Houten bijgebouwen

We begrijpen dat er veel verschillende manieren zijn om je huis uit te breiden. Misschien overweeg je wel een uitbreiding met een houten bijgebouw? In dit artikel leggen we uit waarom houten bijgebouwen een geweldige optie zijn en waar je op moet letten bij het bouwen ervan.

Houten bijgebouw

Neem contact op met Tuinen JK voor uw houten bijgebouw.

Waarom kiezen voor houten bijgebouwen?

Natuurlijke uitstraling

Een van de grootste voordelen van houten bijgebouwen is dat ze een natuurlijke uitstraling hebben. Hout is een warm materiaal dat zorgt voor een gezellige sfeer. Hierdoor past het goed bij verschillende soorten huizen en tuinen.

Duurzaamheid

Hout is een duurzaam materiaal. Het groeit snel en kan worden vervangen. Daarnaast heeft het een lage CO2-uitstoot. Als je een houten bijgebouw bouwt, kun je er zeker van zijn dat het materiaal milieuvriendelijk is.

Flexibiliteit

Een ander voordeel van houten bijgebouwen is dat ze flexibel zijn. Hout is een makkelijk te bewerken materiaal. Hierdoor zijn er veel verschillende ontwerpen en stijlen mogelijk. Of je nu een modern of klassiek bijgebouw wilt, met hout is bijna alles mogelijk.

Waardevermeerdering

Een houten bijgebouw kan de waarde van je huis verhogen. Het biedt extra leefruimte en kan worden gebruikt als gastenverblijf, thuiskantoor of hobbyruimte. Als je het bijgebouw goed ontwerpt en bouwt, kan het zelfs een verkoopargument zijn als je je huis ooit wilt verkopen.

Waarop letten bij het bouwen van een houten bijgebouw?

Vergunningen

Voordat je begint met de bouw van een houten bijgebouw, moet je nagaan of je een vergunning nodig hebt. Dit is afhankelijk van de grootte en locatie van het bijgebouw. Neem contact op met de gemeente om te bepalen of je een vergunning nodig hebt.

Ontwerp

Het ontwerp van je houten bijgebouw is belangrijk. Je wilt dat het bijgebouw past bij je huis en tuin. Daarnaast moet je rekening houden met de functie van het bijgebouw. Wil je het gebruiken als thuiskantoor of als gastenverblijf? Dit bepaalt mede de grootte en indeling van het bijgebouw.

Materialen

Er zijn verschillende soorten hout beschikbaar voor de bouw van een houten bijgebouw. Denk hierbij aan vurenhout, grenenhout, eikenhout en red cedar. Elk houtsoort heeft zijn eigen eigenschappen en uitstraling. Het is belangrijk om een houtsoort te kiezen die past bij de uitstraling van je huis en tuin.

Fundering

Een goede fundering is belangrijk voor de stabiliteit en duurzaamheid van je houten bijgebouw. De fundering hangt af van de grootte van het bijgebouw en de ondergrond. Een houten bijgebouw kan bijvoorbeeld op een betonnen fundering worden gebouwd, maar ook op een fundering van houten balken. Het is belangrijk om de juiste fundering te kiezen die past bij het ontwerp en de locatie van het bijgebouw.

Isolatie

Als je van plan bent om het houten bijgebouw te gebruiken als werkruimte, hobbyruimte of gastenverblijf, is het belangrijk om aandacht te besteden aan isolatie. Hierdoor blijft het bijgebouw warm in de winter en koel in de zomer. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen beschikbaar, zoals glaswol, steenwol en PIR-isolatie.

Dakbedekking

De keuze van de dakbedekking is ook belangrijk. Er zijn verschillende soorten dakbedekking beschikbaar, zoals dakpannen, metalen dakbedekking en rieten dakbedekking. Elk type dakbedekking heeft zijn eigen uitstraling en prijsklasse. Het is belangrijk om een dakbedekking te kiezen die past bij het ontwerp en de uitstraling van het bijgebouw.

Verlichting en elektriciteit

Als je van plan bent om het houten bijgebouw te gebruiken als werkruimte, hobbyruimte of gastenverblijf, is het belangrijk om aandacht te besteden aan verlichting en elektriciteit. Hierdoor kun je het bijgebouw optimaal benutten en er het hele jaar door van genieten.

Moderne bijgebouwen

Moderne bijgebouwen

De eerste gedachte die bij de meeste mensen opkomt wanneer je denkt aan houten constructies zijn schuren en stallen die men bij de boerenbedrijven tegenkomt. De moderne exclusieve bijgebouwen zoals de professionele schrijnwerker die tegenwoordig bouwt zijn van een geheel andere orde. Het gebruik van dit soort bouwwerken is de laatste decennia sterk veranderd, want de samenleving is ook anders geworden. Het is daarom niet meer dan vanzelfsprekend dat moderne gebouwen ook met hun tijd zijn meegegaan. Wat de materialen betreft is er niet veel veranderd, goed hout is en blijft een natuurproduct. Wel is de wijze van constructie verandert, ook het hang- en sluitwerk is vaak van hogere kwaliteit dan voorheen. Voor, achter, of naast de woning, overal is er een geschikt bijgebouw mogelijk.

Moderne bijgebouw voor je tuin

Hoewel je voor in de tuin een prachtig houten huisje kunt plaatsen, worden de meeste bijgebouwen nog steeds in de tuin gebouwd. Zo blijft die natuurlijke balans in de tuin behouden, een modern bijgebouw voor je tuin nodigt ook uit om meer buiten te werken en leven. Zo kun je een tuinhuisje laten maken, een tuinkast, een schuur of een plek om apparatuur zoals een elektrische grasmaaier droog en veilig te stallen. Een goed bijgebouw begint met een geschikte toepassing. En er zijn meer mogelijkheden dan je denkt.

Houten pergola

Houten pergola

Een pergola maakt van een tuin een persoonlijk paradijs. Ten eerste door die prachtige uitstraling van een houten pergola, het maakt een tuin helemaal af. Toch mogen de praktische voordelen ook zeker niet worden vergeten. Een houten pergola brengt wat schaduw in de tuin op zonnige dagen, en biedt wat beschutting op de minder mooie momenten. Een pergola kan ook uitgebreid worden met een overkapping met behoud van dat bijzondere open karakter. En die open structuur is voor velen de voornaamste reden om een houten pergola te plaatsen, de tuin lijkt niet zo vol te staan zoals dat met andere soorten bebouwing in de tuin wel het geval kan zijn.

Er zijn verschillende materialen om een pergola van te maken, aluminium en kunststof bijvoorbeeld. Toch gaat er wat ons betreft niets boven een houten pergola, je brengt er de natuur mee naar de woning. In combinatie met mooie klimplanten of bloempotten kun je de houten pergola prachtig aan aankleden. Door te werken met losse elementen als een windscherm of een afdekking naar gelang de behoefte, blijkt een houten pergola werkelijk een alleskunner in de tuin te zijn. Kies bij voorkeur voor een hardhouten pergola voor de langste levensduur en het minste onderhoud.

Houten poolhouse

Houten poolhouse

Decadente luxe of pure noodzaak bij een zwembad; een houten poolhouse is niet noodzakelijk, maar wanneer je besluit een houten poolhouse te nemen kun je het leven daarvoor haast niet meer voorstellen. Een zwembad in de tuin is een luxe die niet voor iedereen is weggelegd, en een investering waar de meeste huiseigenaren zeer trots op zijn. Met een houten poolhouse wordt het genot met nog een extra factor vergroot, je zult de weersverwachting voortaan extra goed in de gaten houden omdat je niet kunt wachten om weer aan het zwembad te vertoeven. Uiteraard moet er bij deze toepassing rekening gehouden worden met de waterbestendigheid van het gebruikte hout, de schrijnwerker zal hierin adviseren.

Moderne poolhouses

De moderne poolhouse is meer dan een veredeld schuurtje bij een zwembad, het is een multifunctionele ruimte die van een zwembad buiten een waar wellness centrum zal maken. Denk aan praktische functionaliteit zoals het opbergen van tuinmeubilair op regenachtige dagen, of plaats er de barbecue en ander eetgerei in voor een heerlijke maaltijd aan het water. Uiteraard worden moderne poolhouses ook vaak voorzien van een douche om na een frisse duik even met vers water een douche te nemen. Voor de echte verwennerij willen we ook zeker de mogelijkheid noemen voor een sauna of een lounge hoek, dat is pas echt genieten!

Houten carport

Houten carport

Een houten carport biedt vele voordelen van een garage tegen een vriendelijk prijskaartje op basis van een vriendelijke, open uitstraling. Een houten carport zorgt ervoor dat je nooit meer een pak sneeuw van het dak hoeft te scheppen, ook vorst is voor een groot deel verleden tijd. In de zomer zal de lak van de wagen beschermd worden tegen UV straling van de zon, en natte presentjes van overtrekkende vogels. Een houten carport kan daarnaast nog vele andere functies vervullen, denk aan het stallen van fietsen, als werkplaats met een goede luchtdoorstroming of als buitenterras in de zomer. Met een houten carport zal het stil worden in de huiskamer!

Houten carport op maat

Hout is een prachtig materiaal om bouwwerken mee te realiseren. Het is een mooi en natuurlijk materiaal dat bestand is tegen de verschillende weersinvloeden en ook nog eens zeer duurzaam is. Hout laat zich ook met gemak in iedere vorm bewerken, een houten carport op maat is daarmee voor iedereen bereikbaar. Er is niet altijd ruimte voor een standaard carport, of er is juist teveel ruimte voor standaard maten. Een houten carport op maat is dan de ideale keuze, en zelfs wanneer deze carport door een professionele schrijnwerker wordt gebouwd, vallen de kosten reuze mee. Informeer gerust eens naar de mogelijkheden en de prijzen voor een houten carport op maat. U zult waarschijnlijk verbaasd zijn!

Soorten bijgebouwen

Er zijn verschillende soorten bijgebouwen, daarnaast zijn er ook verschillende houtsoorten waarmee deze houten bouwwerken gemaakt kunnen worden. Laten we beginnen met enkele verschillende soorten bijgebouwen die de schrijnwerker voor u kan uitvoeren:

  • Overkapping: Hiermee zal de woon- en leefruimte van de woning aanzienlijk vergroot worden. Het is een droge en beschutte ruimte waar je kunt zitten op een vast terras, waar je kunt genieten van een heerlijke maaltijd of een goed gesprek in de avonduren. Ook geeft het beschutting voor tuinmeubilair, tuingereedschap of bijvoorbeeld om fietsen te stallen.
  • Keuken: Koken in de tuin, een heerlijke ervaring en er blijven geen nare luchtjes hangen in de woning. Naast grillen kun je ook koken, bakken en frituren in een buitenkeuken. Van halfopen tot een persoonlijk frietkot in de tuin, met een houten keuken op maat is alles mogelijk.
  • Garage: Naast een carport is het uiteraard ook mogelijk om een houten garage te plaatsen voor wat extra beschutting. Een garage van hout kan compleet op maat worden gemaakt, met een doorgang naar de woning hoeft u niet meer weer en wind te trotseren om in de auto te stappen.
  • Kantoor: Werken aan huis, voor wat zaken die zijn blijven liggen op kantoor of volledig als vaste werkplek voor ondernemers. Een kantoor aan huis maar niet in huis zorgt voor een aangename en praktische scheiding van werken en wonen.
  • Prieel: In de Engelse taal noemen we dit een “gazebo”, een charmante overkapping in de tuin die beschutting geeft en iedere tuin een vleugje romantiek zal brengen waar je enorm van kunt genieten. Een houten prieel op maat kan zowel open zijn als afgesloten naargelang de voorkeur.

Eiken bijgebouwen

eiken bijgebouwen eiken-bijgebouwen Eiken is waarschijnlijk de meest bekende houtsoort en daar is een reden voor; eiken bijgebouwen zien er prachtig uit en zijn tegelijkertijd enorm duurzaam. Door de lange levensduur en het beperkte onderhoud dat vereist is vallen de kosten op jaarbasis toch vaak heel interessant uit. Niet alle soorten eikenhout is gelijk. De meest bekende soort is het Europees eiken, waar we meubels, kozijnen, trappen en zelfs schepen van maken. Daarnaast zijn er ook binnen Europa grote verschillen in de kwaliteit van het hout, daarnaast kan de uitstraling anders zijn.

Naast Europees eiken bestaat er ook Amerikaans eiken en Japans eiken. De kleur kan per soort sterk verschillen, overigens worden donkere soorten eiken bijgebouwen gemaakt van hout dat vooraf bewerkt is om die diepe, donkere kleur te verkrijgen. Eiken is naast de duurzaamheid ook zeker populair vanwege de “spiegel”, de nerven en tekening van eiken is prachtig om te zien. Bij de constructie van eiken bijgebouwen zal er geen enkel gebouw hetzelfde zijn. Eiken wordt wel steeds schaarser, en dat is te merken aan de prijs.

Eiken is een verzamelnaam voor diverse soorten eikenhout, laat je vooraf goed informeren door de schrijnwerker en kies de houtsoort die het beste past bij de voorkeuren en toepassing.

Bankirai bijgebouw

bijgebouw bankirai

Net als eiken behoort ook bankirai tot de hardhout categorie. Deze houtsoort groeit voornamelijk in Zuidoost-Azië, andere namen voor bankirai zijn yellow balau en selangan batu. Deze houtsoort wordt steeds schaarser, daarom wordt er bij de constructie van een bankirai bijgebouw vaak gebruik gemaakt van andere houtsoorten die onder balau vallen. Het hout dat in België en Nederland voornamelijk gebruikt wordt komt uit de gebieden Sarawak en Sabah. De hoge bestendigheid tegen schimmelvorming en insecten maakt het plaatsen van een bankirai bijgebouw steeds populairder.

De kleur van een bankirai bijgebouw is van nature bruin tot donkerbruin. Deze kleur kan na verloop van tijd grijzer worden, dit is een natuurlijk proces bij vele soorten hardhout. De massa van deze houtsoort ligt zeer hoog, het is daarmee ook een zeer zwaar materiaal. Vraag daarom aan de buitenschrijnwerker naar de mogelijkheden, en zorg bij een bankirai bijgebouw altijd voor een goede fundering om verzakking na verloop van tijd te voorkomen. Deze houtsoort is ideaal voor buitengebruik, het wordt daarom ook veel gebruikt voor bruggen en andere constructies in en rond het water.

De toepassingsmogelijkheden voor bankirai in de tuin zijn zeer omvangrijk, van houten bijgebouwen tot aan tuin terrassen en gevelbekleding. Wanneer er op gelopen wordt moet deze houtsoort wel vrij worden gehouden van groene aanslag om gladheid te voorkomen.

Bijgebouw van padoek

De Pterocarpus soyauxii boom groeit in Afrika en dat is daarmee ook de herkomst van padoek. Het is een herkenbare houtsoort vanwege de rode kleur die vrij snel een meer vale roodbruine tint zal aannemen en later zwartbruin zal kleuren. Voor schrijnwerkers is het een fijne houtsoort omdat er nauwelijks vervorming optreedt en dit hout niet werkt. Een bijgebouw van padoek ziet er niet alleen prachtig uit, het is ook een duurzame constructie. Padoek is geen goedkope houtsoort, de lange levensduur maakt dit overigens meer dan goed. Naast een bijgebouw van padoek zijn er nog vele andere toepassingen zoals bij de constructie van terrassen, tuinmeubilair, gevelbekleding en sculpturen van hout.

Wanneer men kiest voor een bijgebouw van padoek zal de opvallende rode kleur vaak een belangrijke rol spelen. Houd er rekening mee dat padoek zal verkleuren, dit is geen teken van slijtage maar een natuurlijk proces wat bij alle houtsoorten voorkomt. De verkleuring is juist een mooi proces om mee te maken, het is wel van belang dat de schrijnwerker de juiste afwerking en behandeling toepast op deze houtsoort. Een bijgebouw van padoek is een uitstekende keuze omdat deze houtsoort zich uitermate goed houdt onder alle weersomstandigheden. Omdat er vele toepassingen zijn kunnen er meerdere elementen in de tuin uit deze houtsoort gemaakt worden, voor een stijlvol aanzicht van de tuin als geheel.

Bijgebouw in thermowood

De volledige term voor thermowood is “thermisch gemodificeerd hout”. Door middel van een verhittingsproces wordt de duurzaamheidsklasse van de houtsoort verbeterd. Er vinden chemische veranderingen plaats in de celwanden van het hout waardoor de kwaliteit hoger wordt. Thermowood is niet een houtsoort op zich, het is mogelijk om zowel hardhout als zachte houtsoorten een thermische behandeling te geven. Toch vind dit proces vaak plaats bij zacht hout om de duurzaamheid te verhogen. De buigsterkte van het hout zal afnemen, daarmee is het niet een proces zonder enig nadeel. De kleur van thermowood zal altijd veranderen, hout dat behandeld is volgens deze methode wordt donkerder van kleur. Een bijgebouw in thermowood zal dan ook vaak een donkere kleur hebben.

Een bijgebouw in thermowood kan een uitstekende oplossing zijn voor een mooie en betaalbare houten constructie. Vraag wel aan de buitenschrijnwerk specialist welk soort hout het betreft, wat de mogelijkheden zijn en wat de geschatte duurzaamheid van dit houten bijgebouw zal zijn. Naarmate de temperatuur van de behandeling hoger is, zal de kleur ook donkerder worden. Een standaard grijze houtsoort kan als thermowood een diep donkerbruine kleur krijgen. Thermowood is niet alleen de naam van deze behandelmethode, het is ook de merknaam van een Finse leverancier die deze houtsoort produceert en levert.

Tuinkantoor in hout

Thuiswerken neemt hand over hand toe. Dat is niet verbazingwekkend, naast de 24-uurs economie maakt snel internet het mogelijk om vele werkzaamheden ook op afstand van het bedrijf uit te voeren. Een kantoor in huis biedt niet altijd het comfort en de privacy die gewenst is voor zakelijk gebruik, een aanbouw is ook lang niet altijd de beste oplossing. Heb je al ooit gedacht aan een tuinkantoor in hout? Dit is een relatief betaalbare constructie die in korte tijd geheel naar wens te bouwen is. Met hout is alles te realiseren, van een eenvoudige blokhut tot een prachtig tuinkantoor in hout met alle gemakken van een normaal kantoor. Er zijn vele mogelijkheden om een tuinkantoor in hout te laten maken, naast de houtsoort zij vrijwel alle afmetingen mogelijk, er kan daarnaast rekening gehouden worden met elektra of een watervoorziening.

Een tuinkantoor in hout is in beginsel niet ontworpen als woonruimte, hier kleven ook juridische restricties aan. Wel is het mogelijk om het kantoor te voorzien van sanitair en stromend water, maar een slaapruimte in dit gebouw is niet de bedoeling. Om het hele jaar in het buitenkantoor te kunnen werken is een goede isolatie uiteraard van belang, de buitenschrijnwerk specialist zal hier vooraf uiteraard advies over geven.

Houten gastverblijf

Er zijn volop mogelijkheden voor een houten gastverblijf. Dit zijn enkele populaire opties:

  • Een blokhut in rustieke stijl met houten balken die voorzien is van een zadeldak met een helling tussen de 15 en 19 graden. Wanneer dit houten gastverblijf is voorzien van een afdak zal het ook buiten altijd droog zijn voor de gasten.
  • Een moderne loungeruimte met een open voorzijde biedt standaard geen bescherming tegen de kou in de winter, maar je zit er wel altijd knus en droog. De voorzijde kan open worden gehouden of worden voorzien van glazen panelen voor extra isolatie.
  • Een cottage houten gastverblijf is echt een volwaardig huisje in de tuin dat voorzien kan worden van alle gemakken waaronder een keuken, douche en slaapruimte.

Gastenverblijf tuinhuis

Wanneer een gastenverblijf tuinhuis daadwerkelijk een leef- en woonfunctie krijgt is het verstandig om vooraf te informeren wat de wettelijke bepalingen zijn. Een houten bijgebouw met woonfunctie is namelijk aan andere regels gebonden. De buitenschrijnwerker zal je hier meer over kunnen vertellen. Denk bij de inrichting van een gastenverblijf tuinhuis ook aan de frequentie waarin dit houten bijgebouw gebruikt zal worden, niet alleen wat betreft het hout maar let ook zeker op bij de inrichting en faciliteiten. Bij elektra moeten de juiste veiligheidsmaatregelen toegepast worden.

Veelgestelde vragen over houten bijgebouwen

Hoe lang gaat een houten bijgebouw mee?

Een goed gebouwd houten bijgebouw kan tientallen jaren meegaan.

Is een houten bijgebouw duurder dan een stenen bijgebouw?

Dit hangt af van het ontwerp en de grootte van het bijgebouw. Over het algemeen zijn houten bijgebouwen goedkoper dan stenen bijgebouwen.

Is het onderhoud van een houten bijgebouw veel werk?

Houten bijgebouwen hebben onderhoud nodig, zoals het schilderen of beitsen van het hout. Dit kan afhankelijk van de weersomstandigheden om de paar jaar nodig zijn.

Kan ik zelf een houten bijgebouw bouwen?

Het is mogelijk om zelf een houten bijgebouw te bouwen als je handig bent. Het is wel belangrijk om de juiste kennis en ervaring te hebben.

Kan ik een vergunning krijgen voor een houten bijgebouw?

Dit hangt af van de grootte en locatie van het bijgebouw. Neem contact op met de gemeente om te bepalen of je een vergunning nodig hebt.

Conclusie

Houten bijgebouwen zijn een geweldige optie als je extra leefruimte wilt creëren en je huis wilt uitbreiden. Ze hebben een natuurlijke uitstraling, zijn duurzaam en flexibel. Bij het bouwen van een houten bijgebouw is het belangrijk om rekening te houden met vergunningen, ontwerp, materialen, fundering, isolatie, dakbedekking, verlichting en elektriciteit. Door aandacht te besteden aan deze aspecten kun je een houten bijgebouw bouwen dat past bij je huis en tuin en jarenlang meegaat.

Als je overweegt om een houten bijgebouw te bouwen, is het belangrijk om een ervaren bouwer te vinden die je kan helpen met het ontwerp en de bouw. Zij kunnen je ook adviseren over de juiste materialen en technieken om ervoor te zorgen dat je houten bijgebouw optimaal presteert en jarenlang meegaat.

Met dit artikel hopen we je te hebben geholpen bij het maken van de juiste keuzes bij het bouwen van een houten bijgebouw. Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder!