Tuinaanleg prijzen

Niet iedereen heeft groene vingers om zijn of haar tuin goed aan te pakken. Toch is het wel belangrijk dat je tuin er mooi bijligt. Het aanzien van de woning komt veel meer tot zijn recht als de tuin er ook verzorgd en netjes onderhouden uitziet. Ook wordt er tegenwoordig steeds meer van een tuin gevraagd en in sommige gevallen geldt een tuin zelfs als een soort van statussymbool. Dit heeft tot gevolg dat steeds meer mensen een tuin laten aanleggen door een professionele hovenier. Tijd ontbreekt vaak om de tuin goed aan te kunnen pakken of men heeft geen idee hoe een tuin opnieuw aangelegd kan worden. Wanneer je je tuin wilt laten aanleggen door een expert, zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden en die de prijs voor de tuinaanleg kunnen beïnvloeden.

hovenier

Hoeveel kost tuinaanleg?

Oppervlakte van de tuin Gemiddelde kostprijs
Kleiner dan 300 vierkante meter Tussen 275 & 425 euro
Groter dan 300 vierkante meter Gemiddeld 2,50 euro per vierkante meter

Het aanleggen van tuin door een expert kun je zo duur maken als je zelf wilt. Het is afhankelijk wat je wensen voor je tuin zijn. Een bloemenperkje plaatsen zal uiteraard goedkoper zijn dan een vijver laten plaatsen. Maar tuinaanleg vindt plaats in fases. Het is niet zo dat de hovenier uit het niets in je tuin gaat graven. Eerst maakt de hovenier een tuinontwerp. De prijs van een tuinontwerp hangt af van de grootte van de tuin. Een tuinontwerp voor een tuin dat kleiner is dan 300 m² kost gemiddeld tussen de € 275,- en € 475,-. Heb je een tuin dat groter is dan 300 m², houd dan rekening met een prijs voor een tuinontwerp van gemiddeld € 2,50 per m². Je kunt door de hovenier ook een beplantingsplan laten maken. Dan moet je rekening houden dat bovenstaande prijzen met 25% tot 30% verhoogd moeten worden.

Nu je het tuinontwerp hebt komt pas de kostprijs aan bod van het daadwerkelijk aanleggen van de tuin. Het is natuurlijk ook afhankelijk hoe je de tuin hebt laten ontwerpen en welke onderdelen er in de tuin geplaatst moeten worden, zoals bestrating en/of een gazon. Het goedkoopste ben je uit als je in je gehele tuin gras laat leggen. Je betaald daarvoor gemiddeld tussen de € 6,- en € 11,- per m². Voor de beplanting moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van tussen de € 13,- en € 29,- per m². Dit is natuurlijk ook afhankelijk van wat voor soort beplanting je neemt. Voor de benodigde bestrating zul je gemiddeld tussen de € 11,- en € 66,- per m² kwijt zijn. Wil je je terras niet bestraten, maar heeft een houten ondergrond de voorkeur, dan ben je bijvoorbeeld voor het plaatsten van houten vlonders gemiddeld tussen de € 55,- en de 130,- kwijt.

Type materiaal Gemiddelde kostprijs
Gras Tussen 6 & 11 euro per vierkante meter
Beplanting Tussen 13 & 29 euro per vierkante meter
Straatwerk Tussen 11 & 66 euro per vierkante meter
Houten vlonders Tussen 55 & 130 euro per vierkante meter

Besparen op tuinaanleg

Een expert in huren scheelt je veel tijd omdat je zelf niet de tuin in hoeft en je kunt er vanuit gaan dat je tuin professioneel en vakkundig wordt aangelegd. Toch kost een hovenier een behoorlijke hap uit je budget, dus het zou mooi zijn als je toch iets kunt besparen. Om te beginnen kun je veel besparen, zelfs tot 30% als je van diverse experts een offerte opvraagt. Je kunt dan gemakkelijk op prijs selecteren en weet je zeker dat je niet teveel betaald.

Factoren die de kostprijs voor tuinaanleg beïnvloeden

Iedere tuin is anders, dus bij tuinaanleg zullen er altijd factoren zijn die bij de ene tuin wel nodig zijn en bij de andere tuin niet. Deze factoren beïnvloeden de kostprijs voor tuinaanleg.

Wel of geen tuinontwerp laten maken?

Wil je enkel geld uitgeven voor de daadwerkelijke tuinaanleg, dan kun je ervoor kiezen om geen tuinontwerp te laten maken. Je kunt ook zelf aan de slag en zelf een tuinontwerp maken. Maar jij bent natuurlijk geen expert en hebt waarschijnlijk geen idee hoe je zo optimaal mogelijk alle mogelijkheden uit je tuin kunt halen. Een tuinontwerp wordt daarom wel aangeraden en zeker bij grote tuinen.

Het gebruik van verschillende soorten materialen

Als je het zo goedkoop en simpel mogelijk wilt houden, dan is het gemakkelijk kiezen. Je legt in je hele tuin gras. Maar ook gras kan weer bestaan uit verschillende prijsklassen. Er zijn namelijk meerder soorten gras en gras kan gelegd worden door middel van graszoden of door het inzaaien van graszaad. Dit laatste is uiteraard goedkoper. Eigenlijk kom je ook niet onder bestrating uit voor het terras of een tuinpad. Je kunt dan kiezen uit de goedkoopste tuintegels. Het duurste, maar wel met een luxe uitstraling zullen houten vlonders zijn. Houd er wel rekening mee dat het gebruikte materiaal de gehele uitstraling van je tuin kan bepalen.

Zelf doen of tuinaanleg laten uitvoeren?

Laat je de tuinaanleg door een expert uitvoeren, dan mag je zeker kwaliteit en vakkennis verwachten. Daar tegenover staat dat een expert ook manuren doorrekent. Dit zal gemiddeld zo tussen de € 35,- en € 50,- per uur zijn. Wil je hier op besparen, dan kun je ervoor kiezen om de tuin helemaal zelf aan te leggen of maar een gedeelte door de expert te laten uitvoeren.

Tips om meer te besparen op tuinaanleg

Je tuin aan laten leggen kan dus flink wat kosten, vooral als je zelf ook bepaald wensen en eisen hebt gesteld. Toch zijn er nog wel enkele mogelijkheden om nog meer te besparen op de tuinaanleg.

De voorbereiding zelf doen

Laat je de hovenier aan de slag gaan, dan zal hij de eerste tijd helemaal niet met tuinaanleg bezig zijn, maar met bijvoorbeeld het verwijderen van het gazon, bestrating en beplanting. In de meeste gevallen zal ook een laag uit de tuin afgegraven moeten worden. Hier gaat veel tijd en dus manuren inzitten. Je kunt hier flink op besparen als je de voorbereidende werkzaamheden zelf uitvoert. Als je je tuinafval ook zelf nog wegbrengt kun je naast de manuren ook besparen op het afvoer daarvan door de hovenier.

Spreiding

Je kunt de werkzaamheden ook gespreid over een langere periode laten uitvoeren. In dit geval betaal je ook gespreid en dat is financieel meestal ook beter te dragen. Toch kan het zijn dat een totaalfactuur nadat alles in één keer is gedaan vaak wel lager is dan meerdere facturen verspreid over een langere periode. Het is dus een afweging die je zelf moet maken en wat het handigste is voor jou.