonder eerst de code in te voeren. De PIN-code kan worden ingevoerd op de robotmaaier zelf, of via de smartphone-app.

Slimme functies

robomow rc304u robotmaaier smartphone app

De Robomow RC304u wordt geleverd met Bluetooth-connectiviteit en heeft een bijbehorende app voor smartphone of tablet. Dit stelt u in staat om op afstand te communiceren met uw robotmaaier. U kunt een overzicht van de voortgang van de maaier bekijken en de volgende geplande operatie zien. U kunt de meeste instellingen ook aanpassen op het fysieke bedieningspaneel van de robotmaaier.

Een van de beste dingen die u kunt doen met de bijbehorende app is de Robomow RC304u handmatig bedienen en rond uw tuin rijden. Hiermee kunt u alle gebieden van uw gazon maaien die een beetje extra aandacht nodig hebben of u kunt de maaier van het ene deel van het gazon naar het andere rijden. Ik vind dit een beetje leuk, maar ik vond het niet erg praktisch in mijn tuin. Ik ben blij dat ze dat hebben, want het is iets leuks om aan mensen te laten zien als ze mijn huis bezoeken.

Bekijk de dagprijs

Onderdelen en reparaties

robomow rc304u reserve mes

Robomow heeft een uitgebreid dealernetwerk waardoor het onderhoud en de reparatie van uw robotmaaier zeer eenvoudig is. Onderdelen zijn online beschikbaar en ik heb geen moeite met het bestellen van een vervangend mes voor mijn model.

Waarschijnlijk moet u het belangrijkste maaimes van uw Robomow RC304u één keer per jaar vervangen. Dit is een heel eenvoudig proces om te voltooien. Bij de Robomow RC304u wordt een vervangend mes in de doos geleverd. Hierdoor kunt u het oude mes in enkele seconden verwijderen zonder het fysiek aan te hoeven raken. Het nieuwe mes wordt geïnstalleerd met hetzelfde mesvervangingsgereedschap in een proces waarbij u niet het risico hoeft te nemen om zelf op het scherpe mes te snijden. Het moet heel gemakkelijk op zijn plaats klikken.

De batterij moet om de 2-3 jaar worden vervangen en u moet erop letten dat de maaitijd van uw robotmaaier in de loop van de tijd afneemt, wat aangeeft dat het tijd is om hem te vervangen. Door de modulaire opbouw van de Robomow RC304u is het echt eenvoudig om de batterij te vervangen en dit kan in enkele minuten worden gedaan zonder enige specialistische kennis of gereedschap. Er is een geweldige video op Youtube geproduceerd door Robomow die u precies laat zien hoe u de batterij kunt vervangen.

Mijn enige zorg over reserveonderdelen voor robotmaaiers van Robomow zijn de hoge kosten ervan. Vergeleken met andere vergelijkbare robotmaaiers zijn de reserveonderdelen vrij duur. Zeker, alles is van hoge kwaliteit, maar ik denk dat vooral de batterijen duurder zijn dan nodig is.

Garantie

Robomow biedt 2 jaar garantie op de Robomow RC304u, wat ik redelijk vind. Eventuele grote defecten zullen waarschijnlijk binnen twee jaar aan het licht komen. Buiten de twee jaar garantie is het repareren van de Robomow RC304u over het algemeen zeer eenvoudig en kan worden gedaan via het Robomow dealernetwerk. Als u uw Robomow RC304u goed verzorgt, zie ik geen reden waarom hij niet minstens 10 jaar zou kunnen meegaan.

Conclusie

Over het geheel genomen denk ik dat de Robomow RC304u de beste robotmaaier is die beschikbaar is voor gazons tussen 600 m² en 1000 m². Er zijn een aantal voorbehouden bij deze aanbeveling.

Als je een ingewikkeld gazon hebt, kan het zijn dat de Robomow RC304u geen dekking van 1000 m² kan bereiken. Je kan dus kiezen voor het volgende Robomow-model, de RC308u, of voor de Husqvarna 310 of de McCulloch ROB R1000.

De Robomow RC304u is ook niet de goedkoopste robotmaaier die een gazon van 1000 m² kan beheren. Die eer gaat naar de McCulloch ROB R1000. Dit is ook een hele goede robotmaaier, maar mist een paar eigenschappen en heeft minder hellingscapaciteit dan de Robomow RC304u. Als u een zeer vlak gazon heeft en het niet erg vindt om de slimme functies te missen, dan biedt de McCulloch ROB R1000 veel waar voor uw geld.

Bekijk de dagprijs