Terrasoverkapping premie in België: Een uitgebreide gids

In België zijn er verschillende premies beschikbaar voor het plaatsen van een terrasoverkapping. Deze premies kunnen u helpen om de kosten van uw project te verlagen en een comfortabele en aantrekkelijke buitenruimte te creëren. In dit artikel bespreken we de verschillende premies, de voorwaarden en hoe u ervoor in aanmerking kunt komen.

1. Waarom zijn er premies voor terrasoverkappingen?

De Belgische overheid en lokale gemeenten bieden premies aan om huiseigenaren aan te moedigen om energiezuinige en duurzame oplossingen te kiezen voor hun woningen. Terrasoverkappingen dragen bij aan energiebesparing door de hoeveelheid zonlicht die een woning binnenkomt te beperken, wat kan helpen om de koelkosten in de zomer te verminderen. Bovendien kunnen sommige terrasoverkappingen worden uitgerust met zonnepanelen, waardoor ze bijdragen aan de productie van hernieuwbare energie.

2. Welke soorten premies zijn er beschikbaar?

Er zijn verschillende soorten premies beschikbaar voor terrasoverkappingen in België, waaronder:

 • De Vlaamse renovatiepremie: Deze premie wordt aangeboden door de Vlaamse overheid en is bedoeld voor woningrenovaties, waaronder het plaatsen van een terrasoverkapping.
 • De Vlaamse verbeteringspremie: Deze premie is ook beschikbaar voor woningverbeteringsprojecten, zoals het plaatsen van een terrasoverkapping, en wordt eveneens aangeboden door de Vlaamse overheid.
 • Gemeentelijke premies: Sommige gemeenten in België bieden lokale premies aan voor het plaatsen van een terrasoverkapping. De beschikbaarheid en voorwaarden van deze premies variëren per gemeente.

3. Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om in aanmerking te komen voor een premie?

De voorwaarden voor het verkrijgen van een premie voor uw terrasoverkapping variëren per type premie en regio. Enkele algemene voorwaarden zijn:

 • U moet de eigenaar zijn van de woning waar de terrasoverkapping wordt geplaatst.
 • De terrasoverkapping moet voldoen aan bepaalde energiezuinige en duurzaamheidsnormen.
 • U moet de aanvraag indienen binnen een bepaalde termijn na de voltooiing van het project.

4. Hoe vraag ik een premie aan?

Om een premie aan te vragen voor uw terrasoverkapping, dient u de volgende stappen te volgen:

 • Zoek uit welke premies beschikbaar zijn in uw regio en of u in aanmerking komt voor deze premies.
 • Verzamel de benodigde documentatie, zoals facturen, offertes en bewijs van uitgevoerde werkzaamheden.
 • Vul het aanvraagformulier in dat hoort bij de premie waarvoor u in aanmerking wilt komen. Dit formulier is meestal beschikbaar op de website van de betreffende instantie (Vlaamse overheid of gemeente).
 • Dien het ingevulde aanvraagformulier samen met de benodigde documentatie in bij de betreffende instantie, binnen de gestelde termijn.
 • Wacht op de beoordeling van uw aanvraag. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt u de premie op uw bankrekening.

5. Wat zijn de voordelen van het aanvragen van een terrasoverkapping premie?

Het aanvragen van een premie voor uw terrasoverkapping kan verschillende voordelen bieden, waaronder:

 • Financiële besparingen: Een premie kan de kosten van uw terrasoverkapping aanzienlijk verlagen, waardoor het project betaalbaarder wordt.
 • Energiebesparing: Door het plaatsen van een terrasoverkapping kunt u energie besparen, wat leidt tot lagere energiekosten en een verminderde ecologische voetafdruk.
 • Verhoogde woningwaarde: Een terrasoverkapping kan de waarde van uw woning verhogen, wat voordelig kan zijn bij een toekomstige verkoop.
 • Verbeterd wooncomfort: Een terrasoverkapping zorgt voor extra beschutting en comfort in uw buitenruimte, waardoor u meer van uw tuin kunt genieten.

6. Veelgestelde vragen over terrasoverkapping premies

1. Kan ik een premie krijgen voor een bestaande terrasoverkapping?

In de meeste gevallen zijn premies bedoeld voor nieuwe terrasoverkappingen of renovaties van bestaande overkappingen. Het is belangrijk om de specifieke voorwaarden van de beschikbare premies in uw regio te controleren.

2. Kan ik meerdere premies combineren voor één terrasoverkapping project?

In sommige gevallen kunt u meerdere premies combineren, bijvoorbeeld een Vlaamse premie en een gemeentelijke premie. Het is belangrijk om de voorwaarden van elke premie te controleren om te zien of combinaties zijn toegestaan.

h3>3. Wat gebeurt er als mijn aanvraag voor een terrasoverkapping premie wordt afgewezen?

Als uw aanvraag voor een terrasoverkapping premie wordt afgewezen, ontvangt u meestal een schriftelijke uitleg met de reden(en) voor de afwijzing. Afhankelijk van de situatie kunt u eventueel de aanvraag aanpassen en opnieuw indienen, of een andere premie aanvragen waarvoor u wellicht wel in aanmerking komt.

4. Hoe lang duurt het voordat ik de terrasoverkapping premie ontvang na goedkeuring van mijn aanvraag?

De tijd tussen de goedkeuring van uw aanvraag en de uitbetaling van de premie kan variëren, afhankelijk van de instantie die de premie verstrekt en hun administratieve procedures. Over het algemeen kunt u verwachten dat de premie binnen enkele weken tot enkele maanden na goedkeuring op uw rekening wordt bijgeschreven.

5. Moet ik belasting betalen over de ontvangen terrasoverkapping premie?

Premies voor terrasoverkappingen worden meestal beschouwd als een vorm van financiële steun en zijn doorgaans vrijgesteld van belasting. Het is echter raadzaam om uw specifieke situatie te bespreken met een belastingadviseur of de belastingdienst om er zeker van te zijn dat u aan alle fiscale verplichtingen voldoet.

Conclusie

Het aanvragen van een terrasoverkapping premie in België kan u helpen om de kosten van uw project te verlagen en een comfortabele, energiezuinige buitenruimte te creëren. Om in aanmerking te komen voor een premie, dient u de specifieke voorwaarden en aanvraagprocedures van de beschikbare premies in uw regio te onderzoeken. Door gebruik te maken van de beschikbare financiële steun kunt u uw woning verbeteren, energie besparen en genieten van een aantrekkelijke terrasoverkapping.