Houten prieel

Heb je een grote tuin, dan is het momenteel een trend om een bijgebouw in je tuin te laten plaatsen. Dit kan een tuinhuisje zijn, een blokhut of gewoon een overkapping. De toepassingsmogelijkheden voor een dergelijk bijgebouw kunnen heel divers zijn. Je kunt de ruimte gebruiken als een terras, zodat je in de brandende zon toch heerlijk in de schaduw zit, maar ook om tuingereedschap op te bergen of er juist een ontspanningsplek van te maken met een jacuzzi. Een andere vorm van bijgebouw in de tuin is een prieel. Veel mensen hebben bij een prieel nog een associatie met Engelse landhuizen en rozentuinen, maar er zijn verschillende soorten priëlen in allerlei vormen en maten.

De oorsprong van een prieel

Niet alleen in de huidige moderne tijd zijn bijgebouwen in de tuin een trend. Ook in de 18e en 19e eeuw was dit al zo. Vooral in de vorm van een tuinprieel. Een typische prieel uit die tijd is een losstaande overkapping, meestal in een puntdak en in een ronde of een zeshoekig vorm. Verder oogde het prieel heel romantisch, doordat het van hout was gemaakt dat met romantische en sierlijke ornamenten was afgewerkt. Ook een open houten prieel was populair. Dit bestond dan uit een rechthoekige of ronde structuur van houten balken, en dwarsbalken aan de bovenkant waar begroeiing langs groeide. Zo had je een natuurlijk dak en schaduwplek. Grotere priëlen werden ook gebouwd maar die waren aan de zijkanten niet open, maar van glas. Dit werd dan een Oranjerie genoemd.

Het beste hout voor een houten prieel

Wil je ook een houten prieel in jouw tuin (laten) bouwen, dan is het van uitermate groot belang dat je kiest voor duurzaam hout. Je wilt niet na twee al je prieel afbreken, omdat het hout is gaan rotten. Kies daarom altijd voor hardhout dat een lange levensduur heeft van minimaal 20 jaar. Enkele aan te raden houtsoorten voor je tuinprieel:

Afzelia

Afzelia is hout wat valt onder duurzaamheidsklasse I en heeft dus een levensduur van minimaal 25 jaar. Het is zeer sterk en hard hout met een prachtige okerachtige tot bruinrode kleur. Wel zal de kleur na verloop van de jaren vergrijzen door het uv-licht. Afzelia is een houtsoort dat gemakkelijk te bewerken is voor je houten prieel.

Bankirai

De houtsoort bankirai is een waar begrip als het gaat om een houtsoort dat uitermate geschikt is voor buitentoepassingen. Bankirai zie je dan ook veel terug in terrasplanken, maar is ook ideaal voor een prieel. Het hout heeft een geelbruine kleur, wat na verloop van tijd potloodgrijs zal worden.

Afrormosia

Afrormoisa is een Afrikaanse houtsoort, ook wel Afrikaans teak genoemd. Het hout heeft een zeer mooie goudbruine kleur en is zeer duurzaam.

Teak

Van oorsprong komt teakhout uit Azië, maar in de loop der jaren is het wereldwijd, vooral in de tropen geplant, waardoor teak uit verschillende delen van de wereld kan komen. Dit verklaart ook grote kwaliteitsverschillen. Teak uit Oost-Java wordt gezien als de beste soort.

Met deze houtsoorten is het in principe niet nodig om ze te lakken of te beitsen, maar voor een langere levensduur of om vergrijzing tegen te gaan, is het wel aan te raden. Verder zijn deze houtsoorten onderhoudsvrij en ideaal voor een houten prieel.