Houten Pergola: Prijzen 2023, soorten, materiaal en extra kosten

De gemiddelde prijs van een houten pergola is €290/m², met een bereik tussen €200 en €500/m² inclusief installatie. Meer in detail: de prijs van een aangebouwde houten pergola varieert van €200 tot €400/m², terwijl die van een vrijstaande houten pergola varieert van €250 tot €500/m².

 • Gemiddelde prijs Aangebouwde houten pergola: €200– €400 per m²
 • Gemiddelde prijs Vrijstaande houten pergola: €250 – €500 per m²
 • Gemiddelde prijs Klantspecifieke houten pergola: €400 – €800 per m²
Houten Pergola prijs
Type houten pergolaGemiddelde prijs per m² (met constructie)
Aangebouwde houten pergola€200 tot €400
Vrijstaande houten pergola€250 tot €500
Klantspecifieke houten pergola€400 tot €800

Type en oppervlakte zijn de belangrijkste parameters die de kosten van uw houten pergola project beïnvloeden. Er zijn echter nog andere factoren waarmee rekening moet worden gehouden om uw budget te verfijnen:

 • Architectuur.
 • Houtsoort.
 • Dakbedekking.
 • Comfortopties.
 • Configuratie van de installatie.
 • Afwerkingen.

Gebruik onze gedetailleerde gids om de kosten voor de installatie van je houten pergola te schatten en krijg een precieze offerte van een professional.

De houten pergola is een klassieker die kan worden gebruikt om een terras of een deel van de tuin gedeeltelijk te overdekken, waardoor het een traditionele, edele uitstraling krijgt. Hout is een edel en elegant materiaal, maar het moet wel onderhouden worden zodra je het koopt, om onaangename verrassingen te vermijden.

Prijs van een houten pergola, per model

Hoewel aluminium de markt domineert, zijn houten pergola's nog steeds een gewild product, met cijfers die een bescheiden stijging laten zien.

Aangezien de prijs van een pergola gemoduleerd kan worden door het gebruikte materiaal, zou je hout moeten overwegen, een zeer aantrekkelijke en solide optie die zich na verloop van tijd zal vestigen als een comfortabele toevoeging aan je buitenruimte.

Prijs van een aangebouwde houten pergola

De prijs van een aangebouwde houten pergola varieert van €200 tot €400/m², alles inclusief. Exclusief bouwkosten varieert de prijs van een aangebouwde houten pergola van €150 tot €300/m².

Klassieke houten pergola's worden traditioneel geplaatst op een terras dat grenst aan een huis. Het doel van pergola's is om schaduw te bieden aan terrassen, dus deze opstelling is niet verwonderlijk. Dit is een 'aangebouwd' pergolamodel.

Back-to-back houten pergola's behoren nog steeds tot de populairste, dankzij hun eenvoudige installatie, comfort en klassieke esthetiek. Ze bestaan meestal uit 2 houten pilaren die het bovenste deel ondersteunen, dat zelf aan de muur van het gebouw is bevestigd.

Om de schaduw van je houten pergola te versterken, kan hij worden uitgerust met een uitschuifbare luifel of een plant. Wees wel voorzichtig, want als je je pergola gaat onderhouden, moet je om de plant heen werken of hem helemaal verwijderen.

Prijs van een vrijstaande houten pergola

De prijs van een vrijstaande houten pergola kan variëren van €250 tot €500/m², inclusief constructie. Het onderdeel benodigdheden van uw houten pergola offerte kost tussen de €200 en €400/m².

Zoals de naam al doet vermoeden, is een vrijstaande houten pergola een zelfdragende structuur. Het is niet nodig om hem aan een ander gebouw te bevestigen.

Om aan deze technische vereiste te voldoen, wordt de vrijstaande pergola geïnstalleerd op 4 pilaren die elk een hoek van het gebouw ondersteunen.

In het geval van een houten pergola zijn de pilaren ook van hout, voor een uniforme uitstraling.

Dankzij het zelfdragende systeem kun je je houten pergola midden in je tuin plaatsen, op een ongewoon groot terras of vlak naast je zwembad, voor optimaal comfort. Om ervoor te zorgen dat je vrijstaande pergola je jarenlang comfort biedt, moet hij op een stabiele, stevige ondergrond worden geïnstalleerd.

Prijs van een houten pergola op maat

De prijs van een houten pergola op maat varieert van €400 tot €800/m², afhankelijk van de gekozen soort en de complexiteit van het werk. Als je geen rekening wilt houden met arbeidskosten, kan de prijs van een houten pergola op maat variëren van €350 tot €700/m².

Hoewel veel fabrikanten modellen op maat aanbieden in alle materialen, is hout de enige optie waarmee je zo fantasierijk kunt zijn als je zelf wilt, tegen een redelijke prijs.

Hout is gemakkelijk te bewerken, zelfs ter plaatse, en door zijn technische eigenschappen kan het complexe vormen aannemen met behoud van een uitstekende stabiliteit.

Als je een houten pergola wilt die niet alledaags is, maar je bent geen kunstenaar of architect, vraag dan advies aan de professional die verantwoordelijk is voor je project. Een timmerman of pergola specialist kan je begeleiden en je helpen om de pergola van je dromen op maat te maken.

Prijs van een houten pergola per m², afhankelijk van de constructie

De prijs van uw houten pergola hangt ook af van de vorm en functionaliteit. Een bioklimatologisch systeem is bijvoorbeeld duurder dan een eenvoudig prieel.

Houten pergolamodellenGemiddelde prijs per m² (met constructie)Gemiddelde prijs per m² (zonder constructie)
Bioklimatologische houten pergola€500 tot €1.000€400 tot €800
Monteerbare houten pergola€100 tot €250€50 tot €150
Gloriet€250 tot €700€200 tot €600
Carport€300 tot €600€250 tot €500
Tonnelle€200 tot €400€150 tot €300

Prijs van een bioklimatologische pergola

De prijs van een bioklimatologische houten pergola varieert van €500 tot €1.000/m², inclusief installatie. Exclusief bouwkosten varieert de prijs van een bioklimatologische houten pergola van €400 tot €800/m².

Bioklimatologische pergola's zijn het populairste model. Deze houten pergola's hebben verstelbare lamellen die meer of minder licht binnenlaten. De lamellen kunnen handmatig, gemotoriseerd of, voor een optimaal rendement, geautomatiseerd worden bediend.

Prijs van een afneembare terraspergola

De prijs van een demonteerbare houten pergola varieert van €100 tot €250/m². Als je de installatiekosten niet meetelt, dan kunnen de kosten van een demonteerbare pergola variëren van €50 tot €150/m².

Als je een pergola wilt tijdens de warmere maanden, maar liever een onaangeroerd terras hebt tijdens de winter, dan is er een oplossing. Het heet een demonteerbare pergola. Deze modellen zijn meestal kleiner en kunnen gemakkelijk worden gedemonteerd met een paar eenvoudige schroeven. Als je een huurder bent, kan deze oplossing het gemakkelijker maken om een pergola te installeren, zonder dat het project te veel werk met zich meebrengt.

Prijs van een Gazebo

De prijs van een Gazebo varieert van €250 tot €700/m², inclusief constructie. De kosten van een pergola, exclusief installatie, kunnen worden geschat op €200 tot €600/m².

Gazebo's en andere kleine tuinstructuren zijn types van zelfdragende pergola's. Ze verschillen van traditionele vrijstaande pergola's. Ze verschillen van traditionele vrijstaande pergola's doordat ze vaak cirkelvormig, achthoekig of zeshoekig zijn en een volledig dak hebben.

Carport prijzen

De kosten van een carport kunnen variëren van €300 tot €600/m², inclusief installatie. Exclusief de kosten van professionele installatie varieert de prijs van een carport van €250 tot €500/m².

Een carport is een soort pergola met een volledig dak, die voornamelijk dient om een auto te beschermen. Deze structuur fungeert als een garage, maar vereist geen grote werkzaamheden.

Kosten van een prieel

De gemiddelde prijs van een prieel varieert van €200 tot €400/m². Exclusief de bouwkosten kan de prijs van een prieel variëren van €150 tot €300/m².

Een prieel is een pergola ontworpen voor klimplanten. Heel traditioneel worden prieeltjes vaak bedekt met wijnranken, blauwe regen of clematis.

Voorbeelden van houten pergola prijzen: Werkelijke prijzen

Om je te helpen een beter idee te krijgen van de kosten van een houten pergola, volgen hier enkele prijzen uit de catalogi van populaire merken.

 • 3.250€: Dit is de prijs van een 13m² aangebouwde houten pergola.
 • 4.320€: Dit is de prijs van een 16m² vrijstaande houten pergola.
 • 5.500€: Dit is de prijs van een 10m² vrijstaande houten bioklimatologische pergola met een handmatig systeem.

Deze voorbeelden zijn exclusief de constructie van de houten pergola, verbruiksartikelen of accessoires.

Bouwen van een houten pergola: arbeidskosten

Bouwproces

Hout maakt het veel gemakkelijker om een pergola te bouwen, omdat het gevormd kan worden met draagbaar gereedschap. Dit betekent dat de pergola direct ter plaatse kan worden aangepast aan de omgeving, zonder dat er industriële machines nodig zijn.

Er zijn verschillende constructiemethoden, aangepast aan bepaalde soorten pergola's.

 • Back-to-back constructie: Een eenvoudige architectuur, de back-to-back houten pergola rust op twee pilaren aan de ene kant van de structuur en op de muur van een gebouw aan de andere kant. Dit type constructie is snel, eenvoudig en stabiel na verloop van tijd. Merk op dat aangebouwde pergola's ook bioklimatologisch kunnen zijn. In dat geval zal de installatie langer duren en ingewikkelder zijn.
 • Zelfdragende constructie: De constructie van een zelfdragende houten pergola is lastiger, omdat je niet kunt vertrouwen op de structurele steun van een bestaand gebouw. De 4 pilaren moeten loodrecht en evenwijdig aan elkaar worden geplaatst en verankerd. Daarna kan het bovenste deel van het gebouw worden geïnstalleerd. In het geval van een bioklimatologische pergola worden de lamellen, de eventuele motorisering en de accessoires ook geïnstalleerd.
 • Demontabele constructie: Een demontabele pergola is heel eenvoudig op te bouwen, omdat hij vaak als bouwpakket wordt geleverd en met een paar schroeven kan worden bevestigd. En omdat dit systeem meestal klein is, kunnen alle onderdelen gemakkelijk worden gehanteerd.
houten pergola bouwen

Kosten voor het bouwen van een houten pergola

In het algemeen kun je schatten dat de prijs voor het installeren van een houten pergola varieert van €50 tot €100/m², of van €100 tot €200/m² voor een bioklimatologisch systeem.

Afhankelijk van het constructiemodel dat uw schrijnwerker of gespecialiseerde installateur heeft gekozen, zal het benodigde budget variëren. De verschillende installaties nemen meer of minder tijd in beslag en vereisen verschillende voorzorgsmaatregelen en voorbereidende werkzaamheden.

Vraag offertes aan: Bepaal de kosten van uw werk

Om de exacte kosten van je houten pergola te bepalen, moet je een offerte aanvragen bij een vakman bij jou in de buurt. We raden je aan om meerdere offertes aan te vragen, zodat je prijzen kunt vergelijken en de vakman kunt kiezen die aan je eisen voldoet.

Als je professionele kwaliteit wilt en de zekerheid dat je jarenlang plezier zult hebben van je pergola, vertrouw je je project het beste toe aan een professionele pergolabouwer of schrijnwerker, die je door het proces kan loodsen.

De bijkomende kosten van het bouwen van een houten pergola

Om ervoor te zorgen dat uw houten pergola perfect past bij uw leefruimte buiten, raden we u aan om enkele bijkomende projecten te bekijken om het comfort te maximaliseren.

 • Houten terras: De prijs van een houten terras is hoger dan die van een pergola, maar dit is nog steeds een belangrijk project en we raden aan om het te voltooien voordat u de pergola bouwt. Op die manier kan het werk in een vlotte, logische volgorde verlopen.
 • Luifel: Een luifel, ingebouwd in de pergola of bevestigd aan één uiteinde, is de ideale aanvulling op je pergola. Je kunt de schaduw perfect regelen en het comfort van je buitenruimte verhogen.
moderne, minimalistische houten pergola

Een houten pergola onderhouden

Het grootste nadeel van een houten pergola is zeker het onderhoud, dat regelmatig en nauwgezet moet gebeuren. Om ervoor te zorgen dat het hout bestand is tegen de elementen, moet je om de 3 tot 5 jaar een beschermend product aanbrengen, of zelfs een afbijtproduct om het hout zijn oorspronkelijke kleur terug te geven.

Je moet een houtbeits, vernis, olie of verf op je houten pergola aanbrengen en ervoor zorgen dat je alle oude lagen verwijdert.

FAQ

Hoeveel kost een houten pergola?

De prijs van een houten pergola varieert van €200 tot €500/m², inclusief installatie.

Hoeveel kost een zelfdragende houten pergola?

Een zelfdragende houten pergola kost tussen de €250 en €500/m².

Welk hout moet ik gebruiken om een buitenpergola te bouwen?

Om een buitenpergola te bouwen, moet je kiezen voor klasse 4 hout, ofwel natuurlijk (exotisch) ofwel met autoclaaf behandeld.

Wat is het budget voor een bioklimatologische pergola?

Het budget voor een bioklimatologische pergola varieert van €500 tot €1.000/m², alles inclusief.