Tuinonderhoud prijzen

Als je een mooie tuin hebt, dan kun je die enkel mooi houden door het goed te onderhouden. Dit houdt in dat je regelmatig je gazon maait, onkruid wiedt en de bloemen, planten en bomen goed en tijdig snoeit. Tuinonderhoud vergt best veel tijd en inspanning. Niet iedereen heeft daar de tijd voor of wil daar tijd voor vrij maken. Het kan ook zijn dat je zelf geen groene vingers hebt en geen idee hebt hoe je een tuin moet onderhouden. In dergelijke gevallen kun je een hovenier inhuren die het onderhoud van je tuin voor zijn rekening neemt. Maar zorg dat je voordat je een hovenier inhuurt een beeld hebt van de kostprijs voor je tuinonderhoud.

Tuinonderhoud prijzen

Hoeveel kost het uitbesteden van tuinonderhoud?

Type vakman Gemiddelde kostprijs
Tuinman Tussen 37,50 & 47,50 euro per uur

De kostprijs voor het tuinonderhoud is afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste betreft dit de omvang voor de tuin. Hoe groter de tuin, des te meer onderhoud er moet plaats vinden. Ook de wijze hoe de tuin is ingericht en de verhouding tussen gazon, beplanting en bestrating is van belang voor de kostprijs. Je zult rekening moeten houden dat de gemiddelde prijs voor het inhuren van een hovenier voor het tuinonderhoud tussen de € 37,50 en € 47,50 ligt. Naar aanleiding van de verschillende factoren kan deze prijs hoger of lager liggen.

Besparing bij tuinonderhoud

Er is een eenvoudige manier om wat te kunnen besparen op het tuinonderhoud. Dit doe je door niet zomaar met de eerste de beste hovenier in zee te gaan. Je krijgt zo geen overzicht van de verschillende prijzen die aangeboden worden en je zult niet weten of je misschien teveel betaald. Het is mogelijk om tot wel 30% op de kostprijs te besparen door offertes aan te vragen bij verschillende hoveniers. Naar aanleiding van de diverse offertes kun je een goed beeld krijgen van de kosten en gemakkelijk de prijzen met elkaar vergelijken. Je kunt dan voor de goedkoopste hovenier kiezen en op deze manier besparen op de kostprijs.

Keuzes die de kostprijs van tuinonderhoud kunnen beïnvloeden

De keuzes die je maakt met betrekking tot het tuinonderhoud beïnvloeden in grote mate de kostprijs. Met het aanpassen van bepaalde keuzes kun je besparen en de kostprijs zo laag mogelijk proberen te houden. Enkele van de belangrijkste keuzes:

De taken van de hovenier

In principe is het mogelijk om de hovenier het gehele tuinonderhoud te laten doen. Hierdoor kan de hovenier een behoorlijk groot takenpakket hebben. Wil je besparen op de kostprijs, dan kun je ervoor kiezen om bepaalde taken zelf uit te voeren en taken die jezelf moeilijk vind of niet wilt doen uit te besteden. De belangrijkste taken van een hovenier zijn onder andere:

  • Onkruid verwijderen.
  • Snoeien van bomen en planten.
  • Knippen en snoeien van hagen.
  • Bemesting van planten.
  • Gazononderhoud, zoals maaien, onkruid verwijderen en bemesten.
  • Ook voor een grondige reiniging van de bestrating kun je een hovenier inschakelen.

Wanneer je al deze taken daadwerkelijk door de hovenier wilt laten uitvoeren, dan moet je rekening houden met een veel hogere kostprijs. Sommige taken zijn niet heel moeilijk om zelf uit te voeren. Wanneer je dit zelf doet kun je daarmee op de kostprijs besparen.

Een boom laten kappen of juist niet?

Een hovenier wordt niet altijd ingeschakeld om het gehele tuinonderhoud te doen. Dikwijls komt het voor dat er maar één specifieke taak uitgevoerd moet worden. In veel gevallen is dit het omkappen van een boom. Dit kan veel werk zijn, vooral bij grote bomen en er komt het nodige gevaar bij kijken. Een hovenier heeft het juiste gereedschap en weet hoe je het beste een boom kunt neerhalen. De grootte en omvang van een boom bepaald vaak ook de kostprijs voor het kappen van een boom. Voor een kleine boom betaald je gemiddeld € 400,-, terwijl een gemiddelde boom omhalen ongeveer € 600,- kost. Voor een echt grote boom ben je al snel minimaal € 800,- kwijt. Maar na het kappen van de boom blijft er altijd een boomstronk over. Als je deze boomstronk ook verwijderd wilt hebben, zal de kostprijs hoger worden. Gemiddeld zul je dan zo’n tussen de € 70,- en € 85,- per uur betalen voor het volledig verwijderen van de boomstronk.

Het gazon zelf maaien of laten doen?

Een mooi fris en groen gazon is een mooie aanvulling op de tuin. Maar om dit te bereiken zal het gazon regelmatig gemaaid moeten worden. Het gazon maaien behoort tot één van de gemakkelijkste taken bij het tuinonderhoud en kun je zelf ook heel gemakkelijk uitvoeren. Soms kan tijdgebrek wel parten spelen. In dat geval is het mogelijk om het maaien uit te besteden aan een hovenier. Voor het maaien van een gazon met een oppervlak tot 100 m² betaal je gemiddeld tussen de € 27,50 en € 32,50. Als een gazon wekelijks gemaaid moet worden, dan kan de kostprijs behoorlijk oplopen. Dit is ook het geval als het om een heel groot gazon gaat van meer dan 100 m².

Bespaartips voor tuinonderhoud

Het tuinonderhoud uitbesteden kan heel handig zijn, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Wanneer je zelf geen tijd hebt voor je tuinonderhoud, maar je wilt wel een goed onderhouden tuin, dan is een hovenier inhuren zeker zinvol. Om toch nog meer te kunnen besparen op de kostprijs enkele belangrijke tips:

Een hovenier uit de buurt

Heel belangrijk is het om meerdere offertes van hoveniers op te vragen en vooral ook uit je eigen regio. Een hovenier die veel verder van je gelegen is kan misschien wel een goedkope prijs aanbieden, maar dit kan ongedaan worden gemaakt doordat hij vaak op- en neer moet rijden en daarvoor voorrijkosten in rekening brengt. Kies je voor de goedkoopste lokale hovenier, dan kun je meestal besparen op de voorrijkosten.

Gemakkelijke taken zelf uitvoeren

Zelf het gehele tuinonderhoud doen is het meest voordeligst. Maar als dit niet mogelijk is, kun je de hovenier ook enkel de taken laten uitvoeren die voor jou het moeilijkste zijn. Grasmaaien en schoonmaken van de bestrating zijn simpele klussen die jezelf ook gemakkelijk kunt uitvoeren en die niet heel veel tijd in beslag hoeven te nemen.