Aluminium pergola: Prijzen 2023, soorten, materiaal en extra kosten

De gemiddelde prijs van een aluminium pergola is €390/m², variërend van €200 tot €850/m² inclusief installatie. Meer specifiek varieert de prijs van een bioklimatologische aluminium pergola van €400 tot €850/m², terwijl die van een aangebouwde aluminium pergola varieert van €200 tot €550/m².

 • Gemiddelde prijs Bioclimatische aluminium pergola: €400– €850
 • Gemiddelde prijs Aluminium aangebouwde pergola: €200– €550.
 • Gemiddelde prijs Vrijstaande aluminium pergola: €250 – €600.
aluminium pergola prijs
Type aluminium pergolaGemiddelde prijs per m² (met installatie)
Bioclimatische aluminium pergola€400 tot €850
Aluminium aangebouwde pergola€200 tot €550
Vrijstaande aluminium pergola€250 tot €600

Type en oppervlakte zijn de belangrijkste parameters die de kosten van uw aluminium pergolaproject beïnvloeden. Er zijn echter nog andere factoren waarmee u rekening moet houden om uw budget af te stemmen:

 • Dak.
 • Comfortopties.
 • Configuratie van de installatie.
 • Afwerkingen.

Gebruik onze gedetailleerde gids om de kosten voor de installatie van je aluminium pergola te schatten en krijg een precieze offerte van een vakman.

Aluminium is het ideale materiaal voor pergola's, omdat het licht, sterk en onderhoudsvrij is. Daarom zijn aluminium pergola's erg populair en zijn ze verkrijgbaar in verschillende comfortniveaus. Kiezen voor aluminium betekent kiezen voor luxe, duurzaamheid, esthetiek en moderniteit.

Prijs van een aluminium pergola per type

Met een verwachte verkoopstijging van 14% doet de pergolamarkt het erg goed. Er zijn zelfs nauwe banden tussen de zwembadmarkt en de boom in pergola's. Zwembadbouwers bieden nu pergola's aan als aanvulling op de zwembadinstallatie.

Aluminium is een materiaal dat niet over het hoofd mag worden gezien bij het berekenen van de prijs van een pergola, omdat het een aantal voordelen biedt.

Prijs van een bioklimatologische aluminium pergola

De prijs van een bioklimatologische aluminium pergola varieert van €400 tot €850/m², inclusief installatie. Zonder rekening te houden met de installatiekosten varieert de prijs van een bioklimatologische aluminium pergola van €300 tot €650/m².

Volgens een enquête zou 45% van de 100 ondervraagde een pergola willen, en 39% zou de voorkeur geven aan een bioklimatologische pergola.

Bioklimatologische pergola's zijn in feite het model dat de voorkeur geniet van particuliere klanten, met een onbetwiste dominantie van de markt.

Een bioklimatologische pergola is meestal gemaakt van aluminium, vanwege de technische eigenschappen van dit materiaal.

Deze pergola's hebben verstelbare lamellen die het dak van de pergola vormen. Als de zon te sterk is, kunnen de lamellen worden gekanteld om meer schaduw te creëren, terwijl bij koeler weer het tegenovergestelde kan worden gedaan. Dit systeem verbetert niet alleen het comfort, maar verlaagt ook de energierekening als de pergola aan het huis vastzit.

Het gebruik van aluminium voor deze pergola's is ideaal, omdat dit het gewicht van het hele systeem vermindert en ervoor zorgt dat het niet roest, zodat het ook na verloop van tijd functioneel blijft.

Bovendien heeft een aluminium pergola een heel moderne stijl die heel goed past bij de bioklimatologische, relatief technologische sfeer.

Prijs van een aangebouwde aluminium pergola

De prijs van een aangebouwde aluminium pergola kan variëren van €200 tot €550/m², alles inclusief. Op uw offerte voor een aluminium pergola kunnen de kosten voor benodigdheden variëren van €150 tot €450/m².

Rug-aan-rug aluminium pergola's zijn de meest klassieke, omdat ze gebaseerd zijn op de traditionele configuratie van ouderwetse pergola's. Deze aluminium pergola's worden het vaakst gebruikt in de bouw. Deze aluminium pergola's worden meestal geplaatst op een terras dat aan het huis grenst, omdat het idee is om een van de muren van het huis als steun te gebruiken.

Rug-aan-rug aluminium pergola's rusten aan één kant op 2 palen die aan het terras bevestigd zijn, of op ingegraven betonblokken. Aan de andere kant wordt de pergola aan de muur bevestigd met speciale bevestigingen.

Het voordeel van een back-to-back aluminium pergola is dat er minder pilaren nodig zijn, waardoor het gewicht en de materiaalkosten minimaal zijn. De esthetiek is ook verbeterd, met een betere overgang tussen de pergola en het huis.

Het doel van dit type pergola is om het comfort van je terras te verbeteren door je te beschermen tegen de zon, waardoor de ruimte comfortabeler en aantrekkelijker wordt, en ook om de temperatuur in huis te regelen, net als een zonnescherm. Het is ook mogelijk om een luifeldoek toe te voegen aan een pergola om de prestaties te verbeteren.

Nogmaals, het gebruik van aluminium vermindert het gewicht van het toestel en maakt onderhoud overbodig. Bovendien is aluminium verkrijgbaar in een reeks afwerkingen die gemakkelijk passen bij de stijl van je buitenruimte.

Prijs van een zelfdragende aluminium pergola

De prijs van een zelfdragende aluminium pergola varieert van €250 tot €600/m², inclusief installatie. Als je geen rekening wilt houden met de installatiekosten, dan varieert de prijs van een vrijstaande aluminium pergola van €200 tot €500/m².

We hebben opgemerkt dat aluminium pergola's ook nauw verbonden zijn met zwembaden. Dit is deels te danken aan zelfdragende aluminium pergola's, die van het huis af geïnstalleerd kunnen worden omdat ze er niet aan vastgemaakt hoeven te worden.

Het zelfdragende systeem bestaat uit 4 pilaren die het gewicht van de pergola dragen. Dit betekent dat de structuur overal in de tuin kan worden geplaatst, zelfs in de buurt van een zwembad, zolang de grond stabiel en dicht is.

Zelfdragende aluminium pergola's hebben het voordeel dat ze licht en stevig zijn, dankzij het gebruik van dit zeer technische metaal. Dit betekent dat je de pergola groter kunt maken zonder de grond te overbelasten, en dat je de palen verder uit elkaar kunt plaatsen.

Net als bij het luifelsysteem kunnen zelfdragende modellen worden uitgerust met accessoires voor meer comfort, zoals een overkapping, een mistsysteem en nog veel meer.

Zorg er wel voor dat je de grond goed voorbereid, want een onstabiele grond kan de structuur uit balans brengen en ernstige schade veroorzaken.

Prijs van een aluminium pergola per m² afhankelijk van het dak

De prijs van uw aluminium pergola kan ook variëren afhankelijk van de zorg die besteed wordt aan het dak. Hoewel pergola's traditioneel een bijna volledig open dak hebben, hebben ze nu dakbedekkingsmaterialen die ontworpen zijn om het comfort te verbeteren. Hieronder vindt u de mogelijkheden om uw aluminium pergola te bedekken. Merk op dat u niet verplicht bent om uw pergola te bedekken, het is gewoon een optie.

Aluminium pergoladakGemiddelde prijs per m² (exclusief montage)Features
Polycarbonaat (honingraat)€15 tot €35Meest esthetisch
  De meest isolerende
Canvas€5 tot €20Makkelijke installatie
  Zacht onderhouden
PVC€6 tot €20Lage kosten
  Gemiddelde esthetiek
Polyester€8 tot €20Transparant
  Weinig isolatie

Prijs van een aluminium pergola met een polycarbonaat dak

De prijs van een polycarbonaat dak varieert van €15 tot €35/m².

Polycarbonaat is een transparante kunststof, meestal met een honingraatstructuur. Dankzij de grote sterkte kan het een pergola bedekken en is het bestand tegen slecht weer. De honingraatstructuur beperkt het geluid bij regen en zorgt voor een iets betere isolatie.

Prijs van een aluminium pergola met canvas dak

De prijs van dit type doek kan variëren van €5 tot €20/m².

Veel aluminium pergola's worden geleverd met een oprolbaar doek. Dit zeer redelijk geprijsde accessoire heeft het voordeel dat het kan worden gesloten of geopend afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht. Zo kun je de temperatuur onder de pergola heel effectief regelen.

Prijs van een aluminium pergola met PVC dak

De prijs van PVC varieert tussen €6 en €20/m².

PVC is gebaseerd op het idee van polycarbonaat, maar haalt het niet bij zijn prestaties. Het is eerder ondoorzichtig dan transparant en de thermische en akoestische eigenschappen zijn niet erg goed. Het wordt aanbevolen als polycarbonaat te duur is, of voor tijdelijk gebruik.

Prijzen voor een aluminium pergola met polyester dak

Polyester kan €8 tot €20/m² kosten.

Polyester is een zeer bestendig materiaal dat vaak een golfprofiel heeft en min of meer ondoorzichtig kan zijn. Hoewel het een goede prijs-kwaliteitverhouding biedt, kan het niet tippen aan de kwaliteit en prestaties van polycarbonaat.

Voorbeelden van aluminium pergola prijzen: actuele prijzen

Om je te helpen de levertermijn van je aluminium pergola offerte in perspectief te plaatsen, hebben we een paar prijzen uit de catalogi van de fabrikanten voor je op een rijtje gezet.

 • €6.200: De prijs van een bioklimatologische aluminium pergola van 10m², met LED-verlichting en radiobesturing.
 • €3.000: De prijs van een aluminium pergola van 10m² met polycarbonaat afdekking.
 • €4.200: De prijs van een 10m² vrijstaande aluminium pergola met aluminium lamellenafdekking (bioklimatologische stijl).

Deze prijzen zijn exclusief installatie, accessoires en verbruiksartikelen, die allemaal moeten worden meegenomen in uw prijsopgave.

Een aluminium pergola plaatsen: arbeidskosten

Een aluminium pergola plaatsen

Het installeren van een aluminium pergola is vergelijkbaar met het installeren van elke andere pergola en vereist dezelfde aandacht voor detail en voorbereiding. Ongeacht het type installatie, moet de grond altijd zo stabiel mogelijk worden voorbereid. Over het algemeen raden we aan om je pergola op een houten of betonnen terras te plaatsen, zodat de structuur perfect stabiel is.

 • Bioklimatologische installatie: De technieken die hier worden gebruikt zijn het meest complex, aangezien de lamellen moeten worden geïnstalleerd en het automatische systeem mogelijk zelfs moet worden ingesteld. Deze twee stappen worden over het algemeen aan het einde van het installatieproces uitgevoerd en vereisen een zekere aandacht om een soepele werking te garanderen.
 • Rug-aan-rug installatie: Rug-aan-rug installatie is het eenvoudigst, omdat er maar 2 palen hoeven te worden verankerd. Zodra deze zijn geïnstalleerd en stevig zijn bevestigd, kan het bovenste deel worden gemonteerd en tegen de muur van het huis worden gehangen met behulp van muurbeugels, pluggen of andere geschikte bevestigingen.
 • Vrijstaande installatie: Dit type pergola kan overal worden geïnstalleerd, zolang de 4 palen stevig in de grond kunnen worden verankerd en de grond zo stabiel mogelijk is. Het zal geen verrassing zijn dat je begint met het bevestigen van de palen, waaraan je vervolgens het bovenste deel toevoegt. Zelfdragende pergola's worden vaak uitgerust met accessoires om het comfort van deze structuur, die open staat voor de 4 winden, te verbeteren. Deze afwerking gebeurt aan het einde van het project.
aaluminium pergola monteren

Prijs voor de installatie van een aluminium pergola

De prijs van de installatie hangt over het algemeen af van de oppervlakte van de structuur en het type. Gemiddeld varieert de prijs voor het plaatsen van een aluminium pergola van €100 tot €200/m² voor een bioklimatologisch systeem en van €50 tot €100/m² voor andere systemen.

Houd er rekening mee dat de kosten om de pergola op de grond te leggen en aan te sluiten op de water- of elektriciteitsvoorziening niet zijn inbegrepen in de installatieprijs.

Offertes aanvragen: specificeer de kosten van uw werk

Om precies te weten te komen hoeveel je aluminium pergola zal kosten, moet je een offerte aanvragen bij een vakman bij jou in de buurt. We raden je aan om meerdere offertes aan te vragen, zodat je prijzen kunt vergelijken en de vakman kunt kiezen die aan je eisen voldoet.

Voor een optimaal comfort en een professionele installatie is het belangrijk om je project te laten uitvoeren door een schrijnwerker, een storiste of een pergola specialist.

De extra kosten voor de installatie van een aluminium pergola

Of je nu op zoek bent naar comfortaccessoires, bedieningsopties of manieren om de grond voor te bereiden, er zijn een aantal bijkomende werken die kunnen worden uitgevoerd rond je pergolaproject.

 • De betonplaat: Een betonplaat is de beste manier om ervoor te zorgen dat je pergola een stabiele, duurzame ondergrond heeft. We raden je aan deze optie serieus te overwegen, omdat het niet alleen stevig is, maar ook een comfortabele vloer geeft die gemakkelijk schoon te maken is.
 • Luifel: Aan sommige aluminium pergola's kan een luifel worden toegevoegd. Hiermee kun je de schaduw uitbreiden en genieten van een grotere comfortzone. Een oprolbare afdekking is ook een eenvoudige en effectieve manier om de schaduw van je pergola te vergroten.
 • Verlichting: LED-verlichting is een veelgebruikte optie op moderne pergola's. Het kan worden gebruikt om een kleurrijke sfeer te creëren. Deze kan worden gebruikt om een kleurrijke, gedempte sfeer te creëren of gewoon om genoeg licht te geven om vroeg in de avond een boek te lezen.

FAQ

Hoeveel kost een aluminium pergola?

De prijs van een aluminium pergola varieert van €200 tot €850/m², alles inclusief.

Wat kost een bioklimatologische aluminium pergola?

Een bioklimatologische aluminium pergola kost tussen de €400 en €850/m².

Wat is de gemiddelde prijs van een aangebouwde aluminium pergola?

De gemiddelde prijs van een aangebouwde aluminium pergola kan variëren van €200 tot €550/m².

Waarom kiezen voor een aluminium pergola?

We kiezen voor een aluminium pergola omdat het materiaal stevig, mooi en onderhoudsvrij is.

Hoeveel kost een aluminium pergola van 20 m²?

De prijs van een aluminium pergola van 20 m² varieert van €4.000 tot €17.000, inclusief installatie.