Tuinontwerp prijzen

Soms kan het nodig zijn om je tuin eens helemaal om te gooien en opnieuw te laten aanleggen. Of misschien ben je net verhuisd en is de tuin nog een braakliggend terrein? Met het inhuren van een hovenier om de tuin aan te leggen zal je tuin er weer schitterend uit komen te zien. Voordat de hovenier daadwerkelijk aan de slag gaat in je tuin, zal hij in de meeste gevallen een tuinontwerp maken. Het tuinontwerp vormt de basis, waarop de hovenier kan zien hoe de tuin er uit moet komen te zien. Naast de tuin laten aanleggen, kost ook een tuinontwerp laten maken een bepaald bedrag. Hoeveel de kostprijs is hangt af van bepaalde zaken. Het is daarom goed om hier voordien enig inzicht in te hebben.

tuinontwerp prijzen

Hoeveel kost een tuinontwerp?

Tuinontwerp naar oppervlakte Gemiddelde kostprijs
Kleiner dan 300 vierkante meter Tussen 275 & 425 euro
Groter dan 300 vierkante meter Gemiddeld 2,50 euro per vierkante meter

Hoeveel de kostprijs is van een tuinontwerp is volledig afhankelijk van de grootte van de tuin. Heb je een redelijk kleine tuin tot 300 vierkante meter, dan zal er in de regel voor het tuinontwerp een vast bedrag berekend worden. Heb je een hele grote tuin van meer dan 300 vierkante meter, ga er dan vanuit dat je te maken krijgt met een bepaald bedrag per vierkante meter tuin. Gemiddeld gezien mag je met de volgende prijzen rekening houden: een tuin, kleiner dan 300 vierkante meter kost tussen de € 275,- en € 425,-. Moet er een tuinontwerp gemaakt worden voor een tuin van meer dan 300 vierkante meter, dan zal er gemiddeld € 2,50 per vierkante meter berekend worden.

Een onderdeel van een tuinontwerp is vaak een beplantingsplan. Een beplantingsplan hoeft natuurlijk niet, maar kan wel helpen bij het tuinontwerp en bij de keuze voor bepaalde planten. Laat je naast het tuinontwerp ook een beplantingsplan opmaken, reken er dan op dat de kostprijs van het tuinontwerp gemiddeld met 30% zal stijgen. Je moet jezelf dus afvragen of een beplantingsplan zinvol is of niet. Voor een hovenier kan een beplantingsplan een waardevol hulpmiddel zijn bij het ontwerpen en inrichten van de tuin.

Besparen op een tuinontwerp

Een tuinontwerp hoeft gelukkig niet teveel te kosten, maar dan moet je wel weten wat de richtprijzen zijn voor een tuinontwerp. Het is daarom niet verstandig om direct in zee te gaan met de eerste hovenier die je tegenkomt. Je bent immers helemaal niet op de hoogte wat andere hoveniers voor een tuinontwerp vragen. Het zou zomaar kunnen dat de prijzen bij hen veel lager liggen dan bij de hovenier waar jij voor wilt kiezen. Vraag daarom altijd bij verschillende offertes op. Zo kom je erachter wat de richtprijs is voor een tuinontwerp en wie de goedkoopste is. Met offertes vergelijken is het mogelijk om tot wel 30% op de kostprijs te besparen, doordat je veel meer keus hebt en ook daadwerkelijk de goedkoopste hovenier eruit kunt pikken.

Welke keuzes zijn van invloed op de kostprijs voor een tuinontwerp?

Laat je een tuin aanleggen dan zul je heel veel keuzes moeten maken, zoals gekozen materiaal en beplanting. Een deel van deze keuzes komt ook terug in het tuinontwerp. Afhankelijk van bepaalde keuzes kan de kostprijs hoger of lager komen te liggen. De belangrijkste keuzes waar je mee te maken krijgt wanneer je een tuinontwerp laat maken:

De oppervlakte van de tuin

Nu valt er over de oppervlakte zelf natuurlijk niet zo heel veel te kiezen. Je hebt nu eenmaal een grote tuin of juist een kleine tuin. Wel kun je bepalen dat je bij een hele grote tuin maar een gedeelte wilt laten aanleggen. In dat geval hoeft er bij het tuinontwerp ook geen rekening gehouden te worden met de totale oppervlakte van de tuin. Voor kleine tuinen onder de 300 m² is de kostprijs vrij helder en wordt er een vast bedrag van tussen de € 275,- en € 425,- berekend. Dit is voor tuinen die groter zijn dan 300 m² niet gebruikelijk. Er wordt dan een gemiddeld bedrag van 2,50 per vierkante meter berekend. Als je een dergelijke grote tuin hebt, kun je de hovenier natuurlijk altijd vragen of hij een vast prijs wil maken.

Wel of geen beplantingsplan?

Om te besparen op de kostprijs van een tuinontwerp kun je ervoor kiezen om geen beplantingsplan te laten opmaken. Maar hierdoor loop je wel enkele voordelen mis waar je wel van kunt profiteren als de hovenier een beplantingsplan maakt. In het beplantingsplan komt namelijk exact te staan welke soorten planten er in je tuin kunnen komen en op welke plek. Zo ben je het gehele jaar gegarandeerd op een goed uitzicht op prachtige planten. Hoewel een beplantingsplan niet verplicht is, is het wel aan te raden om er één te laten opmaken.

Overige diensten van de hovenier

Als je een tuinontwerp laat maken door een hovenier, dan ben je nog niet verplicht om de tuin ook daadwerkelijk door hem te laten inrichten. Wel kan dit je een aantrekkelijke korting opleveren. Veel hoveniers geven namelijk een korting als je naast het tuinontwerp ook de daadwerkelijke aanleg van je tuin aan hem uitbesteed. Hoeveel de korting is, hangt van de betreffende hovenier af en misschien kun je hier ook over onderhandelen. Besluit je dat de hovenier ook je tuin maar aanleggen, laat dan ook de korting vastleggen in het contract.

Nog enkele besparingstips

De kostprijs van een tuinontwerp is dus afhankelijk van verschillende zaken, zoals de oppervlakte van de tuin en de keuzes die jij maakt. Enkele tips om nog meer te kunnen besparen op een tuinontwerp:

Een hovenier uit de regio

Het kan aantrekkelijk zijn om te kiezen voor een heel goedkope hovenier die aan de andere kant van het land woont. Maar de afstand kan ook juist betekenen dat deze hovenier helemaal niet zo goedkoop is. Je moet namelijk rekening houden met voorrijkosten. Hierdoor is de hovenier in vergelijking met lokale hoveniers misschien helemaal niet zo goedkoop. Kiezen voor een lokale hovenier heeft het voordeel dat je dan geen voorrijkosten betaald.

Geen beplantingsplan

Hoewel een beplantingsplan wel wordt aangeraden, kun je ook kiezen om geen beplantingsplan te laten opmaken. Het voordeel is dat je tegenwoordig op internet veel informatie over bepaalde planten kunt vinden, waardoor je heel goed zonder beplantingsplan kunt. Als je kiest om geen beplantingsplan te laten maken kan je tot wel 30% op de kostprijs van een tuinontwerp besparen.