Carport: heb je daarvoor een vergunning nodig?

Of je voor een carport een vergunning nodig hebt, is afhankelijk van de plek waar hij geplaatst wordt. Gaat het om een aanbouw? Dan volstaat meestal een meldingsplicht.

Een carport is zeker tijdens de wintermaanden geen overbodige luxe om jouw wagen in optimale conditie te houden. De overkapping biedt de nodige bescherming tegen de weersinvloeden en dat betekent dat je die ijskrabber gerust links mag laten liggen. Ook problemen met het starten veroorzaakt door het winterweer zijn voorgoed verleden tijd. Maar mag je zomaar een carport plaatsen? Het antwoord op die vraag hangt af van de gemeentelijke voorschriften die in voege zijn en van het type carport.

aangebouwde carport

Aangrenzend aan het huis

Een carport tegen het huis aan aan het bouwen? Dan is het quasi altijd zo dat je verplicht bent deze plannen te melden aan het gemeentebestuur. Dat komt natuurlijk door het feit dat een dergelijk bouwwerk aanzien wordt als een uitbreiding van de woning. Het goede nieuws is dat voor een simpele carport tegen bijvoorbeeld de zijgevel het melden an sich al volstaat op voorwaarde dat aan een aantal eisen is voldaan. Zo mag de carport niet hoger zijn dan 4 meter, mag de functie van de woning niet aangepast worden en moet de carport zijn afstand houden van de perceelgrens. In de achtertuin gaat het om minstens twee meter, in de zijtuin om minstens die meter. Bouw je de carport tegen en aanpalend gebouw? Dan is het toegestaan om tot de perceelgrens te gaan op voorwaarde dat de scheidingsmuur geen aanpassingen kent en de bouwdiepte van het aanpalend gebouw gerespecteerd wordt.

Losstaande carport

Losstaande carport

De regelgeving voor een carport of zelfs een garage die losstaat van het huis is toch wat soepeler. In de meeste gevallen is het zelfs zo dat je in dit geval vrijgesteld bent van een vergunning en de meldingsplicht. Waar je wel op moet letten is de oppervlakte van het bouwwerk. Meer dan veertig vierkante meter is verboden en bovendien moeten dergelijke bijgebouwen ook aan een rist voorwaarden voldoen. We zetten ze even op een rijtje.

  • Het gebouw mag niet hoger zijn dan 3,5 meter gemeten van de grond tot het hoogste punt
  • Het gebouw mag niet verder dan 30 meter van de woning geplaatst worden
  • Het gebouw moet in de zijtuin minstens 3 meter van de perceelgrens geplaatst worden
  • Het gebouw moet in de achtertuin minstens 1 meter van de perceelsgrens geplaatst worden

Voldoet jouw carport aan de bovenstaande voorwaarden? Dan is er geen enkel probleem en heb je geen vergunning nodig.