Houten blokhut

Blokhutten zijn momenteel helemaal de trend. Vooral als je een grote tuin hebt, dan past daar prima een houten blokhut in. Het voordeel van een blokhut is dat je extra veel ruimte creëert die niet speciaal voor enkele toepassing geschikt is. Sterker nog er zijn veel toepassingsmogelijkheden met blokhutten. Je kunt het gebruiken als een tuinhuis, maar ook als een ruimte om zomers koel te zitten of als een relaxruimte, waar je zelfs een sauna of aan jacuzzi in kunt zetten. Een goede houten blokhut zal ook absoluut je woning en de grond daaromheen een meerwaarde geven. Helemaal als niet kiest voor een kant-en-klaar houten blokhut, maar voor één op maat.

Wat zijn houten blokhutten op maat laten maken?

Van oorsprong is een blokhut een houten woning die gemaakt is van boomstammen. Soms worden ook wel zware houten balken gebruikt, maar de klassieke blokhutten bestaan uit hele boomstammen. Het belangrijkste kenmerk is dat er aan de uiteinden uitsparingen zitten, zodat de boomstammen gemakkelijk op elkaar gestapeld kunnen worden en door de uitsparingen op elkaar blijven liggen. Dit is de typische manier van een hoekverbinding, waarbij de uiteinden van de stammen uitsteken. Van oorsprong komen blokhutten uit het noorden van Europa, uit Scandinavië waar ze als berghutten of trekkershutten bekend stonden. Ook in Oost-Europese bergenlandschappen komen deze hutten voor. Toen de immigratiestroom naar de Verenigde Staten opgang kwam, werden veel blokhutten gebouwd door de immigranten als een al dan niet tijdelijk onderkomen. Vandaag de dag behoren blokhutten tot de Amerikaanse cultuur en zien we ze veel in Amerikaanse speelfilms langskomen, maar wonen in sommige gebieden van de Verenigde Staten ook veel mensen in een houten blokhut.

Verschil met tuinhuizen

Er ontstaat wel eens verwarring met een tuinhuis. Hoewel sommige tuinhuizen tegenwoordig ook modern en groot zijn, zijn het toch hele andere gebouwen. In tegenstelling tot een blokhut, bestaat een tuinhuis niet uit volledig massief hout. Er wordt namelijk eerst een geraamte gebouwd, waartegen dan de planken geschroefd worden. Ook kent een tuinhuis niet de typische hoekverbindingen met uitstekende hoeken en oogt het meestal ook minder robuust.

Op maat laten maken

Een houten blokhut kan kant-en-klaar gekocht worden, maar wil je bijvoorbeeld een woon blokhut kopen, laat hem dan op maat maken. Vooral als je serieus van plan bent om er je woning van te maken, is het ook wel handig dat je voorzien bent van alle moderne gemakken en als je al in een zo’n speciale woning woont, moet hij ook echt speciaal zijn en niet kant en klaar in de fabriek gekocht zijn. De mogelijkheden zijn echt enorm en het op maat laten maken geeft je alle vrijheid om zelf je wensen in je houten woning te verwerken. Laat je dus goed door een expert informeren naar de mogelijkheden, zodat je op elk gebied een juiste keuze kunt maken en dat de duurzaamheid gegarandeerd is. Ook als je niet van plan bent om de blokhut als woongelegenheid te gebruiken zijn de mogelijkheden onbeperkt. Je kunt een dergelijk hut in je tuin laten plaatsen en gebruiken als een relaxruimte met een sauna en/of een jacuzzi of je maakt er een gastenverblijf van als vaak gasten over de vloer krijgt. Zij hebben dan ook hun eigen privéruimte en zijn dan toch bij je op bezoek.

Een cottage blokhut

Een cottage blokhut is een houten blokhut dat geïnspireerd is op de Engelse cottage stijl. Een cottage heeft een meer romantische en landelijke stijl en komt niet zo robuust over. Cottage zijn ontstaan in het Engeland van de 19e eeuw en zijn vooral door het romantische karakter nog steeds mateloos populair. Het belangrijkste kenmerk aan een houten blokhut in cottage stijl is het dak. Het dak is veel schuiner met een dakhelling van ongeveer 42°, terwijl het dak van een blokhut normaliter een dakhelling van tussen de 30° en 35° heeft. Ook zijn de daken in verschillende stijlen te plaatsen, zoals met een wolfsdak. Ook de wanden zijn wat fijner opgezet en daardoor minder robuust. Wel komt hier nog de typische hoekverbinding in terug, al dan niet met een uitstekend uiteinde. Ook van de cottage zijn heel veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar en uiteraard ook op maat te maken.