Terrasoverkapping met lamellen: opties, waterdicht, kosten

Een terrasoverkapping met lamellen is een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een flexibele en stijlvolle manier om hun terras te bedekken. Met lamellen kun je de hoeveelheid licht en schaduw regelen die op je terras valt, waardoor je het hele jaar door van je buitenruimte kunt genieten. In dit artikel zullen we de verschillende opties, waterdichtheid, kosten, voordelen en nadelen van terrasoverkappingen met lamellen bespreken.

Terrasoverkapping met lamellendak

Opties

Terrasoverkappingen met lamellen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder aluminium, hout en kunststof. Aluminium is populair vanwege zijn duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid, terwijl hout een natuurlijke uitstraling heeft en kunststof vaak een betaalbare optie is. Daarnaast zijn er verschillende ontwerpopties beschikbaar, zoals de grootte en vorm van de lamellen, de kleur van het frame en eventuele extra functies zoals verlichting en verwarming.

Verschillende constructievarianten van een terrasoverdekking

Een terrasoverkapping - met of zonder lamellen - wordt meestal rechtstreeks aan de huismuur bevestigd. Er zijn echter ook vrijstaande overkappingen met meer flexibiliteit qua plaatsing. Welke variant u kiest, hangt vooral af van de bouwkundige omstandigheden en uw individuele wensen. Dus waar u in de toekomst ontspant in de tuin of op het terras is aan u.

Optie 1: Wandmontage

De terrasoverkapping met muurbevestiging is de meest voorkomende optie en is erg populair. Dit heeft vooral te maken met het feit dat het terras meestal direct aan het huis grenst en de weg naar buiten erg kort is. Wandmontage is echter niet altijd mogelijk, afhankelijk van de bouwkundige omstandigheden.

Als de gevel bijvoorbeeld niet stabiel genoeg of thermisch geïsoleerd is, wordt het moeilijker om de dakbedekking stevig te bevestigen. Ook huizen in houtskeletbouw kunnen problemen opleveren bij de wandmontage van een terrasoverkapping.

pergola met lamellendak

Optie 2: Vrijstaand

Een vrijstaande terrasoverkapping kan vrij op de woning worden geplaatst, omdat deze niet aan de huismuur hoeft te worden bevestigd. Hij is daarom ideaal voor houten en prefabwoningen en gebouwen met minder robuuste gevels. Het grote voordeel van deze bouwvariant is echter de grote flexibiliteit. De tweede woonkamer kan dus vrij in de tuin worden geplaatst, bijvoorbeeld op een plek met gunstige lichtomstandigheden.

Robuuste materialen voor de terrasoverkapping met lamellen

Welk materiaal men kiest voor een terrasoverkapping hangt vooral af van de persoonlijke smaak. Er zijn verschillende materialen voor zowel de draagstructuur als de lamellen.

Van welk materiaal is een terrasoverkapping gemaakt?

De draagstructuur van een terrasoverkapping is meestal gemaakt van stabiele materialen zoals aluminium, staal of hout. Als het design van het huis of het buitenmeubilair heel natuurlijk is, is een houten terrasoverkapping natuurlijk de ideale keuze.

Een moderne uitstraling kan daarentegen worden gecreëerd met aluminium of staal. Het ontwerp van de constructie kan zo prachtig harmoniëren met het ontwerp van het gebouw.

Van welk materiaal zijn de lamellen van een terrasoverkapping gemaakt?

Terrasoverkappingen met lamellen zijn bedoeld voor zonwering. De lamellenelementen kunnen uit verschillende materialen bestaan. Beschikbaar zijn bijvoorbeeld:

 • Aluminium lamellen
 • ongeïsoleerde glaslamellen
 • lamellen van geïsoleerd glas

Aluminium lamellen zijn bijzonder robuust en ondoorzichtig. Ze bieden de ideale voorwaarden voor een weerbestendig dak.

Voor iets meer transparantie en meer helderheid onder het dak zijn er glaslamellen. Bij ongeïsoleerde versies kan de warmte gemakkelijk ontsnappen, daarom zijn ze meer geschikt voor het warme seizoen.

Lamellen van geïsoleerd glas zijn ook geschikt voor de winter. Zonlicht dringt weinig door de isolatie heen, waardoor extra zonwering niet nodig is. Dankzij de isolatie blijft de warmte heerlijk binnen in de constructie - ideaal voor gezellige momenten in het koude seizoen.

Lamellen terrasoverkapping

Waterdichtheid

Een belangrijke overweging bij het kiezen van een terrasoverkapping met lamellen is de waterdichtheid. Sommige systemen zijn volledig waterdicht en zorgen ervoor dat er geen regenwater op je terras terechtkomt, terwijl andere systemen slechts gedeeltelijk waterdicht zijn en alleen bescherming bieden tegen lichte regenval. Het is belangrijk om te kiezen voor een systeem dat past bij de mate van bescherming die je nodig hebt.

Moderne uitbreidingen voor de terrasoverkapping

Een terrasoverkapping met beweegbare lamellen is ideaal om de lichtinval flexibel te regelen. Om uw tweede buitenkamer nog gezelliger te maken, zijn er moderne uitbreidingen voor de dakconstructie:

 • Verlichting
 • Verwarming
 • Luidsprekers
 • vaste wanden
 • flexibele zijelementen

Verwarmingselementen, zijwanden of gezellige verlichting - aantrekkelijke extra's zorgen voor het perfecte welzijn.

Kosten

De kosten van een terrasoverkapping met lamellen zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het materiaal, de grootte en eventuele extra functies. Over het algemeen zijn deze overkappingen duurder dan andere soorten terrasbedekkingen, maar bieden ze ook meer flexibiliteit en bescherming. Het is belangrijk om een systeem te kiezen dat past bij je budget en behoeften.

Voordelen

Een terrasoverkapping met lamellen biedt verschillende voordelen, waaronder de mogelijkheid om de hoeveelheid licht en schaduw te regelen, bescherming tegen regen en zon, en de toevoeging van extra leefruimte aan je huis. Daarnaast kan een terrasoverkapping met lamellen de waarde van je woning verhogen en het uiterlijk van je huis verbeteren.

 • robuust en gemakkelijk te reinigen
 • modern ontwerp
 • regelbare lichtinval
 • geen warmteaccumulatie
 • regenbescherming

Nadelen

Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan het gebruik van een terrasoverkapping met lamellen. Zo kan het systeem soms kwetsbaar zijn voor wind en regen, en is het belangrijk om het regelmatig te onderhouden om ervoor te zorgen dat het goed blijft functioneren. Daarnaast kunnen sommige systemen duurder zijn dan andere soorten terrasbedekkingen.

Wat is een lamellendak?

De naam verraadt al dat een lamellendak bestaat uit meerdere rijen lamellen. Deze kunnen onder een hoek worden gezet om de lichtinval te regelen of om warmteophoping te voorkomen, dus om te ventileren.

Zo kunt u bij mooi weer van de zon genieten of aangename schaduw creëren als de zon te sterk is. Bij lichte regen beschermt een terrasoverkapping met lamellen ook tegen vocht.

Idealiter zijn de meubels die eronder worden geplaatst wel geschikt voor buitengebruik, want een lamellendak is niet volledig waterdicht.

Lamellendaken zijn bijzonder populair boven terrassen, omdat ze een flexibele manier bieden om zoveel mogelijk tijd buiten door te brengen, ongeacht het weer. Ze maken van een terras praktisch een tweede woonkamer voor elk seizoen.

Hoe wordt een terrasoverkapping met lamellen gereinigd?

Een vuile terrasoverkapping kan het plezier van het buiten ontspannen steeds meer bederven. Of het nu gaat om bladeren, stof, vogelpoep of gevallen takken - de oorzaken voor vervuiling kunnen talrijk zijn. De reiniging wordt meestal aan het begin van de lente gepland. Indien nodig kan in de zomer een tweede reiniging worden uitgevoerd. Het motto voor de reiniging is: "Van grof naar fijn". De volgende stappen zijn nuttig:

 • Verwijder bladeren en los vuil met een zachte bezem.
 • Grover vuil eventueel met een tuinslang/zeef/borstel verwijderen.
 • verwijder mos met een borstel en alkalische reinigingsmiddelen
 • verwijder het gebruikte schoonmaakwater met een raamwisser (een telescoopstok kan helpen om bij moeilijke plekken te komen)
 • resterende strepen of watervlekken wegvegen met een microvezeldoek.

Wie gebruik maakt van chemische reinigingsmiddelen moet vooraf nagaan of deze het materiaal eventueel kunnen beschadigen.

Conclusie

Een terrasoverkapping met lamellendak biedt verschillende voordelen en opties voor mensen die op zoek zijn naar een manier om hun terras te bedekken. Het is belangrijk om rekening te houden met de waterdichtheid, kosten en nadelen van het systeem bij het maken van een keuze.

Als je besluit om een terrasoverkapping met lamellen te installeren, is het belangrijk om te kiezen voor een systeem dat past bij je behoeften en budget. Er zijn verschillende materialen en ontwerpopties beschikbaar, en je kunt kiezen voor een volledig waterdicht systeem of een systeem dat slechts gedeeltelijk waterdicht is.

Een terrasoverkapping met lamellen biedt verschillende voordelen, waaronder de mogelijkheid om de hoeveelheid licht en schaduw te regelen, bescherming tegen regen en zon, en de toevoeging van extra leefruimte aan je huis. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om ervoor te zorgen dat het systeem goed blijft functioneren.

Hoewel er enkele nadelen verbonden zijn aan het gebruik van een terrasoverkapping met lamellen, biedt het systeem over het algemeen meer flexibiliteit en bescherming dan andere soorten terrasbedekkingen. Met de juiste keuze en onderhoud kan een terrasoverkapping met lamellen een waardevolle toevoeging zijn aan je huis en je buitenruimte het hele jaar door bruikbaar maken.

Bestel een terrasoverkapping met lamellen en creëer een oase van welzijn.

Als alternatief voor de klassieke buitenzonwering is een terrasoverkapping met lamellen de perfecte keuze. Gemaakt van aluminium, staal of hout - terrasoverkappingen met lamellen zijn heerlijke schaduwgevers in de zomer en een heerlijke plek om te ontspannen dankzij de flexibele regeling van de lichtinval.

FAQs

Moet ik mijn terrasoverkapping met lamellen regelmatig onderhouden?

Ja, het is belangrijk om je terrasoverkapping met lamellen regelmatig schoon te maken en te inspecteren om ervoor te zorgen dat het goed blijft functioneren en er geen schade optreedt.

Kan ik een terrasoverkapping met lamellen zelf installeren?

Het installeren van een terrasoverkapping met lamellen kan een complexe taak zijn en het is aan te raden om een professional in te schakelen om het systeem te installeren.

Zijn terrasoverkappingen met lamellen duurder dan andere soorten terrasbedekkingen?

Over het algemeen zijn terrasoverkappingen met lamellen duurder dan andere soorten terrasbedekkingen vanwege hun flexibiliteit en bescherming tegen regen en zon.

Kan ik mijn terrasoverkapping met lamellen aanpassen aan mijn specifieke behoeften?

Ja, er zijn verschillende ontwerpopties beschikbaar voor terrasoverkappingen met lamellen, waardoor je het systeem kunt aanpassen aan je specifieke behoeften en smaak.

Zijn terrasoverkappingen met lamellen geschikt voor alle soorten huizen?

Terrasoverkappingen met lamellen zijn geschikt voor de meeste soorten huizen, maar het is belangrijk om te overleggen met een professional om te bepalen of het systeem geschikt is voor jouw specifieke woning.