Pergola prijzen

Een pergola is een mooie tuinoverkapping waarmee je in de tuin een natuurlijk schaduw creëert. Maar niet alleen heb je veel profijt van de schaduw van een pergola, een pergola staat ook mooi in je tuin en biedt een gezellige sfeer. Zo verenig je met een pergola de praktische met de visuele eigenschappen. Verder ben je met een pergola zeer flexibel. Een pergola kan vrijwel overal in de tuin worden geplaatst en kan ook als een overkapping bij de woning aangetrokken worden. Je hebt bij de keuze voor een pergola een keuze uit verschillende vormen en materialen. De soort pergola die je kiest heeft uiteraard zijn invloed op de prijs. Zorg daarom dat je voordat je een pergola laat plaatsen alle kosten goed in beeld hebt.

Type pergola Gemiddelde kostprijs
Polycarbonaat pergola Tussen 850 & 2.050 euro
Houten pergola Tussen 650 & 2.550 euro
Aluminium pergola Tussen 1.350 & 5.050 euro

Hoeveel kost een pergola?

In vergelijking met een vaste overkapping is een pergola zeer betaalbaar. Wel is de prijs afhankelijk van diverse zaken, zoals de omvang van de pergola en het gebruikte materiaal. Elk materiaalsoort heeft weer zijn eigen voor- en nadelen. Je moet dus zelf een goede afweging gebruiken welk materiaal het beste bij jouw pergola en tuin past. Hout is het meest gebruikte materiaal voor een pergola. Hout is het meest natuurlijke soort materiaal en is ook gemakkelijk te bewerken. Reken voor een pergola van hout op een gemiddelde prijs van tussen de € 650,- en € 2.550,-. Dit is uiteraard weer afhankelijk van de omvang van de pergola.

pergola kosten

Wil je liever een mooie onderhoudsvriendelijke pergola? Dan zijn er ook opties. Zo kun je kiezen voor een pergola van polycarbonaat. Een dergelijke pergola kost gemiddeld tussen de € 850,- en € 2.050,-. Aluminium is ook een populaire materiaalsoort dat voor pergola’s gebruikt kan worden. Aluminium is sterk, onderhoudsvrij en zeer licht. Wel behoort een aluminium pergola tot de duurste pergola’s. Ga er vanuit dat een aluminium pergola gemiddeld tussen de € 1.350,- en € 5.050,- kost.

Als je zelf een beetje handig bent, lukt het je misschien om een pergola zelf te plaatsen. Maar niet iedereen is hiertoe in staat. In dat geval moet je het plaatsen van de pergola uitbesteden aan vaklui. Reken daarom dat de manuren de kostprijs van de pergola zal verhogen. Voor het plaatsen van een pergola zal gemiddeld tussen de € 60,- en € 100,- per vierkant meter gevraagd worden.

Besparen op de kostprijs van de pergola

De prijs van een pergola kan dus oplopen en is afhankelijk van welke wensen je hebt met betrekking tot grootte en gebruikt materiaal. Je kunt op de prijs besparen door bijvoorbeeld te kiezen voor het meest goedkoopste materiaal of een pergola met redelijke afmetingen. Toch kun je nog meer besparen op de kostprijs. Ga namelijk nooit met de eerste leverancier in zee die je tegenkomt. Vraag bij verschillende leveranciers een offerte op. Laat in de offerte zowel de kosten voor de pergola opnemen als voor het plaatsen zelf. Zo heb je een compleet overzicht van de kosten die berekend worden. Door de verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken is het mogelijk om tot wel 30% te besparen op de kostprijs.

Factoren die van invloed zijn op de kostprijs van een pergola

Als je een pergola gaat uitkiezen moet je verschillende keuzes maken. Dit zijn factoren die de prijs beïnvloeden. Het gaat onder andere over de volgende factoren:

Materiaalkeuze

Er zijn dus verschillende materialen waaruit een pergola gebouwd kan zijn. Hout is een populair keuze. Hout kan in vrijwel elke tuin en heeft een gezellige warme en natuurlijke uitstraling. Wel heeft hout jaarlijks het nodige onderhoud nodig, zoals een lak- of verflaag. Hout is veelzijdig en niet duur. Polycarbonaat is wat duurder dan hout, maar heeft weer zo zijn eigen voordelen. Wanneer je tuinmeubels hebt die gevoelig zijn voor verkleuring door uv-licht dan is polycarbonaat een goede keuze. Dit materiaal is daar nagenoeg niet gevoelig voor. Wil je juist niet de natuurlijke uitstraling van hout in je tuin, maar kies je voor een strakke en moderne uitstraling dan is aluminium de ideale keuze. Aluminium is onderhoudsvrij en zeer duurzaam dat goed bestand is tegen de weersinvloeden. Wel is aluminium het duurste materiaal.

Waar plaats je de pergola?

Op welke plek in je tuin je de pergola bouwt is zeker van invloed op de kostprijs. Een pergola kan vrijstaand in het midden van de tuin worden geplaatst, maar heeft dan zeker vier poten nodig en dus moet er meer materiaal gebruikt worden. Je kunt er ook voor kiezen om de pergola aan de muur van de woning te bevestigen. Hierdoor heb je maar twee poten nodig. De andere kant wordt gedragen door de muur en je gebruikt minder materiaal.

Dakbedekking

De keuze voor een bepaalde dakbedekking bepaald ook de hoogte van de kostprijs. Het goedkoopste is om voor een natuurlijke dakbedekking te kiezen. Je laat de pergola dan open en planten zullen in de loop der tijd een natuurlijk schaduw creëren. Een harmonicadoek is ook een veel geziene dakbedekking bij pergola’s. Het voordeel is dat je zelf de schaduwomvang kunt kiezen. Wil je in de zon kiezen, dan schuif je het doek opzij. Toch kun je droog zitten tijdens de regen als je het doek volledig uitschuift. Glas is ook een optie en is tevens de duurste vorm van dakbedekking. Met glas kun je altijd droog zitten en glas laat het daglicht door. Je kunt met glas niet direct schaduw creëren, tenzij je kiest voor zonwerend glas, maar dat is helemaal een dure optie.

Tips om te besparen

Hoe kun je het beste besparen op de kostprijs van een pergola?

Zelf het materiaal ophalen

Het is natuurlijk heel handig om het materiaal voor een pergola thuis af te laten leveren, maar de leverkosten kunnen hoog zijn. Een alternatief is om zelf het materiaal op te halen. Voorwaarde is dan wel dat je moet beschikken over een auto of bus met voldoende laadvermogen.

Een houten pergola

Hout is het goedkoopste materiaal om te gebruiken voor een pergola. Wil je het zo goedkoop mogelijk maken, dan is er maar optie voor de keuze van materiaal en dat is hout.

De pergola zelf plaatsen

Laat je de pergola door een vakman plaatsen, dan zal het zeker goed gebeuren, maar daar betaal je dan ook voor. Hier kun je op besparen door de pergola zelf te plaatsen. Je hebt dan wel de nodige kennis en gereedschap nodig.