Zwembad overkapping zelf maken: Een uitgebreide gids

Wil je je zwembad overkapping zelf maken? In dit artikel laten we je stap voor stap zien hoe je dat doet. Een zwembad overkapping is een geweldige manier om je zwembad te beschermen tegen de elementen en het hele jaar door te kunnen genieten van je zwembad. Laten we beginnen!

Inhoudsopgave

 1. Voordelen van een zwembad overkapping

 2. Materialen voor de zwembad overkapping

 3. Gereedschappen en benodigdheden

 4. Stappenplan: zwembad overkapping zelf maken

 5. Veiligheidstips en onderhoud

zwembadoverkapping

1. Voordelen van een zwembad overkapping

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het hebben van een zwembad overkapping. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Bescherming tegen weersinvloeden: Een overkapping beschermt je zwembad tegen regen, wind, sneeuw en zonlicht, waardoor het langer in goede staat blijft.
 • Langere gebruiksduur: Met een overkapping kun je het zwemseizoen verlengen, omdat je ook bij minder goed weer kunt zwemmen.
 • Energiebesparing: Een overkapping helpt de warmte vast te houden, waardoor je minder energie nodig hebt om je zwembad te verwarmen.
 • Minder onderhoud: Door het zwembad af te dekken, voorkom je dat vuil en bladeren in het water terechtkomen. Dit bespaart tijd en moeite bij het onderhoud van je zwembad.

2. Materialen voor de zwembad overkapping

De keuze van de materialen is cruciaal voor de kwaliteit en duurzaamheid van je zwembad overkapping. Hier zijn enkele materialen die je nodig hebt:

 • Aluminium profielen: Aluminium is licht, sterk en roestbestendig, waardoor het perfect is voor de constructie van een zwembad overkapping.
 • Polycarbonaat platen: Polycarbonaat is een stevig, transparant materiaal dat goed bestand is tegen UV-straling en hoge temperaturen. Het zorgt voor voldoende lichtinval en isolatie.
 • Rubber afdichtingen: Om de overkapping waterdicht te maken, heb je rubberen afdichtingen nodig die de naden tussen de polycarbonaat platen en de aluminium profielen afdichten.
 • Bevestigingsmateriaal: Zorg voor voldoende schroeven, bouten en beugels om de constructie stevig in elkaar te zetten.

3. Gereedschappen en benodigdheden

Voor het bouwen van een zwembad overkapping heb je de volgende gereedschappen en benodigdheden nodig:

 • Boormachine: Om gaten te boren in de aluminium profielen voor bevestigingsmateriaal.
 • Decoupeerzaag: Voor het op maat zagen van de polycarbonaat platen en aluminium profielen.
 • Meetlint en waterpas: Om nauwkeurige metingen te kunnen doen en ervoor te zorgen dat alles recht en waterpas is.
 • Schroevendraaiers en steeksleutels: Voor het vastzetten van schroeven en bouten.
 • Veiligheidsuitrusting: Draag altijd een veiligheidsbril, werkhandschoenen en gehoorbescherming tijdens het werken met elektrische gereedschappen.

4. Stappenplan: zwembad overkapping zelf maken

Volg deze stappen om je eigen zwembad overkapping te bouwen:

Stap 1: Ontwerp en planning

Begin met het maken van een ontwerp van je zwembad overkapping. Houd rekening met de grootte van je zwembad, de gewenste hoogte en de vorm van de overkapping. Teken het ontwerp uit op papier of maak gebruik van een computerprogramma om je te helpen bij het plannen.

Stap 2: Aanschaf van materialen en gereedschappen

Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen en gereedschappen in huis hebt voordat je aan de slag gaat met de bouw van de overkapping.

Stap 3: Voorbereiding van de bouwplaats

Maak de omgeving rondom je zwembad vrij van obstakels en zorg voor een vlakke, stevige ondergrond om op te werken. Dit kan een betonnen fundering zijn of een stevige houten constructie waarop de overkapping komt te rusten.

Stap 4: Op maat zagen van de materialen

Zaag de aluminium profielen en polycarbonaat platen op maat volgens je ontwerp. Gebruik een decoupeerzaag voor nauwkeurige zaagsneden en zorg ervoor dat je de zaagbladen regelmatig vervangt om beschadiging van het materiaal te voorkomen.

Stap 5: Assembleren van de constructie

Begin met het assembleren van de aluminium profielen tot een stevig frame. Boor gaten voor het bevestigingsmateriaal en zet de profielen aan elkaar vast met schroeven en bouten. Zorg ervoor dat het frame waterpas en stabiel is voordat je verder gaat.

Stap 6: Plaatsen van de polycarbonaat platen

Bevestig de polycarbonaat platen op het aluminium frame met behulp van rubberen afdichtingen en beugels. Zorg ervoor dat de platen goed aansluiten op het frame om een waterdichte overkapping te garanderen. Houd rekening met eventuele ventilatieopeningen of toegangsdeuren in je ontwerp.

Stap 7: Afwerking en controle

Controleer de hele constructie op stabiliteit en waterdichtheid. Werk eventuele scherpe randen af met een vijl en breng indien gewenst een beschermende coating aan op het aluminium om de levensduur van de overkapping te verlengen.

5. Veiligheidstips en onderhoud

Het is belangrijk om je zwembad overkapping regelmatig te controleren op slijtage en eventuele beschadigingen. Voer indien nodig reparaties uit om de veiligheid en functionaliteit van de overkapping te waarborgen. Hier zijn enkele veiligheidstips en onderhoudsadviezen:

 • Controleer regelmatig de bevestigingspunten en rubberen afdichtingen op slijtage of loszittende onderdelen.
 • Reinig de polycarbonaat platen met een zachte borstel en lauwwarm water om vuil en algen te verwijderen.
 • Zorg voor voldoende ventilatie in de overkapping om condensvorming te voorkomen.
 • Inspecteer het aluminium frame op tekenen van corrosie en breng indien nodig een beschermende coating aan.

Conclusie

Het zelf bouwen van een zwembad overkapping is een uitdagend maar lonend project. Met de juiste materialen, gereedschappen en een gedetailleerd stappenplan, kun je een duurzame en functionele overkapping creëren die je zwembad beschermt en het hele jaar door plezier biedt. Vergeet niet om regelmatig onderhoud en veiligheidscontroles uit te voeren om de levensduur van je overkapping te verlengen en een veilige zwemomgeving te garanderen.

Veelgestelde vragen

1. Is het mogelijk om een zwembad overkapping te maken van andere materialen dan aluminium en polycarbonaat?

Ja, er zijn alternatieve materialen zoals hout en staal die gebruikt kunnen worden voor het bouwen van een zwembad overkapping. Echter, aluminium en polycarbonaat zijn licht, sterk en duurzaam, waardoor ze de voorkeur genieten bij veel doe-het-zelvers.

2. Hoeveel kost het om een zwembad overkapping zelf te maken?

De kosten van het zelf maken van een zwembad overkapping variëren afhankelijk van de grootte, materialen en gereedschappen die nodig zijn. Over het algemeen is het zelf bouwen van een overkapping goedkoper dan het kopen van een kant-en-klare oplossing.

3. Kan ik mijn zwembad overkapping aanpassen aan de vorm van mijn zwembad?

Ja, je kunt de vorm en grootte van je zwembad overkapping aanpassen aan je specifieke zwembad. Houd bij het ontwerpen rekening met de vorm van je zwembad en zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om te zwemmen en te bewegen onder de overkapping.

4. Hoe lang duurt het om een zwembad overkapping zelf te maken?

De tijd die nodig is om een zwembad overkapping te bouwen, hangt af van de grootte, het ontwerp en je ervaring met doe-het-zelf projecten. Over het algemeen kan het enkele dagen tot een week duren om een zwembad overkapping te bouwen, afhankelijk van de beschikbare tijd en hulp.