Terrasoverkapping: soorten, materialen, mogelijkheden en prijzen

Als u uw terras wilt beschermen tegen regen, wind en zon, is een terrasoverkapping een goede oplossing. Maar met zoveel verschillende soorten, materialen en mogelijkheden kan het moeilijk zijn om de juiste keuze te maken. In dit artikel zullen we u daarom informeren over de verschillende soorten terrasoverkappingen, de materialen waarvan ze gemaakt zijn, de mogelijkheden en prijzen.

overkappingen terras

Soorten terrasoverkappingen

Er zijn verschillende soorten terrasoverkappingen om uit te kiezen, afhankelijk van uw smaak, budget en behoeften. Hieronder volgen enkele van de meest populaire soorten:

1. Vrijstaande terrasoverkapping

Vrijstaande terrasoverkapping

Een vrijstaande terrasoverkapping staat los van uw huis en is een goede optie als u een grote tuin heeft en uw terras op een andere plek wilt dan direct tegen uw huis. Het kan ook een goede oplossing zijn als u geen mogelijkheid heeft om de overkapping aan uw huis te bevestigen. Vrijstaande overkappingen zijn er in verschillende maten en materialen, zoals hout, aluminium of kunststof.

2. Aangebouwde terrasoverkapping

Aangebouwde terrasoverkapping

Een aangebouwde terrasoverkapping is bevestigd aan uw huis en loopt als het ware door vanuit uw huis naar uw terras. Het is een goede optie als u beschutting wilt tegen regen en zon zonder dat u uw tuin hoeft te verlaten. Aangebouwde terrasoverkappingen zijn er in verschillende materialen, zoals hout, aluminium en polycarbonaat.

3. Veranda

veranda

Een veranda is eigenlijk een aangebouwde terrasoverkapping met gesloten zijwanden. Het biedt extra beschutting tegen wind en regen en geeft uw huis een mooie uitstraling. Veranda's zijn er in verschillende stijlen en materialen, zoals hout, aluminium en glas.

4. Pergola

pergola

Een pergola is een constructie van houten palen en dwarsbalken met een open dak. Het biedt beschutting tegen de zon en geeft uw terras een mooie uitstraling. U kunt de pergola ook laten begroeien met planten, zoals druiven of klimrozen, voor extra beschutting en een natuurlijke uitstraling. Pergola's zijn er in verschillende maten en materialen, zoals hout en aluminium.

Serres

Serres zijn terrasoverkappingen die helemaal afgesloten zijn met glas. Ze zijn perfect voor mensen die het hele jaar door willen genieten van hun buitenruimte. Serres bieden bescherming tegen alle weersomstandigheden.

Materialen voor terrasoverkappingen

Er zijn verschillende materialen waarvan terrasoverkappingen gemaakt worden. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van uw smaak, budget en behoeften. Hieronder volgen enkele van de meest gebruikte materialen:

1. Hout

Houten Terrasoverkapping

Houten terrasoverkappingen zijn erg populair vanwege de natuurlijke uitstraling. Hout is een duurzaam materiaal dat goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Ook biedt hout een warme en gezellige sfeer in de tuin. Houten overkappingen zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, zoals grenen, vurenhout, eikenhout en hardhout. Elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen.

Grenen en vurenhout zijn de meest voorkomende houtsoorten voor terrasoverkappingen. Dit komt doordat deze houtsoorten betaalbaar zijn en gemakkelijk te bewerken zijn. Een nadeel van deze houtsoorten is dat ze minder duurzaam zijn en minder lang meegaan dan bijvoorbeeld eikenhout of hardhout.

Eikenhout is een duurzame houtsoort die zeer geschikt is voor een terrasoverkapping. Het is echter wel een dure houtsoort. Hardhout is nog duurzamer dan eikenhout en gaat daardoor nog langer mee. Het is echter nog prijziger dan eikenhout. Als u op zoek bent naar een terrasoverkapping van hout, is het dus verstandig om goed te kijken naar welke houtsoort het beste bij uw wensen en budget past.

2. Aluminium

Aluminium terrasoverkapping

Aluminium is een ander materiaal dat vaak wordt gebruikt voor terrasoverkappingen. Het is een duurzaam en onderhoudsvriendelijk materiaal dat een moderne en strakke uitstraling geeft aan uw terras. Bovendien is aluminium zeer sterk en bestand tegen verschillende weersomstandigheden, zoals regen, wind en sneeuw. Een bijkomend voordeel is dat aluminium niet kan roesten.

Een aluminium terrasoverkapping is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor u de overkapping geheel naar uw eigen smaak en stijl kunt samenstellen. Een nadeel van aluminium is dat het een relatief duur materiaal is ten opzichte van andere materialen, zoals hout en kunststof.

3. Kunststof

Kunststof terrasoverkapping

Kunststof is een populair materiaal voor terrasoverkappingen omdat het een aantal voordelen biedt. Zo is kunststof licht van gewicht, wat het gemakkelijker maakt om te installeren en te onderhouden. Bovendien is kunststof zeer duurzaam en heeft het weinig onderhoud nodig. Het is bestand tegen vocht, rot en insecten, en het verkleurt niet snel door de zon.

Kunststof terrasoverkappingen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen, zodat u een overkapping kunt kiezen die past bij de stijl van uw huis en tuin. Kunststof kan ook gecombineerd worden met andere materialen, zoals aluminium en glas, om een meer moderne uitstraling te geven aan uw overkapping.

Een nadeel van kunststof is dat het minder warmte-isolerend is dan hout of aluminium. Daarom kan het in de zomer warmer zijn onder een kunststof overkapping. Om dit probleem op te lossen, kunt u ervoor kiezen om de overkapping te voorzien van zonwering of een ventilatiesysteem.

4. Glas

Glazen terrasoverkapping

Glas is een ander materiaal dat vaak wordt gebruikt voor terrasoverkappingen. Glas heeft als voordeel dat het veel licht doorlaat, waardoor uw terrasoverkapping een lichte en luchtige uitstraling krijgt. Bovendien biedt glas bescherming tegen regen en wind, terwijl u nog steeds kunt genieten van het uitzicht op uw tuin.

Glas is verkrijgbaar in verschillende soorten, van enkel glas tot veiligheidsglas en zelfs geïsoleerd glas. Geïsoleerd glas heeft als voordeel dat het beter isoleert en dat het minder snel beslaat dan enkel glas. Bovendien heeft geïsoleerd glas een hogere geluidsisolatie dan enkel glas.

Een nadeel van glas is dat het kwetsbaar is en gemakkelijk kan breken. Daarom is het belangrijk om veiligheidsglas te gebruiken voor uw terrasoverkapping. Veiligheidsglas is gehard of gelaagd glas dat veel sterker is dan normaal glas en minder snel breekt. Bovendien zal veiligheidsglas bij breuk niet in scherven uiteenvallen, maar in kleine stukjes blijven zitten.

Lees ook: Terrasoverkapping met lamellen: opties, waterdicht, kosten

Mogelijkheden van terrasoverkappingen

Extra mogelijkheden voor terrasoverkappingen

Er zijn veel mogelijkheden als het gaat om het aanpassen van uw terrasoverkapping. Hieronder bespreken we de meest voorkomende opties.

Verlichting

Het toevoegen van verlichting aan uw terrasoverkapping kan de sfeer verbeteren en ervoor zorgen dat u langer buiten kunt blijven zitten. Er zijn verschillende soorten verlichting om uit te kiezen, zoals ingebouwde LED-verlichting of hanglampen.

Zonwering

Als u uw terrasoverkapping wilt gebruiken om te ontspannen in de zon, dan is zonwering een goede optie. Er zijn verschillende soorten zonwering, zoals screens of een uitrolbaar doek.

Verwarming

Als u uw terrasoverkapping het hele jaar door wilt gebruiken, dan is het toevoegen van verwarming een goede optie. Er zijn verschillende soorten verwarming, zoals een gasverwarming of een infraroodverwarming.

Dakbedekking

Er zijn verschillende soorten dakbedekking om uit te kiezen voor uw terrasoverkapping, zoals glas, polycarbonaat of een luifel. Het kiezen van de juiste dakbedekking is afhankelijk van uw persoonlijke smaak en de weersomstandigheden.

Prijzen voor terrasoverkappingen

De prijzen voor terrasoverkappingen variëren afhankelijk van het type terrasoverkapping en de gekozen materialen. Hieronder vindt u een prijsoverzicht van de verschillende soorten terrasoverkappingen.

Vrijstaande terrasoverkappingen

De prijs voor een vrijstaande terrasoverkapping varieert tussen de € 5000 en € 15.000, afhankelijk van het formaat en de gekozen materialen.

Aanbouw terrasoverkappingen

De prijs voor een aanbouw terrasoverkapping varieert tussen de € 2000 en € 10.000, afhankelijk van het formaat en de gekozen materialen.

Pergola's

De prijs voor een pergola varieert tussen de € 1000 en € 5000, afhankelijk van het formaat en de gekozen materialen.

Serres

De prijs voor een serre varieert tussen de € 10.000 en € 50.000, afhankelijk van het formaat en de gekozen materialen.

FAQs

Wat is het verschil tussen een terrasoverkapping en een veranda?

Een veranda is een overdekte ruimte die aan uw huis is bevestigd en waar u het hele jaar door van kunt genieten. Een terrasoverkapping is een losstaande structuur die uw buitenruimte bruikbaar maakt, maar niet noodzakelijk aan uw huis bevestigd is.

Welk materiaal is het meest duurzaam voor een terrasoverkapping?

Aluminium is het meest duurzame materiaal voor een terrasoverkapping. Het is licht van gewicht en roest niet.

Is het mogelijk om een terrasoverkapping op maat te laten maken?

Ja, het is zeker mogelijk om een terrasoverkapping op maat te laten maken. Veel leveranciers bieden maatwerkopties aan, zodat u de perfecte terrasoverkapping kunt creëren voor uw specifieke situatie.

Hebben alle terrasoverkappingen zonwering?

Nee, niet alle terrasoverkappingen hebben zonwering. Het is een optionele functie die kan worden toegevoegd aan uw terrasoverkapping als u deze wilt gebruiken om in de zon te ontspannen.

Kan ik een terrasoverkapping zelf installeren?

Het installeren van een terrasoverkapping kan een complexe taak zijn en vereist specifieke vaardigheden en gereedschappen. Het is daarom aan te raden om een professionele installateur in te huren om de klus te klaren.

Conclusie

Een terrasoverkapping kan uw buitenruimte het hele jaar door bruikbaar maken en uw huis een extra dimensie geven. Er zijn veel soorten, materialen en mogelijkheden om uit te kiezen, afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en budget. Het is belangrijk om de juiste keuze te maken voor uw specifieke situatie en om de installatie over te laten aan een professional voor de beste resultaten.