Terrasoverkapping vergunning

Als u overweegt om een terrasoverkapping te plaatsen, is het belangrijk om te weten of u een vergunning nodig heeft. In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over het aanvragen van een vergunning voor uw terrasoverkapping. We behandelen de verschillende situaties waarin een vergunning nodig is, hoe u deze kunt aanvragen en welke documenten u moet voorbereiden.

1. Wanneer is een vergunning nodig voor een terrasoverkapping?

Het is niet altijd nodig om een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een terrasoverkapping. In veel gevallen is het plaatsen van een terrasoverkapping vergunningsvrij, maar dit kan per gemeente verschillen. Enkele factoren die bepalen of u een vergunning nodig heeft, zijn:

 • De afmetingen van de terrasoverkapping
 • De locatie van de terrasoverkapping op uw perceel
 • De afstand tot de erfgrens
 • Het type terrasoverkapping (vrijstaand of aan het huis bevestigd)

2. Hoe controleer ik of ik een vergunning nodig heb?

Om te controleren of u een vergunning nodig heeft voor uw terrasoverkapping, kunt u de volgende stappen ondernemen:

 1. Controleer het bestemmingsplan van uw gemeente om te zien of er specifieke regels zijn met betrekking tot terrasoverkappingen.
 2. Raadpleeg de landelijke regelgeving en richtlijnen voor vergunningen, zoals het Besluit omgevingsrecht (Bor).
 3. Neem contact op met uw gemeente om te vragen of er lokaal specifieke regels of vereisten zijn.

3. Hoe vraag ik een vergunning aan voor mijn terrasoverkapping?

Als u een vergunning nodig heeft voor uw terrasoverkapping, kunt u deze aanvragen bij uw gemeente. Het aanvraagproces kan variëren, maar over het algemeen volgt u deze stappen:

 1. Vul het aanvraagformulier voor een omgevingsvergunning in. Dit kan vaak online via de website van uw gemeente.
 2. Bereid de benodigde documenten voor, zoals bouwtekeningen, situatieschetsen en technische gegevens over de terrasoverkapping.
 3. Dien de aanvraag en bijbehorende documenten in bij uw gemeente.
 4. Wacht op de beoordeling van uw aanvraag. Dit kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de gemeente en de complexiteit van uw aanvraag.

4. Wat zijn de kosten van een vergunning voor een terrasoverkapping?

De kosten van een vergunning voor een terrasoverkapping variëren per gemeente. Over het algemeen zijn de kosten gebaseerd op een percentage van de bouwkosten van de terrasoverkapping, met een minimum- en maximumbedrag. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €100 en €500, maar in sommige gevallen kunnen ze oplopen tot meer dan €1000. Informeer bij uw gemeente naar de exacte kosten voor uw situatie.

5. Waar moet ik op letten bij het ontwerpen van mijn terrasoverkapping?

Bij het ontwerpen van uw terrasoverkapping is het belangrijk om rekening te houden met de eisen en richtlijnen die gelden voor het verkrijgen van een vergunning. Enkele aandachtspunten zijn:

 • Zorg voor een duidelijke en gedetailleerde bouwtekening.
 • Houd rekening met de afmetingen en locatie van de terrasoverkapping in relatie tot uw perceel en de erfgrens.
 • Denk aan de invloed van de terrasoverkapping op de lichtinval en het uitzicht van uw buren.
 • Overweeg duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen.

6. Wat zijn de gevolgen als ik zonder vergunning een terrasoverkapping plaats?

Als u zonder de benodigde vergunning een terrasoverkapping plaatst, kunt u te maken krijgen met sancties van de gemeente. Dit kan variëren van een boete tot het verplicht verwijderen van de terrasoverkapping. Het is daarom belangrijk om vooraf te controleren of u een vergunning nodig heeft en deze tijdig aan te vragen.

7. Kan ik bezwaar maken tegen een afwijzing van mijn vergunningaanvraag?

Als uw vergunningaanvraag voor een terrasoverkapping wordt afgewezen, heeft u de mogelijkheid om bezwaar te maken bij uw gemeente. Dit moet meestal binnen zes weken na de afwijzing gebeuren. In uw bezwaarschrift legt u uit waarom u het niet eens bent met de afwijzing en geeft u aan welke aanpassingen u eventueel kunt doen om alsnog aan de eisen te voldoen. De gemeente zal uw bezwaar beoordelen en een beslissing nemen.

8. Wat als mijn buren bezwaar maken tegen mijn terrasoverkapping?

Als uw buren bezwaar maken tegen uw terrasoverkapping, zal de gemeente hun bezwaar in behandeling nemen en een beslissing nemen. Het is belangrijk om in gesprek te gaan met uw buren en te proberen tot een gezamenlijke oplossing te komen. In sommige gevallen kunt u overwegen om aanpassingen te doen aan uw terrasoverkapping om tegemoet te komen aan de bezwaren van uw buren.

9. Hoe lang is een vergunning voor een terrasoverkapping geldig?

Een vergunning voor een terrasoverkapping is meestal geldig voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld één of twee jaar. Binnen deze periode moet u de terrasoverkapping realiseren. Als u niet binnen deze termijn begint met de bouw, kan de vergunning komen te vervallen. Controleer de geldigheidsduur van uw vergunning in de verstrekte documenten of bij uw gemeente.

10. Kan ik een bestaande terrasoverkapping uitbreiden zonder vergunning?

Als u een bestaande terrasoverkapping wilt uitbreiden, is het belangrijk om opnieuw te controleren of er een vergunning nodig is. De regels voor uitbreidingen kunnen anders zijn dan voor het plaatsen van een nieuwe terrasoverkapping. Raadpleeg het bestemmingsplan van uw gemeente en neem zo nodig contact op met uw gemeente om te vragen of een vergunning vereist is voor de uitbreiding.

Conclusie

Het is belangrijk om te weten of u een vergunning nodig heeft voor het plaatsen van een terrasoverkapping en hoe u deze kunt aanvragen. Door rekening te houden met de eisen en richtlijnen van uw gemeente, kunt u problemen voorkomen en zorgeloos genieten van uw nieuwe terrasoverkapping. Wees goed voorbereid en betrek indien nodig uw buren bij het proces om eventuele bezwaren te bespreken.

FAQs

 1. Is een vergunning altijd nodig voor het plaatsen van een terrasoverkapping?
  Nee, in veel gevallen is het plaatsen van een terrasoverkapping vergunningsvrij. De regels kunnen echter per gemeente verschillen. Controleer het bestemmingsplan en neem contact op met uw gemeente om te vragen of een vergunning vereist is.
 2. Wat zijn de kosten voor een vergunning voor een terrasoverkapping?
  De kosten variëren per gemeente en zijn meestal gebaseerd op een percentage van de bouwkosten van de terrasoverkapping. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €100 en €500, maar ze kunnen oplopen tot meer dan €1000.
 3. Kan ik bezwaar maken tegen een afwijzing van mijn vergunningaanvraag?
  Ja, u kunt bezwaar maken tegen een afwijzing van uw vergunningaanvraag bij uw gemeente. Dit moet meestal binnen zes weken na de afwijzing gebeuren.
 4. Wat gebeurt er als ik een terrasoverkapping plaats zonder vergunning?
  Als u een terrasoverkapping plaatst zonder de benodigde vergunning, kunt u te maken krijgen met sancties van de gemeente, variërend van een boete tot het verplicht verwijderen van de terrasoverkapping.
 5. Hoe lang is een vergunning voor een terrasoverkapping geldig?
  Een vergunning voor een terrasoverkapping is meestal geldig voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld één of twee jaar. Binnen deze periode moet u de terrasoverkapping realiseren. Als u niet binnen deze termijn begint met de bouw, kan de vergunning komen te vervallen.