PVC pergola: Prijzen 2023, soorten en extra kosten

De gemiddelde prijs van een PVC pergola is €140/m², met een marge tussen €75 en €300/m² inclusief arbeid. Meer specifiek varieert de prijs van een PVC pergola van €75 tot €150/m² voor een bouwpakket of van €100 tot €200/m² voor een aanleunend systeem.

Type PVC pergolaGemiddelde prijs per m² (met installatie)
Pergola bouwpakket€75 tot €150
Back-to-back pergola€100 tot €200
Zelfdragende pergola€125 tot €300
PVC pergola prijs

Gebruik onze gedetailleerde gids om de kosten voor de installatie van uw PVC pergola te schatten, en ontvang een nauwkeurige offerte van een professional.

Wanneer we de prijs van een pergola berekenen, denken we zelden aan pergola's van PVC. De eigenschappen ervan zetten consumenten er vaak toe aan om andere materialen te kiezen, zoals hout of aluminium. Maar PVC is zeker het meest betaalbare materiaal voor het bouwen van een pergola, of deze nu vrijstaand, vrijstaand of zelfs bioklimatologisch is.

Maar hoeveel mag een PVC pergola kosten en is er echt verschil tussen de verschillende soorten?

Prijs van een PVC pergola per type

Prijs van een PVC pergola bouwpakket

PVC pergola kits kosten gemiddeld tussen €75 en €150/m².

Het grote voordeel van een PVC pergola is natuurlijk de prijs, die een van de meest betaalbare is op de markt van vandaag. Perfect voor kleinere budgetten, bijvoorbeeld voor een kleine, eenvoudige installatie in een tuin.

PVC pergola's in kitvorm zijn eenvoudig te installeren en vereisen geen specialistische kennis.

Met een PVC pergola kit kun je je eigen kleur kiezen, maar je kunt hem niet schilderen om hem een andere look te geven.

Prijs van een aangebouwde PVC pergola

De prijs voor een aangebouwde PVC pergola ligt tussen €100 en €200/m².

Een aanleunende PVC pergola rust zacht tegen een muur van je huis, waardoor het een lichte uitbouw krijgt waaronder je een tuinkamer kunt plaatsen. Toegang naar buiten via een erker is ideaal.

Prijs van een PVC pergola

Wat het dak van de aanleunende PVC pergola betreft, zijn de variaties identiek aan die voor pergola's met een aluminium, houten of smeedijzeren structuur. Je kunt een plat dak, een schuin dak of een dak met intrekbare lamellen nemen.

Prijs van een vrijstaande PVC pergola

De prijs van een vrijstaande PVC pergola varieert van €125 tot €300/m².

Een vrijstaande pergola is een pergolamodel dat onafhankelijk is van je huis, zodat je hem midden in je tuin, in een schaduwrijke hoek of op je terras kunt installeren. Maar in tegenstelling tot zijn kit-tegenhanger moet de vrijstaande versie van de PVC pergola aan de grond worden bevestigd.

Dit model is over het algemeen imposanter dan de vorige versies, en hoewel PVC een relatief licht materiaal is om te vervoeren, kan een vrijstaande PVC pergola niet elke ochtend worden verplaatst.

Voor- en nadelen

Voordelen van PVC

Zoals we aan het begin van dit artikel al zeiden, is het belangrijkste voordeel van een PVC pergola de kostprijs. Vergeleken met andere materialen zoals hout, aluminium of staal, is PVC zeer betaalbaar.

Een ander voordeel is het onderhoud: PVC is een kunststof, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je structuur last krijgt van corrosie. Je hoeft geen speciaal onderhoud uit te voeren aan je PVC pergola.

Voor- en nadelen van een PVC pergola

Nadelen van PVC

Natuurlijk heeft de keuze voor een PVC pergola niet alleen voordelen. Dit geldt vooral voor de kleuren: het kleurengamma van PVC-modellen is relatief klein, meer dan 9 van de 10 verkochte PVC-pergola's zijn wit. Er zijn echter ook groene, grijze of zwarte structuren.

De vorm van de pergola blijft standaard.

Tot slot is de kwaliteit van een pvc-pergola niet optimaal: een gemiddelde duurzaamheid van 5 jaar wordt geschat, omdat pvc niet ontworpen is om een duurzaam buitenelement te zijn.

Een PVC pergola installeren

PVC is een zeer licht materiaal, waardoor het gemakkelijk en relatief snel te monteren is.

Met de hulp van iemand anders kun je je PVC pergola zelf in elkaar zetten door de instructies te volgen die bij de structuur worden geleverd. PVC pergola's zijn vooral geschikt voor mensen met een budget. Het is ook een geweldige keuze voor iedereen die op zoek is naar een eenvoudige, praktische en goedkope manier om zijn huis een nieuwe look te geven.

PVC pergola installeren

Waarom kies je niet voor een gemengde structuur, bijvoorbeeld een ijzeren of aluminium structuur met een PVC dak? Zonder al te veel extra kosten te maken, bent u verzekerd van een grotere duurzaamheid en een breder scala aan stijlen.

PVC pergola installatiekosten

PVC pergola's vereisen meestal geen hulp van een professional, omdat het materiaal erg licht is en de constructie vrij eenvoudig.

PVC pergola's worden verkocht als bouwpakket, dus je kunt ze zelf in elkaar zetten. Maar als je een aangebouwde of vrijstaande pergola wilt, vooral als deze groot is, of als je op zoek bent naar een gemengde pergola die PVC combineert met hout of staal, zal de montage waarschijnlijk ingewikkelder zijn.

PVC pergola installatiekosten

Aarzel in dat geval niet om een pergolainstallateur of hovenier in te schakelen om de montage goed uit te voeren. Zo kun je de klus snel en efficiënt klaren.

De vakman kan je ook eenvoudig advies geven over hoe je je pvc-pergola van dag tot dag kunt onderhouden.

De kosten voor het installeren van een PVC pergola hangen af van de grootte, maar reken op een bedrag tussen de €100 en €300.

Een professional vinden

Hoewel PVC pergola's het meest voorkomende en vooral goedkoopste model op de markt zijn, is het niet altijd makkelijk om het model te vinden dat je wilt.

Wat kleuren betreft, blijft de keuze vrij beperkt - tussen wit en groen in de meeste gevallen - maar het is mogelijk om verschillende vormen en maten te hebben, afhankelijk van of het model vrijstaand of vrijstaand is.

De prijs van een pergola hangt af van je individuele behoeften. Daarom raden we je sterk aan om een gratis offerte aan te vragen, zodat je de exacte prijs te weten komt die je zoekt.

Voorbeeld van een offerte voor een PVC pergola: een populaire case study

Een lezeres vertelt ons over haar avontuur om een PVC pergola te laten installeren op de achtergevel van haar huis met uitzicht op haar tuin.

Tussen de prijs van de pergola zelf, het werk om de grond te stabiliseren, het boren en de installatie van een dak met latten, kwam de offerte voor dit soort werk op €700 inclusief belasting.