Robomow RX20u beoordeling

Robomow RX20u

De RX20u is het middelste broertje van het gamma RX Robomow-modellen. Hij is het meest geschikt voor mensen met kleine tuinen (tussen 200m² en 300m²) die iets complexer gevormd zijn dan de meeste.

Door zijn zeer slimme navigatie en mobiliteit kan de RX20u deze tuinen veel beter aan dan andere merken/merken.

De RX20u heeft nog steeds de geweldige maaifuncties die je zou zien op de grotere en duurdere modellen van Robomow. Bijvoorbeeld het zwevende dek, de mobiele/tabletaansluiting en de verschillende maaimodi waaruit u kunt kiezen.

Gezien alles waar dit model mee uitgerust is, is het erg moeilijk om de waarde van de RX20u te evenaren.

Maar om te zien of hij in uw tuin thuishoort, lees dan zeker verder, want ik zal alle kenmerken, functies en mogelijkheden van de RX20u doornemen.

Bekijk de dagprijs

Belangrijkste kenmerken:

 • Beoordeling: 7.5/10
 • Oppervlakte tot 300m² (bij voorkeur 200m²)
 • Moeilijk te verslaan mobiliteit
 • Mobiele/Tafelverbinding
 • Eenvoudige bediening

Om een glimp op te vangen van wat de RX20u kan, bekijk de Robomow video hieronder:

Mobiliteit

Zoals ik al duidelijk heb gemaakt, heeft de RX20u een uitzonderlijk goede mobiliteit, maar waarom is dat precies? Nou, het komt op een paar dingen neer...

Slimme maaier

Dankzij de Robomows Smart Mow-technologie maait de RX20u zonder onderbrekingen, produceert hij een nauwkeurige maaibeurt en kan hij uw tuin veel efficiënter bedekken dan andere concurrerende modellen (tot 10% sneller).

robomow RX20u bovenkant

Dat is echter niet genoeg voor een complexe tuin, met veel kleine ruimtes en smalle doorgangen.

Daarom heeft Robomow de RX20u veel kleiner en compacter gemaakt dan alle andere modellen. Met dit ontwerp kan hij zelfs de krapste hoeken doorkruisen.

Zo heeft hij een betere kans om elke centimeter van uw tuin te bedekken.

En hij kan ook over zachte hellingen tot 8,5° rijden - wat niet het beste is als ik eerlijk ben, de meerderheid van de robotmaaiers kan overal tussen 20 - 22° reiken.

Dit is misschien geen probleem, maar zorg ervoor dat u het in het achterhoofd houdt voordat u een aankoop doet.

Rijdend systeem

Ook dit is weer iets anders dan de meeste modellen, maar net als hierboven verbetert het de mobiliteit van de RX20u.

In plaats van gebruik te maken van de standaard drie wielen, heeft Robomow iets innovatiever gekozen.

Net als alle Robomow-modellen gebruikt hij twee grote wielen aan elke kant, zodat hij in balans blijft en stabiel blijft. Maar in plaats van een typisch derde wiel aan de achterzijde is de RX20u voorzien van een Glider.

Dit bevordert een betere wendbaarheid, omdat het de maaier veel meer vrijheid geeft en hem in staat stelt om met gemak bochten te maken. Dit maakt hem perfect voor complexe tuinen.

Vermogenssysteem

De RX20u maaier wordt aangedreven door een loodzuuraccu en een elektromotor om 90 - 120 minuten maaitijd te produceren.

Voor zo'n kleine maaier is dit vrij goed en het zou uw gazon binnen deze tijd klaar moeten zijn, maar het heeft een nadeel...

Bekijk de dagprijs

Als het gazon niet klaar is in deze tijd dan kunt u tot 20 Uur wachten tot het gazon volledig is opgeladen. Dit komt doordat de maaier is uitgerust met de oudere loodzuuraccu.

Gezien de grootte van het gazon is het ontworpen voor de RX20u en zou het geen probleem moeten zijn om uw gazon in één keer af te werken, maar ik moet zeggen dat ik een beetje geschokt was toen ik dit zag.

De reden voor zo'n slechte oplaadtijd zal het feit zijn dat de maaier gebruik maakt van een loodzuuraccu, deze zijn minder efficiënt dan de veel vaker voorkomende Lithium-Ion accu's die in alle robotmaaiers (of in ieder geval alle andere die ik toch al heb gezien) te zien zijn.

Behalve dat ik niet in staat ben om er een te ontwikkelen die op de RX20u past, kan ik niet bedenken waarom Robomow er niet op dit model zou passen.

Ik kan me voorstellen dat dit voor de meeste mensen een hele afknapper zal zijn en dat ze er zeker aan zullen moeten werken om in 2020 te komen. (Het nieuwe Robomow RX 50u Connect model zal eind maart 2020 in het Verenigd Koninkrijk worden uitgebracht - het heeft alle nieuwe functies, inclusief de nieuwste Lithium-ion batterij).

Maaifuncties

robomow basis station

Drijvend dek

Door de Floating Deck-functie kan het blad met de helling van de grond op en neer bewegen. Dit betekent dat de RX20u vlak bij uw tuin kan blijven en elke centimeter gras kan bereiken.

Dus wanneer de maaier onderweg op hobbels of gaten stuit, kan hij net zo gelijkmatig als op vlak terrein maaien.

Multi-Zone functie

Zodat dit model een hele reeks complexe tuinen kan verzorgen, zoals alle Robomow-maaiers, kan het zich verplaatsen tussen afzonderlijke gazons (5 ervan).

Het is niet nodig om hem van de ene naar de andere te tillen, zolang er maar een soort doorgang is kan hij zijn eigen weg erheen maken.

U moet er echter wel voor zorgen dat de omtrekdraad alle gazons omringt en dat de doorgang niet te smal is (zie de gebruikershandleiding voor een exacte meting).

Dit zou het installatieproces niet moeilijker moeten maken, maar ik denk dat dit afhankelijk is van uw gazon. En zelfs als dat zo is, bespaart dit u de moeite om het van het ene naar het andere gebied te slepen. Dus ik denk dat het toch de moeite waard is.

Regensensor

De RX-serie robotmaaiers heeft GEEN regensensor. Regensensoren zijn te vinden op de RS en RC Robomow robotmaaiers.

Smalle paden

Om deze maaier goed te laten werken rond uw gazon, moet u ervoor zorgen dat er minstens 15 cm ruimte is tussen de ene lengte van de omtrekdraad en de andere.

Zorg ervoor dat u dit voor uw aankoop in gedachten houdt. Als het gazon smaller is dan de RX20u, dan kunt u er nooit meer doorheen.

Bekijk de dagprijs

Robomow App

robomow app rx20

Om uw interactie met de maaier te beperken en uw leven net dat beetje makkelijker te maken, kan de RX20u worden bestuurd door uw telefoon of tablet.

Dus of u nu op het werk bent, aan het joggen bent of op een zondag geniet, u kunt de maaier naar het werk sturen.

Dat is natuurlijk niet het enige wat hij kan doen. Zoals bij elke maaier zul je veranderingen moeten aanbrengen in de maairoute, de planning en de maaihoogte, dus voor het gemak en gebruiksgemak laat de app je dat ook doen.

En voor die lastige kleine plekjes in je tuin die te moeilijk blijken te zijn voor de maaier, kun je het zelf doen, en dan bedoel ik niet het fysieke maaien.

Net als bij een speelgoedauto kun je de RX20u met je telefoon bedienen. Ik weet dat dit technisch gezien nog steeds het maaien van je gazon is - wat het doel van een robomachine zo goed als voorbij gaat - maar soms heeft de maaier gewoon je hulp nodig.

En ik denk dat je het ermee eens bent dat deze manier beter is dan fysiek maaien!

De RX20 is ook uitgerust met een GSM-module die storingen voorkomt en de stilstandtijd van de maaier tot een minimum beperkt. Hij verzamelt technische gegevens van de maaier en stuurt u vervolgens operationele en veiligheidswaarschuwingen naar uw telefoon.

Zo blijft u op de hoogte van alles wat u moet weten over uw RX20u.

Bekijk de dagprijs

Snijmes

Robomow RX20 snijmessen

De RX20u is uitgerust met een iets ander blad dan de andere Robomow-modellen. Het is iets kleiner en heeft slechts twee randen, waarschijnlijk vanwege de kleinere afmetingen.

Maar maak je geen zorgen het is nog steeds net zo effectief.

Dit sterke en stevige mes geeft u een onberispelijke snede en hoeft maar één keer per seizoen te worden vervangen, wat u tijd en moeite bespaart.

En zoals ik al eerder zei, kunt u de maaihoogte (tussen 15-45 mm) aanpassen aan de wisselende seizoenen.

Maaien

Voor de gezondheid van uw tuin en zodat u niet al dat vervelende maaisel hoeft te verzamelen, maait de RX20u uw gras in kleine stukjes. Zo klein dat u ze na het maaien niet meer kunt zien, omdat ze tot op de bodem zijn gevallen.

Hier gebeurt de magie.

Het maaisel begint te ontbinden en werkt als een meststof (mulch), die voedingsstoffen voor de bodem levert om de groei en de algehele gezondheid te verbeteren. Dit resulteert in een veel voller, groener en beter uitziend gazon.

De RX20u zal dus niet alleen uw gazon onderhouden, maar ook verbeteren.

Maaimodi

Zodat de RX20u in verschillende omgevingen past en zich aanpast aan verschillende situaties, kunt u hem programmeren om anders te werken.

Dit wordt gedaan door middel van een selectie van tuinbouwmodi, die ik hieronder nader zal toelichten...

Turbomodus

De Robomow RX20u heeft NIET de Turbomow-functie. Deze functie is te vinden op de RS en RC modellen.

Eco-modus

Zodat de RX20u werkt met minimale energie voor het maaien van uw gras en het onderhoud van uw tuin, kunt u hem in de 'Eco Mode' zetten. Wanneer u een beetje energie wilt besparen is deze functie ideaal.

Wees echter gewaarschuwd dat dit de werksnelheid van de RX20u vertraagt, zodat het langer duurt om het maaien af te ronden.

Bekijk de dagprijs

Randmodus

Nu is dit de meest nuttige van alle modi - de 'Edge Mode'. Dit programma instrueert de RX20u om de omtrekdraad te volgen en alleen de randen van uw tuin af te knippen.

Zo krijgt hij de kans om de buitenste grenzen van uw gazon te bereiken en te knippen.

Het probleem is echter nog niet helemaal opgelost.

Als uw tuin naast de muur van uw huis of een hek ligt, kan de RX20u het gras ernaast nog steeds niet maaien. Dus na elke maaibeurt moet u met de trimmers op pad om dit op te ruimen.

Dit kan behoorlijk vervelend zijn, maar ik denk dat het meer is dan een waardige ruil om het hele gazon zelf te maaien.

Veiligheidskenmerken

Bump Sensoren

Oké, dus je hebt waarschijnlijk wat tuinaccessoires op je gazon zoals stoelen, potplanten en bomen. Nou zou het geen schande zijn als uw gloednieuwe maaier uit de koers zou lopen en deze zou gaan eten.

Ik denk dat u niet blij zou zijn en dat u waarschijnlijk uw geld terug zou willen. - Dat zou ik ook doen.

Nou, je hoeft je geen zorgen te maken, de RX20u heeft zijn eigen bump-sensoren.

Dus wanneer hij in het kleinste contact komt met een van deze obstakels, zal hij onmiddellijk stoppen en zijn mes uitschakelen, een nieuwe route berekenen om te volgen, een paar velden naar achteren bewegen en een andere kant op gaan om te maaien.

Zo blijft alles - ook en vooral u - veilig als hij niet aan het werk is.

Hef- en kantelsensoren

De RX20u is uitgerust met sensoren die de messen onmiddellijk uitschakelen wanneer de maaier wordt opgetild of gekanteld. Dus als u de messen moet vervangen of schoonmaken, wees dan niet bang of voorzichtig, u zult niet in de weg zitten.

Als u soms een beetje te voorzichtig bent (zoals ik), til dan de maaier op vanaf de achterkant. Dit is het verste punt verwijderd van de messen en er is een handvat om vast te pakken.

PIN- en alarmsysteem

Om uw maaier te beschermen tegen diefstal en zodat anderen hem niet ongeoorloofd kunnen gebruiken, wordt de RX20u geleverd met een pincode.

Als de code niet wordt gebruikt of afgespeeld, klinkt er een alarm en wordt er (als u verbinding hebt gemaakt met de app) een melding naar uw telefoon gestuurd.

De maaier wordt ook geleverd met een kinderslot om te voorkomen dat iemand die niet vertrouwd is met veilig gebruik hem vrij kan bedienen.

Bekijk de dagprijs

Nadelen

 • Oude batterijtechnologie.
 • Door de vorm van de maaier en de grootte van het mes kan hij niet bij het gras naast een muur of hek komen. Dit betekent dat u de trimmer af en toe uit moet halen voor die perfecte rand tot randafwerking.
 • Om de Bluetooth-verbinding te laten werken, moet u heel dicht bij de maaier staan, zodat u hem niet vanuit uw luie stoel kunt bedienen.
 • De oplaadtijd van 16 - 20 uur is een zeer lange tijd om te wachten voordat de RX20u weer in actie kan komen. Maar gezien de grootte van het gazon is hij gebouwd om uw gazon in één keer te maaien.

Samengevat is er niet zoveel mis met de RX20u als je hem vergelijkt met andere modellen. Dit model heeft zoveel goede eigenschappen dat het hebben van een paar gebreken meer dan acceptabel is.

Conclusie

Robomow RX20 robotmaaier

Zoals je waarschijnlijk kunt zien aan mijn toon net boven, was ik in 2017 echt onder de indruk van de RX20u. Maar de dingen en de technologie zijn nu verder gegaan en er zijn vandaag de dag veel betere alternatieve robotmaaiers op de markt.

Bekijk de dagprijs

Moet je deze maaier kopen?

Ook al is dit een geweldige maaier, hij past niet in ieders tuin. Dus om u te helpen begrijpen of hij wel of niet een plaatsje in uw tuin verdient en als u optimaal gebruik wilt maken van de functies ervan, moet u de tuinfactoren in de onderstaande lijst doornemen:

 • Uw tuin is niet groter dan 300m²
 • Uw tuin is complex van vorm en maakt dus gebruik van de RX20u-mobiliteit.
 • Uw tuin is gescheiden tussen 2 - 5 gazons die via een pad met elkaar zijn verbonden.
 • Uw gazon heeft hellingen onder 8,5°.
 • U zult volledig gebruik maken van de Robomow app
 • Je vindt het niet erg om af en toe een beetje te knippen...
 • Iemand die het niet erg vindt om langer op te laden, 16 tot 20 uur.

Hopelijk hebben deze aanwijzingen duidelijk gemaakt of je geschikt bent voor de RX20u.
Als u de laatste prijzen wilt bekijken, klik dan op onderstaande link om de laatste prijs te zien.

Bekijk de dagprijs