Pergola: Prijzen 2023, soorten, materiaal en extra kosten

De prijs van een pergola is gemiddeld €310/m², met een bereik tussen €150 en €700/m² inclusief installatie. Meer specifiek varieert de prijs van een aluminium pergola van €200 tot €600/m², terwijl de kosten van een smeedijzeren pergola variëren van €150 tot €700/m².

 • Gemiddelde prijs Aluminium Pergola: €200 tot €600 per m²
 • Gemiddelde prijs Houten Pergola: €200 – €500 per m²
 • Gemiddelde prijs Smeedijzeren Pergola: €150 – €700 per m²
 • Gemiddelde prijs PVC Pergola: €75 – €300 per m²
pergola prijs
Pergola materialenGemiddelde prijs per m² (met installatie)
Aluminium€200 tot €600
Hout€200 tot €500
Smeedijzer€150 tot €700
PVC€75 tot €300

Het materiaal en de oppervlakte zijn de belangrijkste parameters die de kosten van je pergolaproject beïnvloeden. Er zijn echter nog andere factoren waarmee je rekening moet houden om je budget te verfijnen:

 • De structuur
 • Comfortopties
 • De configuratie van de installatie
 • De afwerking.

Gebruik onze gedetailleerde gids om de kosten voor de installatie van je pergola te schatten en krijg een precieze offerte van een vakman.

Een pergola is een buitenstructuur die ontworpen is om een terras, tuin of balkon gedeeltelijk in de schaduw te zetten. Pergola's zijn tijdloos populair en verkrijgbaar in verschillende materialen die passen bij elke stijl buitenruimte. Met een verkoopstijging van 14% in 2019 lijken pergola's de harten van de Fransen te veroveren.

Prijs van een pergola per materiaal

De prijs van een pergola hangt voornamelijk af van het materiaal waarvan het frame is gemaakt. De klassieke materialen voor pergola's zijn hout en smeedijzer, die beide een traditioneel, nobel cachet geven aan een huis. Er zijn ook nieuwe materialen beschikbaar, zoals aluminium en PVC. Deze materialen hebben zeer hoge technische kwaliteiten en bieden vaak een moderne, hedendaagse look.

Het is de moeite waard om dit in gedachten te houden, want het materiaal dat je kiest zal een grote invloed hebben op de kosten van je werk en de uiteindelijke kwaliteit van je pergola.

Prijs van een aluminium pergola

De prijs van een aluminium pergola varieert van €200 tot €600/m², alles inclusief. Exclusief installatiekosten kost een aluminium pergola tussen €150 en €500/m².

Aluminium is nu het populairste materiaal voor pergola's. Zoals blijkt uit een studie van MSI Reports domineert aluminium de markt en groeit het met 10% meer dan andere materialen.

Deze populariteit is te danken aan de aanzienlijke voordelen van aluminium. Aluminium is een zeer sterk en stijf materiaal en tegelijkertijd licht van gewicht. Deze technische eigenschappen maken het mogelijk om pergola's te bouwen, zelfs grote, terwijl de structuur sterk vereenvoudigd wordt. En omdat aluminium zo licht is, is het gemakkelijk te installeren en te bevestigen aan een ondersteunende structuur of vlakke ondergrond.

Bovendien heeft een aluminium pergola, in tegenstelling tot andere materialen zoals ijzer of hout, geen onderhoud nodig.

Aluminium zorgt er ook voor dat klimplanten zich kunnen vasthechten zonder structurele schade, dus als je klimplanten hebt, zullen ze perfect groeien op je pergola.

Mensen waarderen ook de moderne maar ingetogen uitstraling van aluminium. Dit metaal past gemakkelijk in elke omgeving en vult deze aan met een vleugje klasse. Aluminium heeft meestal een poedercoating, een soort gebakken verf die extreem duurzaam en gemakkelijk schoon te maken is. Afhankelijk van de fabrikant is het kleurengamma min of meer uitgebreid.

En last but not least is aluminium een recyclebaar materiaal met een zeer lange levensduur, waardoor je een bijzonder duurzame structuur krijgt die niet schadelijk is voor het milieu.

Prijs van een houten pergola

De prijs van een houten pergola kan variëren van €200 tot €500/m², inclusief installatie. Wanneer je een offerte maakt voor je pergola, variëren de kosten van de benodigdheden van €150 tot €400/m², plus installatiekosten.

Met de ontwikkeling van huizen met houtskeletbouw, houten gevelbekleding en Douglas vlonders, is er een groeiende trend onder huiseigenaren om terug te keren naar constructies waarbij veel gebruik wordt gemaakt van hout. Hoewel hout aluminium nog niet heeft ingehaald als voorkeursmateriaal voor pergola's, staat het nog steeds erg in de belangstelling.

Houten pergola's kunnen heel traditioneel zijn of juist heel modern, heel dicht bij de look van een aluminium structuur. Het hout kan geverfd, gebeitst of gelakt worden, dus je kan variëren met de stijl en de structuur perfect integreren in je buitenruimte. Wees niet bang om een verschil te maken, bijvoorbeeld door een heel eigentijdse houtlook te combineren met een stenen frame.

Hout is een materiaal dat gemakkelijk kan worden aangepast aan de configuratie van de locatie, dus het is gemakkelijk om een houten pergola op maat te ontwerpen en aan te passen aan een bestaande structuur.

Hoewel hout erg sterk, duurzaam en stevig is, zelfs in winderige omstandigheden, heeft het wel rigoureus onderhoud nodig. Hout moet om de 1 tot 3 jaar worden gecoat met een beschermend product, afhankelijk van het product, de houtsoort en uw regio. Deze essentiële stap is vaak vervelend, vooral als de pergola bedekt is met vegetatie, die soms beschadigd kan raken tijdens het werk.

Je constructie kan worden gemaakt van verschillende houtsoorten, waardoor de prijs van een houten pergola kan variëren:

 • Grenen: De goedkoopste, met een verplichte autoclaafbehandeling om vocht te weerstaan.
 • Den: Een ander zacht hout, dennenhout is structureel steviger dan grenenhout.
 • Eik: Een zeer harde houtsoort, eiken is zwaar, stevig en weerbestendig met de juiste behandeling.
 • Exotische houtsoorten: Deze houtsoorten zijn zeer goed bestand tegen vocht, maar zijn duurder en minder populair voor pergola's.
 • Bamboe: Steeds populairder, bamboe is licht, sterk en zeer goed bestand tegen vocht, en bovendien milieuvriendelijker.

Prijs van een smeedijzeren pergola

De prijs van een smeedijzeren pergola varieert van €150 tot €700/m². Als je de installatiekosten liever negeert, dan varieert de aankoopprijs van een smeedijzeren pergola van €100 tot €600/m².

Smeedijzer is al lang het materiaal bij uitstek voor pergola's. De fijne, luchtige structuur zorgt ervoor dat planten omhoog kunnen klimmen en biedt ideale schaduw. Maar tegenwoordig hebben mensen andere verwachtingen en verliest smeedijzer terrein. Je kunt echter nog steeds op dit materiaal rekenen om je buitenruimte te voorzien van een traditioneel, mediterraan en zeer solide accessoire.

Smeedijzeren pergola's hebben meestal zeer slanke staanders, omdat staal sterk en stevig is. IJzer wordt meestal geassocieerd met een gekrulde look, maar kan ook worden gebruikt om zeer rechte profielen te maken.

Je vindt je pergola van smeedijzer ofwel bij een vakman die hem op maat maakt, ofwel gewoon bij gespecialiseerde handelaars die vaak in massa geproduceerde modellen aanbieden.

In alle gevallen heeft ijzer roestbestendige verf nodig die van tijd tot tijd vernieuwd moet worden.

Afhankelijk van de topografie van je buitenruimte kan een ijzeren pergola in verschillende delen geleverd worden en ter plaatse gemonteerd worden door schroeven of lassen.

Prijs van een PVC pergola

De prijs van een PVC pergola varieert tussen €75 en €300/m². De aankoopkosten van een pvc-pergola kunnen variëren van €25 tot €200/m², inclusief benodigdheden.

PVC is een echt schrijnwerkmateriaal geworden, dat wordt gebruikt voor ramen, deuren en luiken, maar ook voor pergola's. Een PVC pergola heeft het voordeel van gewicht, omdat PVC een relatief licht materiaal is. Aan de andere kant is de stijfheid niet optimaal, dus heb je dikkere profielen nodig met een meer solide uitstraling.

PVC kan in de massa worden gekleurd, in een breed scala aan kleuren, of worden gevernist om een imitatie van hout of een andere textuur te krijgen. In beide gevallen is er geen onderhoud nodig, afgezien van de klassieke reiniging met water om stof te verwijderen.

Het grootste voordeel van pvc is dat de prijs een van de laagste op de markt is, waardoor het mogelijk is om een buitenruimte goedkoper in te richten.

Je moet je er wel van bewust zijn dat PVC (polyvinylchloride) gemaakt wordt van zeezout en petroleum, waardoor het minder milieuvriendelijk is dan andere materialen, ook al kan het vele malen gerecycled worden.

Pergola prijzen per model

Moderne pergola's bieden een scala aan functies om het comfort van zowel uw buitenruimte als uw huis te verbeteren. Dus wanneer je de kosten van je pergola inschat, moet je rekening houden met de keuzes die je hebt.

Pergola modelGemiddelde prijs per m² (met installatie)Gemiddelde prijs per m² (exclusief installatie)
Bioclimatic€400 tot €850€300 tot €650
Gebouwd€200 tot €550€150 tot €450
Staand€250 tot €600€200 tot €500

Prijs van een bioklimatologische pergola

De prijs van een bioklimatologische pergola varieert van €400 tot €850/m². Als je de installatiekosten buiten beschouwing laat, varieert de prijs van een bioklimatologische pergola van €300 tot €650/m².

De favoriete pergola is de bioklimatologische pergola, die goed is voor 70% van de verkoop, ver voor de traditionele pergola. Volgens een onderzoek van OpinionWay zou 39% van de mensen die een pergola willen, kiezen voor een bioklimatologisch model.

Een bioklimatologische pergola is een structuur met een dak van verstelbare en soms zelfs volledig intrekbare lamellen. De lamellen kunnen horizontaal worden geplaatst om de zon tegen te houden, of verticaal om zoveel mogelijk licht binnen te laten. Hierdoor kan de pergola schaduw bieden in de zomer en zoveel mogelijk licht binnenlaten in de winter. Dit systeem helpt ook om de werking van een BBC (Bâtiment Basse Consommation) of BEPOS (Bâtiment à Énergie Positive) woning te optimaliseren en de energiekosten te verlagen.

Een bioklimatologische pergola kan handmatig, met afstandsbediening of volledig automatisch (aangesloten) worden bediend. Het is aan te raden om voor een automatisch model te kiezen, dat zowel de energiebesparing (verwarming en airconditioning) als het comfort maximaliseert dankzij licht-, regen-, wind- en andere sensoren.

Tot slot zijn de populairste bioklimatologische pergola's gemaakt van aluminium, maar er zijn ook modellen van hout of PVC, en ze kunnen aangebouwd of zelfdragend zijn, zoals we zullen zien.

Pergola prijzen per model

Prijs van een aangebouwde pergola

De prijs van een aangebouwde pergola kan variëren van €200 tot €550, afhankelijk van de gebruikte materialen en of het een traditionele of bioklimatologische pergola is. Als je alleen de materiaalkosten meerekent, moet je weten dat deze variëren van €150 tot €450/m².

De aangebouwde pergola is ongetwijfeld het meest gebruikte type structuur, zowel traditioneel als bioklimatologisch. Dit type structuur wordt tegen een muur geplaatst, meestal de muur van het huis die grenst aan een terras. De pergola wordt aan één kant aan de muur van het gebouw bevestigd en aan de andere kant ondersteund door twee palen. Op deze manier kan de pergola worden opgezet terwijl er wordt bespaard op fabricage- en installatiekosten.

Dit systeem is ideaal voor terrassen die aan het huis grenzen, omdat het zowel de esthetiek als het comfort verbetert, net als een veranda.

Deze installatie kan ook de effecten van een bioklimatologische pergola maximaliseren, omdat hij direct tegen een muur van het huis wordt geplaatst, misschien met een schuifraam, voor een optimale beheersing van het zonlicht.

Prijs van een vrijstaande pergola

De prijs van een vrijstaande pergola varieert van €250 tot €600/m², afhankelijk van de werking en de gebruikte materialen. De prijs van een vrijstaande pergola kan variëren van €200 tot €500/m² als alleen rekening wordt gehouden met de materialen.

Het kan zijn dat de muur van je huis niet geschikt is om een pergola te dragen, of dat je je pergola gewoon weg van het huis wilt plaatsen.

Stel je een pergola voor bij het zwembad, op slechts een paar meter van het huis, waardoor je een nieuwe ruimte creëert om te veroveren en van te genieten. Dat is mogelijk met een zelfdragende pergola, een systeem dat bestaat uit een pergola ondersteund door 4 palen.

Bioklimatologische pergola's kunnen ook op deze manier worden gebouwd, maar in dit geval heeft hun klimaatfunctie alleen betrekking op de ruimte onder de structuur en niet op het interieur van de woning.

Dit systeem vereist een goede voorbereiding van de grond, die stabiel en dicht moet zijn, en brengt hogere kosten met zich mee voor zowel fabricage als installatie.

Prijs van een pergoladak per m² afhankelijk van de materialen

Traditioneel zijn pergola's structuren met een open dak, maar veel mensen besluiten om een overkapping toe te voegen zodat ze van hun buitenruimte kunnen genieten, zelfs als het regent.

Pergola dakbedekkingGemiddelde prijs per m² (exclusief installatie)Functies
Polycarbonaat (honingraat)€15 tot €35Meest esthetisch
  De meest isolerende
Canvas€5 tot €20Makkelijke installatie
  Zacht onderhouden
PVC€6 tot €20Lage kosten
  Gemiddelde esthetiek
Canisses€3 tot €14Natuurlijk materiaal
  Lage kosten
Polyester€8 tot €20Transparant
  Weinig isolatie
Gegolfde plaat€14 tot €25Geringe isolatie
  Bruyant

Deze oplossingen kunnen worden gebruikt voor alle pergolamaterialen, maar zijn uit den boze voor bioklimatologische pergola's.

 • Polycarbonaat (alveolair): Verreweg het meest gebruikte materiaal is polycarbonaat, een transparante kunststof met een honingraatstructuur die voorkomt dat de dakruimte in de zomer oververhit raakt. Alveolair polycarbonaat kan worden gekocht voor €15 tot €35/m².
 • Canvas: Sommige pergola's hebben een doek dat identiek is aan dat van een luifel. Bovendien kunnen deze overkappingen meestal worden opgerold, zodat je van het mooie weer kunt genieten als het niet te warm is. De prijs van een doek varieert van €5 tot €20/m².
 • PVC: PVC is vergelijkbaar met polycarbonaat, maar heeft noch de transparantie noch de technische prestaties. Een PVC-afdekking zal ondoorzichtiger zijn en de ruimte onder de pergola zal snel opwarmen in fel zonlicht. De kosten van PVC voor dit doel variëren van €6 tot €20/m².
 • Canisses: Een traditioneler systeem, vaak gebruikt in combinatie met een smeedijzeren pergola in het zuiden van Frankrijk, canisses zijn milieuvriendelijk, licht en bevorderen de ventilatie. De prijs van canisses kan variëren van €3 tot € 14/m².
 • Polyester: Polyester heeft vaak de vorm van een plaat met een golvend reliëf. Door zijn korrelige, ondoorzichtige en ruwe uiterlijk is het een dakbedekking die alleen wordt gebruikt als het budget voor een pergola erg krap is. Polyester kost tussen €8 en €20/m².
 • Golfplaten: Golfplaten worden soms gebruikt, maar zijn een slechte dakbedekking voor een pergola omdat ze inefficiënt, lawaaierig en lelijk zijn. De prijzen voor golfplaten variëren van €14 tot €25.

Een pergola installeren: het werk van een professional

Installatieprocedure: vrijstaand of aangebouwd

De procedure voor het installeren van een pergola hangt voornamelijk af van het type constructie: vrijstaand of aangebouwd. Voor beide systemen geldt echter dat we het gebied voor de toekomstige pergola altijd voorbereiden door de omgeving vrij te maken en bomen die in de weg kunnen staan te snoeien.

 • Lean-to installatie: Zoals we al zeiden, is dit systeem het eenvoudigst te installeren vanwege het beperkte aantal palen. Voor deze installatie moet je eerst controleren of de grond stabiel is. Hier worden de 2 steunpalen geplaatst. Deze worden bevestigd aan betonblokken in de grond of aan een betonnen plaat op het terras. Eén uiteinde van de pergola wordt dan bevestigd aan de muur van het huis met geschikte bevestigingen (muurbeugels, pluggen, pluggen, enz.). Vervolgens wordt de pergola aan de palen bevestigd en kan de afwerking worden uitgevoerd.
 • Vrijstaande installatie: Dit vereist meer zorg en voorbereiding, omdat de grond perfect stabiel en dicht moet zijn om de stabiliteit van de structuur te garanderen. De palen kunnen worden bevestigd aan betonblokken of een betonnen plaat. De palen moeten perfect loodrecht en evenwijdig aan elkaar staan, zodat de pergola niet naar de ene of de andere kant helt.
pergola installatie prijs

Prijs voor het plaatsen van een pergola: Arbeidskosten

De prijs voor het plaatsen van een pergola kan variëren van €50 tot €100/m² voor een normaal systeem, en van €100 tot €200/m² voor een bioklimatologisch model.

De prijs voor het installeren van een pergola varieert afhankelijk van de configuratie van de structuur, de voorbereiding van de locatie en het al dan niet gebruiken van een bioklimatologisch systeem. Deze laatste zijn lastiger te installeren en vereisen meer afstemming om het best mogelijke comfort te bieden.

Vraag offertes aan: specificeer de kosten van je werk

Om precies te weten hoeveel je pergola gaat kosten, moet je een offerte aanvragen bij een vakman bij jou in de buurt. We raden je aan om meerdere offertes aan te vragen, zodat je prijzen kunt vergelijken en de vakman kunt kiezen die aan je verwachtingen voldoet.

Om je project te verfijnen en professioneel advies te krijgen, is het aan te raden om je werk toe te vertrouwen aan een schrijnwerker, timmerman of storist. Een vakman kan ook uw bioklimatologische pergola aanpassen om hem zo doeltreffend mogelijk te maken.

Voorbeelden van prijsopgave pergola: Standaard prijsopgave

Om u te helpen de kosten van uw pergola te schatten, hebben we 2 voorbeelden van schattingen gegeven op basis van echte gevallen, die u zullen helpen uw werk in perspectief te plaatsen.

Raming pergola: Bioklimatologische pergola

Het eerste geval betreft de levering en installatie van een bioklimatologische pergola van 21 m² in aluminium. Het project omvatte ook een afstandsbediening om de lamellen te bedienen en een systeem van geïntegreerde goten. De offerte voor deze bioklimatologische pergola bedroeg €8.850.

Pergolacitaat: smeedijzeren pergola

Een ander voorbeeld is een klassieke smeedijzeren pergola in industriële stijl met een oppervlakte van 25m² en een aangebouwd ontwerp. De kosten van dit project bedroegen €5.250.

Bijkomende kosten voor het plaatsen van een pergola

Uw pergola kan gecombineerd worden met andere projecten om een comfortabele buitenruimte te creëren. Deze aanvullende projecten zijn niet verplicht, maar het zijn wel opties die huiseigenaren vaak willen meenemen in de prijs van hun pergola.

 • Terras: Voordat je de prijs van een pergola bekijkt, wil je misschien eerst de prijs van een terras bekijken. Een pergola wordt heel vaak over een terras gebouwd, wat voor de ideale schaduw zorgt.
 • Luifel: Een luifel kan naast een pergola worden geïnstalleerd om een bredere schaduwzone te creëren. Je kunt ook kiezen voor een pergola met een geïntegreerd luifeldoek.
 • Betonplaat: Het is aan te raden om een betonplaat te laten leggen voordat je de pergola installeert. Zo heb je een schone, stabiele structuur om je pergola op te bouwen en bovenal kun je het werk in de juiste volgorde uitvoeren.
Pergola met schaduwzeil

FAQ

Hoeveel kost een pergola?

De prijs van een pergola varieert van €150 tot €700/m², inclusief installatie.

Hoeveel kost een aluminium pergola?

Een aluminium pergola kost tussen €200 en €600/m² all-inclusive.

Hoeveel kost een bioklimatologische pergola?

Een bioklimatologische pergola kost tussen de €400 en €850/m².

Wat is het verschil tussen een veranda en een pergola?

Een pergola is een open constructie met een opengewerkt dak, terwijl een veranda volledig omsloten is, meestal door glas.

Hoeveel kost het om een pergola te installeren?

De kosten voor het installeren van een pergola variëren van €50 tot €100/m², of van €100 tot €200/m² voor een bioklimatologisch model.

Tips om te besparen

Hoe kun je het beste besparen op de kostprijs van een pergola?

Zelf het materiaal ophalen

Het is natuurlijk heel handig om het materiaal voor een pergola thuis af te laten leveren, maar de leverkosten kunnen hoog zijn. Een alternatief is om zelf het materiaal op te halen. Voorwaarde is dan wel dat je moet beschikken over een auto of bus met voldoende laadvermogen.

Een houten pergola

Hout is het goedkoopste materiaal om te gebruiken voor een pergola. Wil je het zo goedkoop mogelijk maken, dan is er maar optie voor de keuze van materiaal en dat is hout.

De pergola zelf plaatsen

Laat je de pergola door een vakman plaatsen, dan zal het zeker goed gebeuren, maar daar betaal je dan ook voor. Hier kun je op besparen door de pergola zelf te plaatsen. Je hebt dan wel de nodige kennis en gereedschap nodig.