Wat zijn de kosten voor het aanplanten van een tuin?

tuin aanplanten kosten

Een terras met pergola, een tuinhuisje voor het gereedschap, een tuinvijver met vissen, mooi aangelegde bedden en paden: In je eigen tuin kunnen al deze groene dromen uitkomen. De lay-out is echter niet erg goedkoop, zeker niet als het door een professional wordt gedaan. In een gesprek met de kostencontrole-expert maken we duidelijk welke kosten u gaat maken.

Welke kosten moet ik maken voor het ontwerp van de tuin?

Kostencontrole: Als u het tuinontwerp in handen van een professional wilt geven, moet u het niet onaanzienlijke bedrag dat hiervoor verschuldigd is, meenemen in de berekening van de bijkomende bouwkosten. Deskundigen schatten een richtwaarde van 12 tot 18 procent van de kosten van het huis voor vrijstaande nieuwbouw. Afhankelijk van de grootte van de tuin en uw individuele wensen, moet u tussen de 10.000 en 50.000 euro voor de buitenruimtes plannen.

De volgende tabel laat zien hoe deze berekening eruit zou kunnen zien:

Overzicht van de kostenPrijs
Ontwerp850 EUR
Gazon en het planten van de planten2.000 EUR
Verharde oprit2.500 EUR
Terras met elektrische zonwering3.000 EUR
Privacy scherm1.000 EUR
Tuinhuis incl. fundering2.500 EUR
Serre incl. ondergronds2.000 EUR
Vijver3.000 EUR
Verlichting1.500 EUR
tuin beplanting
Per vierkante meter ruimte kunnen kosten van ten minste 30€ worden verwacht.

Dit kan echter alleen dienen als een ruwe gids, aangezien er een brede prijsklasse is voor alle artikelen.

U kunt ook de mogelijke kosten berekenen op basis van de grootte van de tuin. Voor elke vierkante meter aan te leggen tuinoppervlakte moet u rekening houden met kosten tussen 30 en 100 EUR. Dit is gebaseerd op een onbebouwd stuk land.

Welke kostenfactoren moet ik in overweging nemen?

Kostencontrole: Hoeveel u daadwerkelijk moet betalen voor de aanleg van de tuin hangt af van deze factoren:

  • Hoeveel materiaal is er nodig voor paden, muren en ruimtes en wat voor soort materiaal heeft u gekozen?
  • Hoe groot moeten de bedoppervlakken zijn en wat voor soort beplanting heeft u gekozen?
  • Wilt u designelementen zoals een (zwem)vijver of een prieel?
  • Zijn er hoogteverschillen in het terrein die bijvoorbeeld de bouw van keerwanden vereisen?
  • Kan de tuin worden overreden door grotere machines of moet alles met de hand worden gedaan?
  • Hoeveel persoonlijke bijdrage zou u willen leveren?

Hoe kunt u besparen op bouwmaterialen?

Kostencontrole: Verharde oppervlakken, muren en het hek zijn kostenfactoren waarmee rekening moet worden gehouden bij de aanleg van de tuin. Hier kun je diep in je zakken graven, maar je kunt ook menig euro besparen.

tuinpad aanleggen
De kosten zijn sterk afhankelijk van de gebruikte materialen

Natuursteen is bijvoorbeeld vele malen duurder dan beton. De vierkante meter betonnen bestrating is beschikbaar vanaf 10 EUR. Hoogwaardig graniet daarentegen kan meer dan 100 EUR per vierkante meter kosten. Een eenvoudig gaashek of een houten jagershek kan ongeveer 10 EUR per 2 meter kosten. Als u wilt omheining met smeedijzer of roestvrij staal, dezelfde lengte van de omheining is enkele honderden euro's duur.

Heeft de keuze van de planten ook invloed op de prijs?

Kostencontrole: Bij het planten zijn vooral de bomen en struiken het duurst. De doorslaggevende factor is de grootte van de bomen. De prijs stijgt met de omtrek van de stam en de hoogte, zoals het volgende voorbeeld van een tulpmagnolia laat zien:

Afmetingen CentimetersPrijs van
6020 EUR
8030 EUR
10040 EUR
12560 EUR
15085 EUR

Houd er rekening mee dat de prijzen voor bomen en planten sterk variëren, afhankelijk van de regio en het seizoen.

Kleine vaste planten en bloeiende planten zijn ook goedkoper dan grote. Als je geduld hebt, kun je ook veel besparen. Als leek ben je echter geneigd om de planten veel te strak te zetten, zodat een of twee jaar later sommige vaste planten het moeten afleggen. Let daarom op de plantafstanden en laat de natuur de tijd om zich te ontvouwen. Als de gaten in het eerste jaar nog vrij groot zijn, is het beter om ze te sluiten met eenjarige zomerbloemen.

Hoeveel kan ik op eigen kracht besparen?

grasmatten aanleggen
Er kan veel geld worden bespaard door eigen bijdrage

Kostencontrole: Voor veel van de taken die bij het aanplanten van een tuin komen kijken, zoals het leggen van gras of het graven, wieden en planten van bedden, heeft u geen speciale kennis nodig. U kunt bij het planten van de planten advies krijgen van een specialist. Ook het internet biedt hier waardevolle hulp.

Als u over manuele vaardigheden beschikt, is het bestraten van de oprit of het leggen van houten planken op het terras geen probleem. Vergeet echter niet dat dit werk veel tijd kost en dat fouten duur kunnen zijn vanwege de hoge materiaalkosten.

Is het waar dat ik de kosten van het tuinontwerp kan aftrekken van mijn belastingen?

Kostencontrole: Tenminste voor een deel draagt de staat bij aan de kosten voor het tuinontwerp. 20 procent van het loon, de reiskosten en de kosten voor machinehuur mogen in de belastingaangifte worden opgenomen. Hier geldt echter een bovengrens, die met regelmatige tussenpozen wordt aangepast.

Onze tip: Als u een professional inhuurt om de tuin te verzorgen, kunt u dit ook claimen in het kader van de dienstverlening aan het huishouden.