Veranda prijzen

Met een veranda kun je afhankelijk van de afmetingen, je woning flink uitbreiden. Je kunt de veranda bij de woonkamer aantrekken, maar je kunt er ook een serre of een aparte tuinkamer van maken. Een bij de woning aangetrokken veranda zal de woning absoluut een meerwaarde geven. En een voordeel van een veranda is dat je ook in de winter als het ware in je tuin kunt zitten, maar dan warm en comfortabel en je hebt vanuit de veranda altijd het beste uitzicht op de tuin. Voordat je een veranda gaat plaatsen is het verstandig om een kostenoverzicht op te maken. Zo krijg je een beeld van hoeveel een veranda je gaat kosten. Bij het opmaken het kostenoverzicht moet je wel rekening houden met enkele keuzemogelijkheden en opties die je hebt.

Type veranda Gemiddelde kostprijs
Prefab veranda Gemiddeld vanaf 7.500 euro
Maatwerk veranda Gemiddeld vanaf 20.000 euro
prijzen veranda

Hoeveel kost een veranda?

Een veranda kan geleverd worden in vele afmetingen, van verschillende materialen en met allerlei opties. Je kunt het in principe zo duur mogelijk maken als je zelf wilt. Grofweg kun kun je wel een verschil maken tussen een prefab veranda en een veranda op maat. Een prefab veranda heeft vaak standaard maten en de onderdelen hiervan kunnen gemakkelijk in elkaar gezet worden zodat je veranda er snel staat. Een op maat gemaakte veranda voldoet geheel aan je wensen betreffende de afmetingen en opties. Je kunt dus afwijken van de standaard maten. Vanzelfsprekend is een veranda op maat gemaakt dan ook veel duurder dan een prefab veranda. Het prijsverschil kan zelfs behoorlijk groot zijn. Om je een beeld te geven, de gemiddelde kostprijs voor een prefab veranda ligt rond de € 7.500,-. Voor een veranda op maat moet je toch rekening houden met een gemiddelde prijs van € 20.000,-. Dit zijn natuurlijk maar richtprijzen en in veel gevallen kan de prijs ook lager of hoger uitvallen. Uiteindelijk hangt het van je beschikbare budget af voor welk type veranda je kiest.

Besparen op een veranda?

Een groot gedeelte van de kostprijs van een veranda heb je dus zelf in de hand door het kiezen van een bepaalde soort veranda of opties, of daar juist niet voor te kiezen. Ook de keuze voor een bepaald soort materiaal waaruit de veranda is opgebouwd speelt mee voor de hoogte van de kostprijs van een veranda. Maar dit is nog niet alles. Wil je goed besparen op de aanschaf van een veranda dan is de keuze voor leverancier ook heel belangrijk. Je kunt dan zelfs tot wel 30% besparen op de kostprijs. Dit doe je door niet direct voor de eerste leverancier te kiezen, maar bij verschillende leveranciers een offerte op te vragen. Bij de keuze voor één bepaalde leverancier kun je geen prijzen vergelijken en weet je nooit of je misschien veel te veel betaald. Vraag daarom bij verschillende bedrijven altijd een offerte op. Zo kun je selecteren op prijs, maar ook op de aangeboden opties.

Welke factoren bepalen de kostprijs van een veranda?

Bij het bepalen van de kostprijs van een veranda spelen er verschillende factoren mee die van belang zijn. Door een bepaalde keuze te maken bij deze factoren zal de prijs hoger of lager kunnen uitvallen. De factoren die de kostprijs van een veranda bepalen zijn:

Een standaard veranda

Een standaard veranda is meestal de goedkoopste optie. Een standaard veranda heeft bepaalde afmetingen, waardoor het mogelijk is om deze te plaatsen bij vele soorten woningen. Heb je een woning met afwijkende maten of afwijkende vormen, dan is een standaard veranda misschien niet geschikt. Een standaard veranda is meestal ook een prefab veranda. Onderdelen van de veranda zijn reeds in de fabriek geproduceerd en in elkaar gezet. Vervolgens kunnen alle onderdelen gemakkelijk bij je thuis afgeleverd worden en opgebouwd worden. Een prefab veranda heeft dus ook tijdwinst tot gevolg. De gemiddelde prijs voor een standaard prefab veranda begint bij € 7.500,-.

Een op maat gemaakte veranda

Heb je een redelijk budget te besteden voor je veranda, dan kun je een veranda op maat laten maken. Bij een veranda op maat kun je zelf aangeven welke afmetingen en vorm de veranda moet hebben, van welk materiaal of andere opties. Een op maat gemaakte veranda zal niet prefab geproduceerd worden, maar zal ter plekke gemaakt worden. Dit vergt uiteraard veel meer tijd. Nadien heb je wel een schitterende veranda die volledig aansluit bij jouw wensen en eisen. Maar je betaald hier natuurlijk wel flink voor. De gemiddelde prijzen voor een veranda op maat beginnen al heel gemakkelijk bij € 20.000,-.

Extra opties

Een factor waar rekening mee gehouden moet worden en de prijs ook kan beïnvloeden zijn de eventuele extra opties. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van verwarming, zonnewering of de keuze voor een bepaald soort glas. Dit zijn zaken die onderdeel van de veranda zijn en dus ook bij de kostprijs meegenomen moeten worden. Een bepaald soort glas of zonnewering kan de kostprijs behoorlijk verhogen, maar daarentegen heb je er ook profijt van. Je maakt je veranda wel een stuk comfortabeler om op te zitten.

Enkele besparingstips

Zo kan het zijn dat er onder de streep van je kostenplaatje een behoorlijk bedrag komt te staan. Wil je toch nog zoveel mogelijk zien te besparen op je veranda, dan heb je misschien iets aan onderstaande tips.

Kies voor een standaard veranda

Niet in alle gevallen is het mogelijk om te kiezen voor een standaard veranda. Dit kan niet als je te maken hebt met bepaalde afmetingen of vormen. Als het wel mogelijk is, kies dan voor een standaard veranda. Je hebt dan sowieso een veranda zonder extra opties, maar je bent wel het goedkoopste uit. Heb je toch nog eventuele wensen, dan kun je ook kijken of dit in de volgende jaren achteraf te realiseren is.

Help mee met opbouwen

Je wilt de aannemer natuurlijk niet in de weg lopen, maar overleg gerust met de aannemer of er klussen zijn die jij kunt doen. Dit scheelt zo weer een mankracht en daarmee bespaar je op de manuren.

Kies een lokale expert

Om kosten te besparen kun je ook kiezen voor een expert uit de regio. Je betaald dan namelijk geen voorrijkosten. Als je een expert aan de andere kant van het land kiest, betaal je ook de afgelegde kilometers en de kilometerprijs kan al snel oplopen tot € 1,- per kilometer.