Robomow RX12u beoordeling

Robomow Robotmaaier RX12U BLACK

De RX12u is het kleinste en meest betaalbare model van robot grasmaaier dat Robomow ooit heeft gebouwd. Hij is het meest geschikt voor mensen met kleine tuinen (tot 250m²) die iets complexer gevormd zijn dan de meeste andere.

Door zijn zeer slimme navigatie en mobiliteit kan de RX12u deze tuinen veel beter aan dan andere merken/modellen.

Hoewel de RX12u nu een kleinere en goedkopere maaier is, heeft hij nog steeds de goede maai-eigenschappen die je zou zien bij de grotere en duurdere modellen van Robomow.

Gezien alles waar dit model mee uitgerust is, is het moeilijk om de prijs-kwaliteitverhouding van de RX12u te evenaren.

Maar om te zien of hij in uw tuin thuishoort, moet u wel even wachten, want ik zal alle kenmerken, functies en mogelijkheden van de RX12u bekijken.

Bekijk de dagprijs

Robomow RX12u vergeleken met de Robomow RX20u.

Het verschil tussen de RX12u en de RX20u zit hem in de mogelijkheid om te maaien, die je krijgt met de RX20u; daarnaast krijg je de android app connectiviteit en kun je met de RX20u in maximaal 5 zones maaien. De RX20u heeft ook een beveiligingssleutel die het apparaat nutteloos maakt als het wordt verwijderd. Als je de grotere gazondekking en deze extra functies niet nodig hebt, dan is de RX12u nog steeds een mededinger, met de handige aanraak- en maaiknop. Druk gewoon op go wanneer u wilt maaien!

Hoofdfuncties:

 • Beoordeling: 7.5/10
 • Oppervlakte tot 250m² (bij voorkeur 150m²)
 • Moeilijk te verslaan mobiliteit
 • Eenvoudige bediening

Bekijk de dagprijs

Om een glimp op te vangen van wat de RX12u kan, bekijk de Robomow video hieronder:

Mobiliteit

Zoals ik al duidelijk heb gemaakt, heeft de RX12u een uitzonderlijk goede mobiliteit, maar waarom is dat precies? Nou, het komt op een paar dingen neer...

Slimme maaier

Beide RX modellen hebben NIET de Smart Mow technologie ingebouwd, deze is alleen te vinden op de RC en RS modellen.

Smart Mow alleen is echter niet genoeg voor een complexe tuin, met veel kleine ruimtes en smalle doorgangen.

Daarom heeft Robomow de RX12u veel kleiner en compacter gemaakt dan alle andere modellen. Met dit ontwerp kan hij zelfs de krapste hoeken doorkruisen. Dit geeft hem een betere kans om elke centimeter van uw tuin te bedekken.

En hij kan ook over zachte hellingen tot 8,5° rijden - wat niet het beste is als ik eerlijk ben, de meerderheid van de robotmaaiers kan overal tussen 20 - 22° reiken.

Dit is geen probleem als uw gazon vlak is, maar zorg ervoor dat u het in uw achterhoofd houdt en nadenkt voordat u het koopt.

Rijdend systeem

Ook dit is weer iets anders dan de meeste modellen, maar net als hierboven verbetert het de mobiliteit van de RX12u.

In plaats van gebruik te maken van de standaard drie wielen, heeft Robomow gekozen voor iets innovatievers.

Net als alle Robomow-modellen gebruikt hij twee grote wielen aan elke kant, zodat hij in balans blijft en stabiel blijft. Maar in plaats van een typisch derde wiel achterin is de RX12u uitgerust met een Glider.

Dit bevordert een betere wendbaarheid, omdat het de maaier veel meer vrijheid geeft en hem in staat stelt om met gemak bochten te maken. Dit maakt hem perfect voor complexe tuinen.

Bekijk de dagprijs

Vermogenssysteem

De RX12u maaier wordt aangedreven door een loodzuuraccu en een elektromotor om 90 tot 120 minuten maaitijd te produceren.

Voor zo'n kleine maaier is dit vrij goed en het zou uw gazon binnen deze tijd klaar moeten zijn, maar het heeft een nadeel...

Als het gazon niet klaar is in deze tijd dan kunt u tot 16 à 20 Uur wachten tot het gazon weer volledig is opgeladen. Dit komt doordat de maaier is uitgerust met de oudere loodzuuraccu.

Gezien de grootte van het gazon is het ontworpen voor de RX12u en zou het geen probleem moeten zijn om uw gazon in één keer af te werken, maar ik moet zeggen dat ik een beetje geschokt was toen ik dit zag.

De reden voor zo'n slechte oplaadtijd zal het feit zijn dat de maaier gebruik maakt van een loodzuuraccu, deze zijn minder efficiënt dan de veel vaker voorkomende Lithium-Ion accu's in alle robotmaaiers (of in ieder geval alle andere die ik toch al gezien heb).

Behalve dat ik niet in staat ben om er een te ontwikkelen die op de RX12u past, kan ik niet bedenken waarom Robomow er niet op dit model zou passen.

Ik kan me voorstellen dat dit voor de meeste mensen een behoorlijke afslag zal zijn en dat het zeker iets is waar ze aan moeten werken om in 2020 aan te beginnen (het nieuwe Robomow RX 50u Connect model zal eind maart 2020 in het Verenigd Koninkrijk worden uitgebracht - het heeft alle nieuwe functies, inclusief de nieuwste Lithium-ion batterij).

Bekijk de dagprijs

Maaifuncties

Drijvend dek

Door de Floating Deck-functie kan het blad met de helling van de grond op en neer bewegen. Dit betekent dat de RX12u vlak bij uw tuin kan blijven en elke centimeter gras kan bereiken.

Dus wanneer de maaier onderweg op hobbels of gaten stuit, kan hij net zo gelijkmatig als op vlak terrein maaien.

Multi-Zone functie

Zodat dit model een hele reeks complexe tuinen kan verzorgen, zoals alle Robomow-maaiers, kan het zich verplaatsen tussen afzonderlijke gazons (5 ervan).

Het is niet nodig om hem van de ene naar de andere te tillen, zolang er maar een soort doorgang is kan hij zijn eigen weg erheen maken.

U moet er echter wel voor zorgen dat de omtrekdraad alle gazons omringt en dat de doorgang niet te smal is (zie de gebruikershandleiding voor een exacte meting).

Dit zou het installatieproces niet moeilijker moeten maken, maar ik denk dat dit afhankelijk is van uw gazon. En zelfs als het wat lastiger is, bespaart dit u de moeite om het apparaat van de ene naar de andere te slepen. Dus ik denk dat het toch de moeite waard is.

Regensensor

De RX-serie robotmaaiers heeft GEEN regensensor. Regensensoren zijn te vinden op de RS en RC Robomow robotmaaiers.

Bekijk de dagprijs

Smalle paden

Om deze maaier goed te laten werken rond uw gazon, moet u ervoor zorgen dat er minstens 15 cm ruimte is tussen de ene lengte van de omtrekdraad en de andere.

Zorg ervoor dat u dit voor uw aankoop in gedachten houdt. Als het gazon smaller is dan dat van de RX12u, dan kan hij er niet doorheen, denk er dan niet aan om het te maaien.

Robomow App

De Robomow RX12u heeft NIET de functionaliteit van de app. U zou het volgende RX-model moeten aanschaffen, de RX20u - als u deze functie wilt.

Maaiblad

De RX12u is uitgerust met een iets ander blad dan de andere Robomow-modellen. Het is iets kleiner en heeft slechts twee randen, waarschijnlijk vanwege de kleinere afmetingen.

Robomow RX20 maaiblad

Maar maak je geen zorgen - hij is nog steeds even effectief. Dit blad is sterk en stevig gebouwd, geeft u een onberispelijke snede en hoeft slechts één keer per seizoen te worden vervangen, wat u tijd en moeite bespaart.

En zoals ik al eerder zei, kunt u de maaihoogte (tussen 15 en 45 mm) aanpassen aan de wisselende seizoenen en omstandigheden van het gazon.

Mulchen

Voor de gezondheid van uw tuin en zodat u niet al dat vervelende maaisel hoeft te verzamelen, maait de RX12u uw gras in kleine stukjes.

Zo klein zelfs, dat u ze na het maaien niet meer kunt zien, omdat ze tot op de bodem zijn gevallen. Hier gebeurt de magie.

Het maaisel begint te ontbinden en werkt als een meststof (mulch), die voedingsstoffen voor de bodem levert om de groei en de algehele gezondheid te verbeteren. Dit resulteert in een veel voller, groener en beter uitziend gazon.

De RX12u zal dus niet alleen uw gazon onderhouden, maar ook verbeteren.

Maaimodi

Zodat de RX12u in verschillende omgevingen past en zich aanpast aan verschillende situaties, kunt u hem programmeren om anders te werken.

Dit wordt gedaan door middel van een selectie van tuinbouwmodi, die ik hieronder nader zal toelichten...

Turbomodus

De Robomow RX12u heeft NIET de Turbomow-functie. Deze functie is te vinden op de RS en RC modellen.

Eco-modus

Zodat de RX12u werkt met minimale energie voor het maaien van uw gras en het onderhoud van uw tuin, kunt u hem in de 'Eco Mode' zetten. Wanneer u een beetje energie wilt besparen is deze functie ideaal.

Maar wees gewaarschuwd, dit vertraagt wel de werksnelheid van de RX12u, zodat het langer duurt om het maaien af te ronden.

Randmodus

Nu is dit de meest nuttige van alle modi - de 'Edge Mode'. Dit programma instrueert de RX12u om de omtrekdraad te volgen en alleen de randen van uw tuin af te knippen.

Zo krijgt hij de kans om de buitenste grenzen van uw gazon te bereiken en te knippen.

Het probleem is echter nog niet helemaal opgelost.

Als uw tuin naast de muur van uw huis of een hek ligt, kan de RX12u het gras ernaast nog steeds niet maaien. Dus na elke maaibeurt moet u met de trimmers op pad om dit op te ruimen.

Dit kan behoorlijk vervelend zijn, maar ik denk dat het meer is dan een waardige ruil om het hele gazon zelf te maaien.

Bekijk de dagprijs

Veiligheidskenmerken

Bump Sensoren

Oké, dus je hebt waarschijnlijk wat tuinaccessoires op je gazon zoals stoelen, potplanten en bomen. Nou zou het geen schande zijn als uw gloednieuwe maaier uit de koers zou lopen en deze zou gaan eten.

Ik denk dat u niet blij zou zijn en dat u waarschijnlijk uw geld terug zou willen. - Dat zou ik ook doen.

Nou, je hoeft je geen zorgen te maken, de RX12u heeft zijn eigen bumpsensoren.

Dus wanneer hij in het kleinste contact komt met een van deze obstakels, zal hij onmiddellijk stoppen en zijn mes uitschakelen, een nieuwe route berekenen om te volgen, een paar velden naar achteren bewegen en een andere kant op gaan om te maaien.

Zo blijft alles - ook en vooral u - veilig als hij niet aan het werk is.

Hef- en kantelsensoren

De RX12u is uitgerust met sensoren die de messen onmiddellijk uitschakelen wanneer de maaier wordt opgetild of gekanteld. Dus als u de messen moet vervangen of schoonmaken, wees dan niet bang of voorzichtig, u zult niet in de weg zitten.

Als u soms een beetje te voorzichtig bent (zoals ik), til dan de maaier op vanaf de achterkant. Dit is het verste punt verwijderd van de messen en er is een handvat om vast te pakken.

PIN- en alarmsysteem

Om uw maaier te beschermen tegen diefstal en zodat anderen hem niet ongeoorloofd kunnen gebruiken, wordt de RX12u geleverd met een pincode.

De maaier wordt ook geleverd met een kinderslot om te voorkomen dat iemand die niet vertrouwd is met veilig gebruik hem vrij kan bedienen.

Nadelen:

 • Oude batterijtechnologie.
 • Door de vorm van de maaier en de grootte van het mes kan hij niet bij het gras naast een muur of hek komen. Dit betekent dat u de trimmer af en toe uit moet halen voor die perfecte rand tot randafwerking.
 • Om de Bluetooth-verbinding te laten werken, moet u heel dicht bij de maaier staan, zodat u hem niet vanuit uw luie stoel kunt bedienen.
 • De oplaadtijd van 16 - 20 uur is een zeer lange tijd om te wachten voordat de RX12u weer in actie kan komen. Maar gezien de grootte van het gazon is hij gebouwd om uw gazon in één keer te maaien.
 • Samengevat is er niet zoveel mis met de RX12u als je hem vergelijkt met andere modellen. Dit model heeft zoveel goede eigenschappen dat het hebben van een paar gebreken meer dan acceptabel is.

Bekijk de dagprijs

Conclusie

Zoals je waarschijnlijk kunt zien aan mijn toon net boven, was ik in 2017 echt onder de indruk van de RX12u. Maar de dingen en de technologie zijn nu verder gegaan en er zijn vandaag de dag veel betere alternatieve robotmaaiers op de markt.

Robomow RX20

Functies zoals het Floating Deck en de Glider maken dit echt perfect voor de kleine, complexe tuin. En niet alleen dat, maar er zijn ook dingen inbegrepen die u meestal alleen op een high end model vindt - zoals de mobiele verbinding en multi-zone functie.

Moet u deze maaier kopen?

Ook al is dit een geweldige maaier, hij past niet in ieders tuin. Dus om u te helpen begrijpen of hij wel of niet een plaatsje in uw tuin verdient en of u ten volle profiteert van de functies, heb ik hieronder een lijst gemaakt van zijn perfecte klant...

 • Uw tuin is niet groter dan 250 m²
 • Uw tuin is complex van vorm en maakt dus gebruik van de RX12u-mobiliteit.
 • Uw tuin is gescheiden tussen 2 gazons die via een pad met elkaar verbonden zijn.
 • Uw gazon heeft hellingen onder 8,5°.
 • Je hebt de Robomow app NIET nodig
 • Je vindt het niet erg om af en toe een beetje te knippen...
 • Iemand die het niet erg vindt om langer op te laden, 16 tot 20 uur.

De volgende installatiekit wordt bij deze maaier geleverd: Installatiekit Inbegrepen (70m Perimeterdraad, 80 Pegs, Connectors, Base Station Etc).

Hopelijk hebben deze tips duidelijk gemaakt of u geschikt bent voor de RX12u. Zie mijn update van maart 2020 bovenaan deze review. Er zijn op dit moment andere, meer geschikte opties op de markt met de nieuwste technologie (dit model is nu te gedateerd en minder efficiënt in vergelijking met andere modellen/merken).

Als u de laatste prijzen wilt bekijken, klik dan op onderstaande link om de laatste prijs te zien.

Bekijk de dagprijs