Boomverzorging: welke kosten moeten worden verwacht?

boomverzorging kosten

Bomen moeten met regelmatige tussenpozen worden onderhouden om hun groei verder te stimuleren en tegelijkertijd het risico op boomziekten en schimmels in de boom te verminderen. Vooral bij grotere bomen is het vaak niet mogelijk om dit zelf te doen.

Vraag: Hoeveel kost de verzorging van een boom?

Kostencontrole-expert: Dit is natuurlijk altijd afhankelijk van de individuele zorgmaatregelen die voor elke boom nodig zijn, de grootte van de boom en de hoeveelheid werk die ermee gemoeid is.

Boomverzorging met behulp van klimtechnologie

klimmen in een boom bij boomverzorging
Boomverzorging wordt vaak uitgevoerd met de klimtechniek.

Vooral bij grotere bomen moeten touwklimmers (boomklimmers) vaak de onderhoudsmaatregelen uitvoeren. De kosten worden dan vaak forfaitair in rekening gebracht op basis van de hoogte van de bomen. De kosten per m hoogte voor middelgrote bomen liggen meestal in het bereik van 35 EUR tot 60 EUR per m boomhoogte. Als de bomen zeer groot en dicht zijn en er een grote onderhoudsinspanning is, kunnen de prijzen ook oplopen tot 100 EUR per m hoogte.

Als alternatief kan worden verwacht dat de kosten beginnen bij ongeveer 150 EUR per uur voor een klimteam van twee personen.

Naast de zuivere onderhoudskosten worden dan ook de verwijderingskosten voor de groene stekken toegevoegd. Afhankelijk van de hoeveelheid groene stekken variëren de in rekening gebrachte kosten. Voor kleinere hoeveelheden kunt u rekenen met ongeveer 30 EUR tot 40 EUR per ton, meestal met een extra vast bedrag voor het laden en verwijderen.

Als er zeer grote hoeveelheden groenafval op een terrein worden verzameld, kan het ook nodig zijn om containers te bestellen. De verwijderingskosten bedragen dan minstens 300 euro, vaak zelfs meer.

Er kunnen extra kosten in rekening worden gebracht voor het gebruik van hefplatforms of extra apparatuur.

Snoeien zonder klimtechniek

In dit geval kunnen kosten in de orde van grootte van 30 tot 50 EUR per uur voor onderhoudswerkzaamheden worden aangenomen. Opgemerkt moet worden dat er vaak meerdere werknemers in dienst moeten zijn.

Ook in dit geval wordt de verwijdering van het groenafval extra in rekening gebracht, speciale apparatuur kan de kosten nog verder verhogen.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben twee middelgrote bomen (8 m en 9 m hoog) die door een gespecialiseerd bedrijf worden onderhouden en in de winter gesnoeid. Door de lokale omstandigheden is het gebruik van touwklimmen absoluut noodzakelijk.

WerkPrijs
Aankomst, 24 km9,60 EUR
hoogte 8 m, uitgebreid werk336 EUR
Hoogte 9 m, gebruikelijke omvang van het werk315 EUR
Groene afvalverwijdering met eigen vrachtwagen45 EUR
Totale kosten705,60 EUR
Gemiddelde kosten per m boomhoogte, beide bomenOngeveer 40,94 EUR per m boomhoogte

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een specifiek geval met individuele werklast, specifieke lokale omstandigheden en de prijsstelling van een enkel bedrijf. De kosten voor het onderhoud van andere bomen kunnen ook aanzienlijk variëren, afhankelijk van de respectieve omstandigheden.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van de boomverzorging?

prijs boomverzorging
De prijs is ook afhankelijk van hoe goed de boom toegankelijk is voor onderhoud.

Kostencontrole-expert: De doorslaggevende factoren zijn hier

  • hoe hoog de bomen zijn
  • of er gebruik moet worden gemaakt van touwklimtechnologie (SkT) en hoe goed de toegankelijkheid van de bomen is
  • welke zorgmaatregelen in detail nodig zijn en welke inspanning nodig is
  • hoeveel groenafval moet worden verwijderd en welke verwijderingsmogelijkheden er zijn (bv. eigen compost in de tuin)
  • of er speciale apparatuur moet worden gebruikt
  • hoe ver de uitvoerende instantie moet worden benaderd
  • het prijsbeleid van de onderneming voor haar diensten

Een vergelijking van de prijzen tussen verschillende bedrijven kan nuttig zijn. In de meeste gevallen kunnen bedrijven echter pas na een inspectie ter plaatse een goed aanbod doen. In sommige gevallen kan het echter mogelijk zijn om enkele foto's van de betreffende bomen en hun directe omgeving bij de offerteaanvraag te voegen om een realistische inschatting van de kosten vooraf mogelijk te maken.