Prijzen bestraten

De oprit, het terras of een tuinpad. Het zijn allemaal onderdelen in de tuin en rondom het huis die in de meeste gevallen bestraat zijn. Het is belangrijk dat bestrating goed gelegd wordt. Anders zal de bestrating in een mum van tijd inzakken ziet de bestrating er niet meer uit. Een goede en mooie bestrating is ook van invloed op het aanzicht van de woning zelf. Het bepaald mede hoe goed onderhouden een woning eruit ziet. Wil je een expert inschakelen om bestrating te leggen, dan heb je verschillende keuzes te maken die allen van invloed zijn op de prijs voor het bestraten.

kosten bestraten

Hoeveel kost bestrating?

Type bestrating Gemiddelde kostprijs
Stenen Tussen 16 & 66 euro per vierkante meter
Grind of split Tussen 11 & 13 euro per vierkante meter
Kosten van de stratenmaker (per uur) Tussen 32 & 62 euro per uur
Kosten van de stratenmaker (per vierkante meter) Tussen 12 & 22 euro per vierkante meter
Voorrijkosten Tussen 0,30 en 0,45 euro per kilometer
Ophoog- en voegzand Tussen 55 & 75 euro per kubieke meter
Opsluitbanden Tussen 3 & 6 euro per meter

Er zijn verschillende soorten mogelijkheden voor bestrating. De keuze en de kostprijs is vooral gelegen in het gekozen materiaal waarmee bestraat wordt. Er zal ook rekening gehouden moeten worden met de manuren en met extra onderdelen, zoals zand en opsluitbanden. Afhankelijk van je budget kun je kiezen voor de voordeligste, een gemiddelde of een luxueuze oplossing.

Voordeligste oplossing

De voordeligste oplossing van bestrating is om geen gebruik te maken van tegels, maar van grind of split. Dit is overigens ook een klus die gemakkelijk zelf uitgevoerd kan worden en dus kunt besparen op manuren. De gemiddelde prijs voor grind of split ligt tussen de € 11,- en € 13,- per vierkante meter. Wil je dit toch door een expert laten uitvoeren? Dan zul je rekening moeten houden met een verhoging van de kostprijs met € 12,- tot € 22,- per vierkante meter.

Gemiddelde oplossing

Wil je toch voor tegels of klinkers kiezen, dan zal geen sprake meer zijn van de meest voordelige oplossing. Soms zijn tegels of klinkers ook noodzakelijk voor bijvoorbeeld de oprit. Op een oprit moeten klinkers liggen van minimaal 7 centimeter dik om een stabiele en stevige ondergrond te garanderen voor de auto die erop is geparkeerd. Voor een stenen ondergrond moet je toch rekening houden met een gemiddelde prijs van € 16,- tot € 66,- per vierkante meter. Klinkers zijn een stevige steensoort waar je gemiddeld zo’n € 32,- tot € 42,- per vierkante meter voor kwijt bent.

Luxueuze oplossing

Een luxueuze oplossing wordt vaak toegepast voor een terras die fraai wordt gelegd met allerlei patronen en van luxe steensoorten. Voor bepaalde steensoorten of patronen heeft een stratenmaker flink wat tijd nodig, dus houd rekening met veel manuren. Gemiddeld betaal je voor de stratenmaker al snel tussen de € 35,- en € 65,- per uur. Een luxe en populaire steensoort dat vaak voor een terras wordt gebruikt is natuursteen. Natuursteen is prijzig en zal gemiddeld tussen de € 35,- en de € 70,- per vierkante meter kosten.

Welke oplossing je ook kiest, je moet ook rekening houden met wat extra zaken. Vaak is er voor bestrating ook ophoog- en voegzand nodig. Daarvoor betaal je gemiddeld tussen de € 55 en € 75,- per kubieke meter. Om de bestrating netjes af te werken en te zorgen dat het stabiel blijft liggen zijn opsluitbanden nodig. De gemiddelde kostprijs hiervan ligt tussen de € 3,- en € 6,- per meter. Houd ook rekening met eventuele voorrijkosten die een stratenmaker berekend. De prijs hiervan zal rond de € 0,30 en € 0,45 per kilometer liggen.

Opbouw van de kostprijs bij bestrating

Wanneer je een factuur voor bestrating ontvangt, zal er uiteindelijk een totaalbedrag opstaan. Wel bestaat dit totaalbedrag uit diverse onderdelen. Wanneer je de verschillende onderdelen nader gaat bekijken zul je zien dat de materiaalkosten nog wel eens mee kunnen vallen. Het grootste gedeelte van de kostprijs zal bestaan uit de manuren. Ga ervan uit dat ongeveer 72% van de totale kostprijs uit manuren bestaat en de overige 28% uit materiaalkosten.

Keuzes die de prijs van bestrating beïnvloeden

Met de keuze die je maakt bepaal je voor een groot gedeelte ook de kostprijs van het bestraten. Wat zijn de belangrijkste keuzes die je moet maken en wat is de goedkoopste keuze?

Geen tegels

Wanneer je niet voor tegels kiest, dan kies je voor de goedkoopste oplossing, zoals grind of split. Grind bestaat uit mooie afgeronde steentjes die meestal gewonnen worden uit rivierbeddingen. Door de jaren heen heeft het stromende water de scherpe kantjes van de steentjes afgehaald. Grind is te verkrijgen in vele kleuren en groottes. Je moet er rekening mee houden dat je per vierkante meter zo’n 75 kilogram grind nodig hebt. Je betaald hiervoor gemiddeld € 12,- per kilogram.

Je kunt ook kiezen voor split. Split is ruwer en heeft scherpe kanten. Split wordt dan ook machinaal gebroken. Vanwege de vorm van split, is het ideaal voor bijvoorbeeld een oprit. De steentjes rollen veel minder snel en vormen een veel stabielere ondergrond dan grind. Voor split betaal je gemiddeld € 13,- per vierkante meter.

Soorten tegels

Type tegel Prijs per vierkante meter Informatie
Koppelstones Tussen 16 & 26 euro Koppelstones worden als het ware getrommeld door een machine. Dit zorgt er voor dat de scherpe randen afslijten waardoor een opvallend natuurlijke en ietwat klassieke uitstraling ontstaat.
Betonbestrating Tussen 16 & 36 euro Het betreft hier stevige en zeer voordelige tegels die beschikken over een prima duurzaamheid. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en kleuren.
Flagstones Tussen 26 & 41 euro Flagstones zijn platte natuurstenen die de vorm hebben van een plaat of tegel. Flagstones kunnen verschillen van vorm, maar ook van grootte, dikte en structuur.
Klinkers Tussen 31 & 46 euro Klinkers zijn eigenlijk niets meer of minder dan bakstenen die beschikken over een vaste maat. De afmetingen van klinkers zijn dan ook 214 x 102 x 55 mm. Klinkers kunnen aangekocht worden in verschillende kleuren en worden in het bijzonder vaak gebruik voor het bestraten van een oprit.
Hout Tussen 21 & 66 euro Tegels van hout hebben als voordeel dat ze relatief weinig onderhoud nodig hebben. Bovendien zijn ze prima bestand tegen temperatuurverschillen.
Natuursteen Tussen 31 & 66 euro Natuursteen staat er om bekend over een zeer natuurlijke en bovendien luxueuze uitstraling te beschikken. Alle natuurstenen tegels beschikken bovendien over een verschillende kleur en structuur wat ze telkens weer uniek maakt.

Kies je wel voor tegels, dan heb je een enorme keuze uit verschillende soorten tegels. Klinkers zijn een veel gekozen optie. Klinkers zijn bakstenen in een bepaalde maat en in verschillende kleuren te verkrijgen. Voor bakstenen betaal je tussen de € 31,- en € 46,- per m². Een goedkopere oplossing zijn koppelstones, dit zijn machinaal getrommelde tegels, of betonbestrating. Voor koppelstones zijn de gemiddelde prijzen tussen de € 16,- en € 26,- en betonbestrating gaat tot € 36,- per m². Iets luxer zijn flagstones. Dit zijn natuurstenen in de vorm van een platte tegel of plaat. Hiervoor betaal je gemiddeld tussen de € 26,- en € 41,- per m². Kies je toch voor de meest luxueuze bestrating, dan kun je niet onder natuursteen uit. Dit is tevens de duurste bestrating met prijzen tussen de € 31,- en € 66,- per m². Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor houten tegels. De gemiddelde kostprijs hiervoor ligt tussen de € 21,- en € 66,-.

Zelf bestraten of uitbesteden?

Wil je flink op de kostprijs besparen, dan kun je ervoor kiezen om de bestrating zelf te leggen. Maar dit is wel een klus die je moet kunnen en het vergt fysiek ook veel van je. Huur je een stratenmaker in, dan weet je zeker dat je bestrating goed gelegd wordt en dat het juiste gereedschap wordt gebruikt. Het is een keuze die je zelf moet maken. Als je het zelf gaat doen, kun je gemiddeld € 35,- tot € 65,- per uur besparen.