Tuinonderhoud: Welke kosten moeten worden berekend?

Een beetje groen om het huis is best leuk - maar het zorgt ook voor veel werk. Niet iedereen heeft de tijd of de neiging om het te doen, zeker niet als het gaat om grotere tuinen. In dergelijke gevallen kan het onderhoud van de tuin ook door een professional worden uitgevoerd. In ons interview bespreken we de kosten met de kostencontrole-expert.

tuinonderhoud kosten

Vraag: Wat kost professioneel tuinonderhoud?

Kostencontrole expert: Dit is natuurlijk altijd afhankelijk van de individuele onderhoudsmaatregelen die nodig zijn. Ook de prijsstelling van de bedrijven die de werkzaamheden uitvoeren speelt een rol. Sommige werkzaamheden worden meestal in rekening gebracht op basis van vierkante meters of lopende meters, terwijl andere op uurbasis worden aangerekend.

 • Lees ook - Tuinman: Welke kosten kunnen worden verwacht?
grasmat laten leggen
Het maaien van het gazon is meestal niet zo duur.

Het maaien van het gazon kost meestal ongeveer EUR 0,10 per vierkante meter tot EUR 0,30 per vierkante meter voor professionele aannemers. De verwijderingskosten voor het gazon moeten hier echter aan toegevoegd worden, die gemakkelijk kunnen oplopen tot 50 EUR en meer. Voor het verticuteren van gazons kunt u kosten berekenen van ongeveer 1 EUR per m².

Een andere belangrijke maatregel, [sterk snoeien van de heg kost meestal tussen 1 EUR per strekkende meter en 4 EUR per strekkende meter voor eenvoudig werk. Voor zware snoeiwerkzaamheden of het planten van hagen op een stok zijn de kosten echter veel hoger, vaak variërend van 20 euro per meter tot 40 euro per meter. Voor de verwijdering van het groenafval worden ofwel forfaitaire kosten ofwel kwantiteitsafhankelijke kosten van ongeveer 10 EUR per m³ tot 20 EUR per m³ in rekening gebracht.

Uurtarieven

Voor werk dat op tijdsbasis wordt gefactureerd, liggen de uurtarieven meestal tussen ongeveer 25 EUR en 50 EUR per uur.

Kostenverlaging door middel van abonnementskosten

Als u regelmatig tuinonderhoud boekt, gaan veel tuiniers akkoord met lagere all-inclusive prijzen, die dan regelmatig worden betaald. Dergelijke "abonnement"-aanbiedingen zijn heel gebruikelijk voor het onderhoud van de tuin.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

In het voorjaar laten we de tuinman 250 m² gazon maaien en verticuteren en geven we onze 20 m lange haag een onderhoudsbeurt.

WerkenPrijs
Aanpak35 EUR
Gazonmaaien en verticuteren (250 m²)375 EUR
Snoeien van hagen (onderhoudssnoei)70 EUR
Groene afvalverwijdering (forfaitair)40 EUR
Totale kosten520 EUR

De hier getoonde kosten weerspiegelen de prijsstelling van een bepaald bedrijf. In andere gevallen en met andere dienstverleners kunnen ze natuurlijk variëren.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van professioneel tuinonderhoud afhankelijk?

Kostencontrole expert: Let op hier:

 • de prijsstelling van het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert
 • of ze zijn overeengekomen "abonnementsdiensten
 • de exacte werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd
 • om welke hoeveelheid werk het gaat (oppervlakte, benodigde tijd)

Vraag: Kan een verhuurder kosten voor tuinonderhoud doorberekenen aan de huurders?

Kostencontrole-expert: Ja, volgens de bedrijfskostenverordening (BetrKV) is dit toegestaan als de werkzaamheden aan de gang zijn. Eenmalig werk is echter niet toewijsbaar.

tuin besproeien
De kosten voor het besproeien van de tuin zijn toewijsbaar.

Ze zijn met name toewijsbaar:

 • Personeelskosten (bv. benoemde tuinmannen)
 • exploitatie-, onderhouds- en reparatiekosten voor apparatuur (indien dergelijke apparatuur bijdraagt aan een besparing van de werktijd van het personeel)
 • Kosten voor gazononderhoud
 • Exploitatiekosten van de grasmaaier (elektriciteit of benzine)
 • Kosten van het snoeien van de heg
 • Kosten voor algemeen onderhoud (inclusief irrigatie, bemesting, enz.)
 • verwijdering van tuinafval,

De kosten voor het verwijderen van oude planten zijn alleen toe te rekenen als er milieutechnische en feitelijke redenen voor zijn (leeftijd van de plant, schade, weersomstandigheden, maar niet de voorkeuren van de verhuurder).

Niet-toerekenbare kosten

nieuwe beplanting
Nieuwe beplantingen zijn geen subsidiabele kosten.

Ook nieuwe aanplantingen zijn niet toewijsbaar - alleen als er al planten waren voordat die om objectieve redenen worden vervangen door andere planten, kunnen de kosten worden doorberekend aan de huurders.

Ook het wegnemen van stormschade of schade door hevige regenval is niet toe te rekenen. Zij vallen onder de uitsluitende verantwoordelijkheid van de verhuurder.

De aankoopkosten voor apparatuur mogen normaal gesproken ook niet worden doorberekend aan de huurders, tenzij kan worden aangetoond dat ze leiden tot lagere personeelskosten of onderhoudskosten. Dit moet echter wel in verhouding staan tot de aanschafkosten.