Robotmaaier beveiliging - Gids voor anti-diefstalvoorzieningen

beveliging van robotmaaiers

Robotmaaiers zijn relatief dure machines die ontworpen zijn om het grootste deel van het jaar in uw tuin te staan. Ik had gedacht dat ze een gemakkelijk doelwit zouden zijn voor dieven, maar gelukkig zijn er tal van functies die ze zeer veilig maken. De veiligheidsfuncties van de robotmaaier zijn goed ontwikkeld om zowel diefstal te voorkomen als het herstel te bevorderen als er een gestolen wordt.

Wat zijn de belangrijkste beveiligingsfuncties van robotmaaiers?

Pincode

Alle robotmaaiers hebben een PIN-code-functie om ervoor te zorgen dat alleen een geautoriseerde operator de robotmaaier mag gebruiken. De PIN-code voor de meeste robotmaaiers is een viercijferige code die wordt gekozen tijdens het installatieproces van de robotmaaier. De PIN-code kan op elk gewenst moment worden gewijzigd via het optiemenu.

De robotmaaier kan worden ingesteld om de PIN-code op te vragen elke keer dat de maaier wordt gestart of elke keer dat het toegangspaneel wordt geopend. Zonder de juiste pin te kennen, kan een persoon de robotmaaier niet starten of bedienen.

Na een klein aantal onjuiste pogingen zal de robotmaaier vergrendelen, waardoor verdere pogingen om de pincode in te voeren gedurende een langere periode worden voorkomen. In het geval dat een robotmaaier wordt gestolen, kan de dief de robotmaaier hierdoor niet bedienen.

De veiligheidsfuncties van de robotmaaier zijn meestal instelbaar. Dit betekent dat u de frequentie waarmee de pincode wordt opgevraagd kunt wijzigen.

Sommige robotmaaiers hebben een tijdslot, waarbij de robotmaaier gedurende een langere periode, meestal dagen of weken, zal werken alvorens te vragen om de PIN-code in te voeren. Zodra de tijdslimiet is overschreden, de volgende keer dat de maaier handmatig wordt gestopt of het bedieningspaneel wordt geopend, moet u de PIN-code invoeren om de robotmaaier weer te laten werken.

Het spreekt voor zich dat als een dief onder deze omstandigheden een robotmaaier heeft gestolen, hij de machine kan gebruiken totdat de robotmaaier opnieuw om de PIN-code vraagt. Over het algemeen zou u deze lage veiligheidsinstelling alleen willen gebruiken als uw tuin zeer veilig is, of op een afgelegen locatie waar het risico op diefstal zeer laag is.

Het is raadzaam om uw robotmaaier zo in te stellen dat de PIN-code wordt gevraagd telkens wanneer u de robotmaaier handmatig stopt of het toegangspaneel opent om de bedieningselementen te gebruiken. Het duurt slechts enkele seconden om de PIN-code in te voeren en u hoeft de instellingen van een robotmaaier echt niet vaak aan te passen, dus dit is een klein ongemak.

Alarm

De alarmfuncties zijn bijna universeel op robotmaaiers. De meeste robotmaaiers kunnen zo worden ingesteld dat er een alarm klinkt als de robotmaaier wordt opgetild zonder eerst de maaier te stoppen met de stopknop en de pincode in te voeren. Ook als een robotmaaier van het laadstation wordt opgetild zonder eerst de PIN-code in te voeren, klinkt er een alarm.

Als een robotmaaier handmatig wordt gestopt met behulp van de stopknop, zullen de meeste modellen een timer activeren, waarbij de PIN-code correct moet worden ingevoerd op het bedieningspaneel, om te voorkomen dat het alarm afgaat. Voor Husqvarna-automachines moet de PIN-code bijvoorbeeld binnen 10 seconden na het indrukken van de noodstopknop worden ingevoerd, anders klinkt het alarm. Een tikkend geluid geeft aan dat de PIN-code moet worden ingevoerd.

Het alarm kan op elk moment worden uitgeschakeld door de PIN-code correct in te voeren in het bedieningspaneel. De duur van het alarm kan worden aangepast via de beveiligingsinstellingen op het bedieningspaneel. De duur van het alarm kan normaal gesproken ook worden aangepast in het bedieningspaneel.

De Husqvarna 450x kan bijvoorbeeld het alarm zo instellen dat het tussen 1 minuut en 20 minuten duurt. Er zijn enkele kleine verschillen in de alarmfuncties van verschillende robotmaaiers. Bij sommige modellen is het mogelijk om het tijdstip waarop het alarm afgaat, beter aan te passen. De meeste robotmaaiers hebben de mogelijkheid om de alarmfunctie uit te schakelen via de beveiligingsinstellingen op het bedieningspaneel.

Het enige nadeel van een alarm als beveiligingsfunctie van een robotmaaier is dat ze vaak worden genegeerd door buren en voorbijgangers, omdat mensen zo gewend zijn aan vals alarm. De belangrijkste functie van alarmen is om diefstal te ontmoedigen en in het geval van een opportunistische diefstalpoging kan het een dief doen opgeven en weglopen.

Basis Koppeling

Sommige modellen robotmaaiers zijn op unieke wijze gekoppeld aan hun oplaadbasis. Dit betekent dat als uw robotmaaier wordt gestolen, deze onbruikbaar wordt gemaakt voor de dief. Als veiligheidskenmerk van een robotmaaier lijkt het erop dat dit pas voordelen oplevert nadat de maaier is gestolen.

De informatie over de beveiliging van de robotmaaier verspreidt zich echter snel, zodat veel dieven zich ervan bewust zijn dat ze geen aantrekkelijk doelwit zijn voor diefstal. De diefstalstatistieken voor robotmaaiers zijn zeer laag, en het is waarschijnlijk dat dit te wijten is aan de combinatie van talrijke beveiligingsfuncties, in plaats van één bepaalde beveiligingsfunctie voor robotmaaiers.

Blacklisting

Als u het jammer genoeg vindt dat uw robotmaaier gestolen is, kunt u contact opnemen met de fabrikant van uw robotmaaier en het model op de zwarte lijst laten zetten. Dit kan een aantal gevolgen hebben, afhankelijk van het model in kwestie.

Normaal gesproken zal dit ertoe leiden dat het model wordt toegevoegd aan een centrale database, zodat het servicecentrum, als het voor onderhoud wordt gebracht, direct weet dat het model op de zwarte lijst staat. Het servicecentrum zal weigeren het model te onderhouden en kan de autoriteiten waarschuwen voor de mogelijkheid dat het model gestolen wordt.

GPS-herstel

Een aantal modellen robotmaaiers heeft een GPS-functie. Dit dient een aantal doelen. Ten eerste is het mogelijk om de locatie te volgen om de slimme functies van een robotmaaier te verbeteren. Zo kunt u via een mobiele app door uw robotmaaier navigeren om grasvelden te maaien die extra aandacht nodig hebben. De GPS-functionaliteit kan ook de navigatie van een robotmaaier verbeteren, waardoor uw gazon efficiënter kan worden gemaaid.

Vanuit een veiligheidsperspectief weet u met de GPS-functionaliteit op elk moment precies waar uw robotmaaier zich bevindt. Begeleidende apps voor smartphones en tablets kunnen meldingen geven als uw robotmaaier zich buiten het maaibereik beweegt.

Veel beveiligingsfuncties kunnen aan of uit worden geschakeld

Zoals ze zich in de afgelopen decennia hebben ontwikkeld, hebben de veiligheidskenmerken van de robotmaaiers de hoogste prioriteit gekregen. Niemand zal waarschijnlijk een dure machine aanschaffen die een hoog risico op diefstal zou lopen. Het kan echter voorkomen dat een gebruiker niet van alle veiligheidsvoorzieningen gebruik wil maken. Er kunnen zich gevallen voordoen waarin de gebruiker op afstand woont of een zeer veilige tuin heeft.

In dit scenario kan het de voorkeur verdienen om het alarm en de PIN-code uit te schakelen, of in ieder geval de actieve veiligheidsfuncties aan te passen. Gelukkig hebben de meeste fabrikanten opties ontwikkeld binnen de bedieningspanelen om de beveiligingsinstellingen aan te passen aan de eisen van de gebruiker.

Moet ik mijn robotmaaier verzekeren?

De meeste huisverzekeringen dekken standaard de robotmaaiers. Ze kunnen echter bepaalde criteria hebben waaraan u moet voldoen om ervoor te zorgen dat u gedekt bent.

Als u een robotmaaier hebt, raad ik u aan om uw huisverzekeraar rechtstreeks te vragen of uw robotmaaier verzekerd is. Zo niet, dan kunt u misschien tegen een kleine vergoeding uw robotmaaier als genoemd artikel toevoegen aan uw bestaande verzekeringspolis.

In het ongelukkige geval dat uw robotmaaier wordt gestolen, is een claim op uw huisverzekering misschien niet altijd de beste polis. Uw huisverzekering kan een eigen risico hebben van enkele honderden ponden, en het indienen van een claim kan uw premies voor meerdere jaren verhogen.

Als u een instapmodel heeft, zijn er situaties waarin het eigenlijk beter is om de vervangingskosten zelf te betalen. Als u een duurder model heeft, zijn de voordelen van een verzekerde robotmaaier groter.

Diefstal uit tuinen neemt toe

De beveiliging van de robotmaaier is één ding, maar er zijn nog tal van andere waardevolle zaken in uw tuin die ook beschermd moeten worden. In tegenstelling tot uw huis, dat meestal op slot is, en dat veel beveiligingsfuncties kan hebben om diefstal af te schrikken en te voorkomen, is uw tuin een veel kwetsbaarder doelwit.

Veel tuinen zijn gemakkelijk toegankelijk, wat betekent dat dieven uw tuin kunnen betreden, waardevolle spullen kunnen stelen en zeer snel kunnen vertrekken. Hoewel de fabrikanten van robotmaaiers zich veel moeite hebben getroost om hun veiligheid te garanderen, zijn er verschillende praktische stappen die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat alle items van waarde in uw tuin zo veilig mogelijk zijn.

Beveilig uw grenzen

Maak het een dief niet gemakkelijk. Als je voor- of zijhekken hebt, hou ze dan 's nachts en wanneer je weg bent gesloten en vergrendeld. Hoewel een gesloten poort gemakkelijk kan worden behandeld door een vastberaden dief, zal het een aanzienlijke afschrikking zijn en de tijd en het geluid dat nodig is voor een dief om toegang tot uw tuin te krijgen, verhogen.

Probeer de zichtbaarheid van uw tuin te verbeteren

Tuinen die beter zichtbaar zijn vanaf de straat zijn minder aantrekkelijk voor dieven. Geef dieven nergens een plekje om zich aan de voorkant van uw pand te verstoppen. Als een dief in de open lucht moet staan terwijl hij een hek openbreekt of een hek beklimt, is het veel minder waarschijnlijk dat hij een poging doet tot diefstal van uw eigendom. De politie raadt u aan om de hoogte van een voorhaag of hek onder 0,9 meter te houden om het zicht vanaf de straat te vergroten.

Veiligheidsverlichting

Goede veiligheidsverlichting kan een geweldige anti-diefstal functie zijn. Ik heb veiligheidsverlichting op de vier hoeken van mijn huis die reageert op bewegingssensoren. Dit licht schijnt op de voortuin, de oprit en de achtertuin, wat een sterke afschrikking is voor elke potentiële dief.

Overweeg om uw eigendom te markeren

Het markeren van uw robotmaaier en andere tuingereedschappen is een goede manier om dieven af te schrikken. Een robotmaaier met de naam en het adres van de eigenaar erop gegraveerd heeft aanzienlijk minder doorverkoopwaarde op de zwarte markt en kan een dief tot nadenken stemmen.

CCTV

De kosten van CCTV zijn de afgelopen jaren drastisch gedaald. Wifi gekoppelde camera's die met een app op een smartphone, tablet of computer kunnen worden bewaakt, zijn eenvoudig te installeren en te gebruiken. Statistieken hebben aangetoond dat het gebruik van CCTV kan leiden tot een kleine vermindering van de diefstal, en het beste kan worden gebruikt om de diefstal van specifieke items te voorkomen, in plaats van criminaliteit in het algemeen te voorkomen. Daarom is het ideaal om de diefstal van specifieke waardevolle voorwerpen in uw tuin te voorkomen.

Conclusie

Aangezien de robotmaaiers vrij waardevolle items zijn die zich op een relatief kwetsbare locatie of uw eigendom bevinden, hebben de bedrijven die ze hebben ontwikkeld, de veiligheid in de voorhoede van het ontwerpproces moeten plaatsen. Het bewijs in termen van diefstalstatistieken is dat ze goed werk hebben geleverd, want diefstal van robotmaaiers is zeldzaam.

Er zijn echter verschillen in de veiligheidskenmerken van de robotmaaiers tussen de verschillende modellen en fabrikanten, dus het is belangrijk om dit gebied zorgvuldig te overwegen bij het doen van onderzoek. Zoals hierboven besproken, is het net zo belangrijk om rekening te houden met de algemene veiligheid van uw tuin en eigendommen als met de veiligheidskenmerken van de individuele robotmaaier.