Houten buitenkeuken op maat

Het grote voordeel van een mooie en warme zomer is dat je lekker naar buiten kunt en in de tuin kunt genieten. Helemaal leuk is het als je vrienden uitnodigt om gezellig in de tuin te zitten, of misschien is er wel een leuke familiefeestje te geven die je in de tuin kunt houden. Naast het gezellig om de tafel zitten met een drankje, kun je de sfeer nog gezelliger maken door gezellig met elkaar te gaan eten. Eten, drinken en goede vrienden en familie staan garant voor een topavond op een warme en zwoele zomerdag. Nu is het niet leuk om tijdens het gezellige samenzijn als enige binnen in een warm huis te moeten spenderen om uitgebreid te koken. Maar daar is een oplossing voor door een fraaie buitenkeuken te laten plaatsen. Zo kun je toch van de gezelligheid en het mooie weer genieten, terwijl je staat te koken.

De voordelen van een buitenkeuken

  • Het grootste voordeel van een buitenkeuken is dat je met warme dagen niet in huis hoeft te staan en je geen last hebt van de warme dampen in huis.
  • Bij veel visite biedt het buiten koken ook veel meer gezelligheid. Als je als enigste binnen staat, dan mis je conversaties. Sta je buiten te koken, dan kun je gewoon met de rest van de mensen kletsen.
  • De keuken thuis blijft schoon. Geen hopen met pannen en borden op het aanrechtblad meer, waar je met warm weer ook nog eens tegenop ziet om allemaal schoon te maken.
  • Een buitenkeuken is flexibel. Ook als het gaat regenen, kun je een moderne buitenkeuken onder een afdak of in een tuinhuis schuiven, zodat je toch nog droog kunt koken.

Een houten buitenkeuken

Je kunt natuurlijk een fraaie keuken voor buiten in de bouwmarkt kopen, maar dit zijn veelal standaard keuken die in vele tuinen staan. Waarom niet kiezen voor een echte blikvanger in de tuin die ook nog eens functioneel? Dit kan met een houten buitenkeuken. Je hebt dan echt een meubel in de tuin staan die gezien mag worden en hij is volledig op maat gemaakt. Je hoeft aan luxe helemaal niets in te boeken want een houten buitenkeuken kan ook een hele moderne buitenkeuken zijn. Het enigste extra onderhoud een keuken van hout is dat je hem jaarlijks een behandeling met olie moet geven, zodat hij langdurig tegen weersinvloeden en kookvetten bestand is.

Een houten keuken is om te zien veel warmer en past meestal ook beter in de tuin omdat hout ook een natuurlijk product is. Hoe je de indeling ook wilt, je kunt ook deze keuken op maat voorzien van alle luxe apparatuur die jij maar wilt, zoals een (gas)barbecue, warmhoudpitten, een wokpit en je kunt in een hele luxe keuken ook een koelkast of wasbak in laten bouwen. Je buitenkeuken zal dan niet onderdoen voor de keuken in je woning en alles is fraai afgewerkt met een mooie houtsoort. Je kunt overigen kiezen voor veel verschillende houtsoorten. Een vereiste is wel dat het hout duurzaam is, omdat de keuken buiten staat. Tropisch hardhout is wel geschikt voor buiten, maar kan voor een keuken erg zwaar zijn en ook vrij prijzig. Een goed alternatief is een keuken van steigerhout.

Waarom een keuken van steigerhout?

Steigerhout is momenteel een populaire houtsoort dat veel in tuinen wordt toegepast. De voornaamste reden om een keuken van dit hout te nemen is de authentieke en doorleefde look. Je keuken krijgt er een geheel eigen uitstraling mee en dit zul je bij veel buitenkeukens niet zien. Steigerhout is hout dat in de bouw voor steigers wordt gebruikt en dat tijdens het gebruik intensief gebruikt is. Sporen hiervan zijn dan ook duidelijk aanwezig, zoals krassen, butsen en eventueel verfresten. Ook heeft het hout langdurig bloot gestaan de weersinvloeden, dus het hout is hierdoor in de meeste gevallen grijs gekleurd. Als de planken wordt afgedankt kopen meubelmakers en fabrieken deze planken op en reinigen ze grondig. Na het reinigen zijn ze ontdaan van het aangekoekte vuil en worden ze behandeld, zodat dat bacteriën geen kans maken en de planken schoon zijn. Toch blij je de authentieke en doorleefde look van het hout zien inclusief de krassen en beschadigingen, maar dit is juist de charme. Ook voor een buitenkeuken is steigerhout heel goed te gebruiken. De mogelijkheden zijn groot. Van werkblad tot keukenkastje, eigenlijk zijn alle onderdelen van de buitenkeuken in steigerhout te maken.