Carport: Prijzen 2023, soorten, materiaal en extra kosten

De gemiddelde prijs van een carport is €2.020, met een range van €1.000 tot €4.400 inclusief constructie. De prijs van een houten carport varieert van €1.000 tot €4.400, terwijl de prijs van een aluminium carport varieert van €1.300 tot €3.900 all-inclusive.

 • Gemiddelde prijs Houten carport: €1000 – €4400
 • Gemiddelde prijs Aluminium carport: €1300 – €3900.
carport prijs
MaterialenGemiddelde prijs (met constructie)
Houten carport€1.000 tot €4.400
Aluminium carport€1.300 tot €3.900

Materialen en oppervlakte zijn de belangrijkste factoren die de kosten van je carportproject beïnvloeden. Er zijn echter nog andere factoren waarmee je rekening moet houden om je budget af te stemmen:

 • Type dak
 • Hoogte voertuig
 • Type vloer
 • Comfort accessoires
 • Type constructie

Gebruik onze gedetailleerde gids om de kosten voor de bouw van je carport te schatten en krijg een nauwkeurige offerte van een vakman.

Een carport is een populaire oplossing voor mensen die hun voertuig willen beschermen tegen de elementen zonder een garage te bouwen. Een carport is veel betaalbaarder dan een stevige constructie en kan gemakkelijk en zeer snel in je woning worden geïntegreerd, terwijl hij je een brede waaier aan ontwerpopties biedt.

De prijs van een carport, afhankelijk van de gebruikte materialen

In wezen is een carport een lichtgewicht afdak waarmee je een of meer auto's kunt beschermen tegen de elementen, zonder dat je de prijs hoeft te betalen voor het bouwen van een garage. Een carport van dit type moet een volledig dak hebben, anders is het gewoon een pergola, een onderwerp dat we elders behandelen.

In de overgrote meerderheid van de gevallen wordt een carport gebouwd in hout of aluminium. PVC-modellen worden afgeraden omdat ze volgens ons niet van voldoende hoge kwaliteit zijn.

Om de prijs van je toekomstige carport te schatten, moet je eerst het materiaal kiezen dat aan je verwachtingen voldoet.

Prijs van een houten carport

De prijs van een houten carport varieert van €1.000 tot €4.400, inclusief constructie. Als je je budget wilt berekenen zonder rekening te houden met arbeidskosten, varieert de prijs van een carport van €700 tot €3.500.

Hout is nog steeds het materiaal bij uitstek voor carports. Het leent zich heel goed voor de verschillende soorten constructies die je kunt tegenkomen.

 • Geprefabriceerde carports: Om de kosten van je carport te drukken, kun je kiezen voor een model dat in een fabriek wordt gemaakt en ter plaatse wordt gemonteerd. De vakman die verantwoordelijk is voor het bouwen van de carport zal sneller te werk gaan, omdat geen van de onderdelen ter plaatse hoeft te worden bewerkt.
 • Carports op maat: Dit bijzonder veelzijdige type carport wordt volgens uw specificaties gemaakt en aangepast aan de afmetingen van uw buitenruimte. Een professionele schrijnwerker of meubelmaker maakt de carport ter plaatse met hout.

In alle gevallen zijn de kosten van een houten carport afhankelijk van de gebruikte houtsoort. Als het budget voor je carport beperkt is, kun je kiezen voor autoclaaf grenen, maar als dat niet het geval is, zijn douglashout of zelfs eikenhout goede keuzes. Het gebruikte hout moet van klasse 4 zijn, d.w.z. bestand tegen vocht.

Tot slot zal je carport, ongeacht de gebruikte houtsoort, regelmatig onderhoud nodig hebben, met het aanbrengen van een beschermende olie, verf of vernis.

Prijs van een aluminium carport

De prijs van een aluminium carport varieert van €1.300 tot €3.900, inclusief constructie. Op de offerte voor je carport zal het onderdeel benodigdheden tussen de €1.000 en €3.000 kosten, plus arbeidskosten.

Aluminium is een populair materiaal voor buitenschrijnwerk omdat het licht, sterk en onderhoudsvrij is.

Een aluminium carport is snel vergeten en je hoeft geen onderhoud te plegen. Bovendien hebben aluminium carports over het algemeen een moderne, gestroomlijnde look, eigentijdser dan hout.

Carport prijzen per formaat

Om je carport project te voltooien, kan je ook kiezen tussen verschillende soorten constructies. Bij je beslissing moet je rekening houden met de morfologie van het terrein dat je hebt gekozen en met het type voertuigen dat je hebt.

Type carportGemiddelde prijs (met aanbouw)Gemiddelde prijs (zonder aanbouw)
Zelfdragende carport€1.300 tot €3.900€1.000 tot €3.000
Dragende carport€1.050 tot €3.400€750 tot €2.500
Dubbele carport€2.700 tot €8.000€2.100 tot €6.500
Carport voor camper€3.600 tot €9.000€3.000 tot €7.500

Prijs van een vrijstaande carport

De prijs van een vrijstaande carport varieert van €1.300 tot €3.900, inclusief installatie. In meer detail kan je ervan uitgaan dat de aankoopprijs van een vrijstaande carport varieert van €1.000 tot €3.000, exclusief arbeidsloon.

Zelfdragende carports zijn vrijstaande constructies die geen ander gebouw nodig hebben om hun stabiliteit te garanderen.

Hoewel deze carports het duurst zijn, zijn ze ook het elegantst en meest veelzijdig. Ze bestaan uit een dragende structuur die stevig in de grond moet worden verankerd, op betonblokken of op een betonnen plaat.

Je moet er wel rekening mee houden dat als je een grote zelfdragende carport wilt, je het aantal steunpilaren moet verhogen en dus een grotere plaat of meer betonblokken nodig hebt.

Een aangebouwde carport kan soms worden uitgerust met een garagedeur, afhankelijk van het feit of deze volledig open is of niet.

Prijs van een aangebouwde carport

De prijs van een aangebouwde carport varieert van €1.050 tot €3.400, inclusief constructie. Als je de kosten van de vakman liever negeert, varieert de prijs van een aangebouwde carport van €750 tot €2500.

Je kunt ook de muur van een bestaand gebouw, zoals een huis, gebruiken om je carport tegenaan te laten leunen. Deze oplossing verlaagt de kosten van de carport door te besparen op de constructie van een van de zijkanten, en biedt een stevige ondersteuning. Je kunt het aantal pilaren aan de kant tegenover het huis verminderen en zo nog meer kosten besparen.

Aan de andere kant moet het hoofdgebouw meer dan twee jaar geleden gebouwd zijn, zodat je kunt profiteren van een stabiele locatie. Als je huis net gebouwd is, moet je even wachten met het plaatsen van een carport.

aluminium carport

Prijs van een dubbele carport

De prijs van een dubbele carport kan variëren van €2.700 tot €8.000, alles inclusief. Als je alleen rekening houdt met de aankoop van benodigdheden, dan varieert de prijs van een dubbele carport van €2.100 tot €6.500.

Als je twee voertuigen hebt en je perceel heeft voldoende vrije ruimte, dan kun je overwegen om een dubbele carport te laten bouwen.

De constructie van deze carports is vergelijkbaar met die van een enkele carport en de materiaalkeuze is hetzelfde.

Je moet er ook rekening mee houden dat als je kiest voor een carport op maat, je een drie- of vierdubbele constructie kunt aanvragen, afhankelijk van de behoeften van je huishouden.

Prijs van een carport voor campers

De prijs van een campercarport varieert van €3.600 tot €9.000, inclusief montage. Om je een gedetailleerdere schatting te geven: de prijs van een campercarport varieert van €3.000 tot €7.500, alleen inclusief benodigdheden.

Als je een camper hebt, is het een goed idee om hem te beschermen tegen de elementen als hij niet in gebruik is. Vanwege hun hoogte passen campers echter vaak niet in een conventionele garage.

Een carport is de ideale oplossing, omdat de hoogte gemakkelijk kan worden aangepast tijdens de bouw.

Dit type carport profiteert van een grotere hoogte, wat echter een probleem kan zijn bij rug-aan-rug constructies.

Prijs van een carport voor een motor of fiets

De prijs van een carport voor een motor of fiets varieert van €1.050 tot €3.900, inclusief montage. Exclusief arbeidskosten varieert de prijs van een carport voor twee wielen van €750 tot €3.000.

Je hoeft geen kleine carport te bouwen voor je tweewielers. We raden je aan om één carport voor één auto te bouwen, die dan breed genoeg is om meerdere tweewielers te huisvesten, terwijl je toch genoeg vrije ruimte overhoudt voor opslag.

Carport prijsvoorbeelden: Werkelijke prijzen

Om je te helpen een beter idee te krijgen van de kosten van je carport, volgen hier enkele voorbeelden van prijzen uit de praktijk.

 • 3.650€: Dit is de prijs van een zelfdragende aluminium carport voor 1 voertuig, met een dak van polycarbonaat.
 • 2.500€: Dit is de prijs van een houten carport, aangebouwd, voor 1 voertuig, gemaakt van autoclaaf dennenhout met een korte zijde bekleed.
 • 5.300€: Dit is de prijs van een zelfdragende Douglas carport voor 2 voertuigen.

Een carport bouwen: arbeidskosten

Installatieprocedure

Een carport bouwen is veel eenvoudiger en sneller dan een garage bouwen. Afhankelijk van de afwerkingsgraad en het type oppervlak kan het project in 1 tot 3 dagen voltooid zijn. Er zijn echter een aantal stappen die moeten worden gevolgd om de kwaliteit van het eindproduct te garanderen.

 • Administratieve formaliteiten: Voor de bouw van een carport is een verklaring van werken nodig als de oppervlakte kleiner is dan 20m². Als de oppervlakte groter is dan 20m², moet je een bouwvergunning aanvragen bij de bevoegde instanties. Let op: deze fase is jouw verantwoordelijkheid, niet die van de bouwer.
 • Verankering aan de grond of betonnen plaat: Een carport kan niet zomaar op de grond geplaatst worden; hij moet verankerd worden aan een stevige ondergrond. Hiervoor kun je betonblokken storten (50 tot 80 cm diep) of een betonplaat storten die het hele oppervlak van de carport bedekt.
 • Het geraamte bouwen: Zodra het beton goed droog is (21 dagen), kun je de platen bevestigen die de palen aan de grond zullen verankeren. Nu moet alleen nog het geraamte worden gebouwd.
 • Dak leggen: Zodra het geraamte klaar is, kun je het dak leggen, bij voorkeur met dakgoten, zodat het regenwater kan worden afgevoerd naar een afvoerput of put.
 • Accessoires aanbrengen: je kunt nog een stapje verder gaan en verlichting of andere comfortaccessoires aanbrengen die je nodig hebt.
houten carport bouwen

Kosten voor het bouwen van een carport

De prijs voor het bouwen van een carport houdt meestal alleen rekening met de montage van de kant-en-klare houten of aluminium onderdelen. In het geval van op maat gemaakte carports is het moeilijker om de materiaal- en fabricagekosten te scheiden van de montagekosten, omdat deze stappen meestal tegelijkertijd, ter plaatse, worden uitgevoerd.

In alle gevallen variëren de kosten voor het bouwen van een carport van €300 tot €900, exclusief optionele afwerking zoals elektrische aansluitingen.

Vraag offertes aan: specificeer de kosten van je werk

Om de exacte kosten van je carportproject te bepalen, moet je een offerte aanvragen bij een vakman bij jou in de buurt. We raden je aan om meerdere offertes aan te vragen, zodat je prijzen kunt vergelijken en de vakman kunt kiezen die aan je verwachtingen voldoet.

We raden je aan om een beroep te doen op een gespecialiseerde vakman - een schrijnwerker, timmerman of installateur - om je carport te bouwen. Zo profiteer je van professionele kwaliteit om je voertuig te beschermen tegen de elementen.

De extra kosten voor het bouwen van een carport

De prijs van je carport kan ook beïnvloed worden door extra keuzes, die weliswaar niet essentieel zijn, maar wel voor meer gebruikscomfort kunnen zorgen.

 • Transparant dak: Een carport kan een dak van dakpannen, staal of zink hebben, of een transparant dak. Het laatste, als het van goede kwaliteit is en afhankelijk van de oriëntatie, laat de zon door en de vorst smelten, terwijl het een vleugje elegantie toevoegt. Je kunt er ook een plat dak van maken, voor een heel moderne look.
 • Betonplaat: We raden aan om een betonplaat op te nemen in de offerte voor je carport, zodat de grond stevig, stabiel en schoon is.
 • Oprit: Je kunt ook een oprit maken tussen de carport en je oprit. In dit geval moet je ook rekening houden met de kosten van straatstenen of asfaltmengsel om de juiste prijs voor je carport te krijgen.
 • Verlichting: De meeste mensen geven de voorkeur aan verlichting in hun carport om voor de hand liggende redenen van comfort. Bovendien betekent het een elektrische aansluiting en dus de mogelijkheid van een circuit van stopcontacten, ideaal om je auto zonder zorgen schoon te maken.
 • Oplaadpunt: Met de democratisering van elektrische voertuigen worden oplaadpunten steeds gewoner. Denk aan deze mogelijkheid voor je carport, zodat je het oplaadpunt al bij de bouw kunt integreren.
 • Aangebouwd tuinhuisje: De onderkant van je carport kan worden voorzien van een extra, volledig afgesloten ruimte, die kan worden gebruikt als schuurtje, tuinhuisje of kleine doe-het-zelf-werkplaats.
 • Belastingen in verband met een carport: Een carport wordt beschouwd als een bouwwerk, dus zodra hij gebouwd is, moet je bouwbelasting betalen en een verhoging van de onroerende voorheffing verwachten die evenredig is met de toegevoegde oppervlakte.

FAQ

Hoeveel kost een carport?

De prijs van een carport varieert van €1.000 tot €4.400, alles inclusief, afhankelijk van het afwerkingsniveau.

Wat is het budget voor een aluminium carport?

Het budget voor een aluminium carport ligt tussen €1.300 en €3.900, inclusief constructie.

Welke documenten heb ik nodig om een carport te bouwen?

Als de oppervlakte van de carport kleiner is dan 20m², volstaat een verklaring van werken. Als de oppervlakte groter is dan 20m², is een stedenbouwkundige vergunning vereist.

Welke lengtes en breedtes zijn nodig voor een dubbele carport?

Voor een dubbele carport moet je rekenen op afmetingen van 5x5m of, voor grotere voertuigen, 6x6m².

Voegt een carport waarde toe aan een huis?

Een carport geeft geen meerwaarde, maar verhoogt wel aanzienlijk de aantrekkelijkheid van een huis.