Steigerhout
Steigerhout is vuren-, Lariks- of Douglashout, dat gebruikt wordt in de bouw. Het is in twee verianten te koop. Nieuw steigerhout ofwel planken van 2 tot 5 meter lang, 20 cm breed en zo'n 4 mm dik. Of gerecycled hout, dat in de bouw gebruikt is als steigerplank of om een bekisting te bouwen. In beide gevallen is het ideaal hout om mee te werken. Dat geldt zowel voor een tuinscherm of dito wand, als voor meubels.
Steigerhout, ideaal om mee te werken
Het nadeel van steigerhout is dat het nat hout is en dus krom kan trekken. Dat gebeurt wanneer het warm weer is, want door de hitte droogt het hout en trekt het krom. Het kan echter ook doordat het hout vocht of water opneemt. Dit betekent dat wanneer je steigerhout voor buiten wilt gebruiken, het altijd goed behandeld moet worden. Voordelen van steigerhout zijn de prijs, de makkelijke verwerkbaarheid en dat je het letterlijk voor alles kunt gebruiken. Er zijn eigenlijk maar twee zaken waar je bij het kopen van steigerhout op moet letten. Een dat het een FSC certificaat heeft en twee dat het niet té nat is.
Steigerhout planken
Steigerhout planken worden vaak gebruikt om zelf meubelen te maken. Dat geldt eveneens voor gebruikt steigerhout. Door het gebruik heeft het steigerhout slijtagekenmerken. Er kan verf opzitten, of het is van kleur veranderd. Dat maakt het hout bijzonder. Deze karaktertrekken komen namelijk mooi naar voren wanneer het steigerhout gebruikt wordt om meubelen te maken. Niet iedereen houdt van deze trendy meubelen. Wil je dus wel meubelen maken van steigerhout, maar dan zonder kenmerken van gebruik, dan ligt het voor de hand nieuwe steigerhout planken te kopen. Zet je de planken vast met houten kepers, dan wordt het product nog mooier. Een ander voordeel is dat houten kepers niet kunnen roesten. Roest laat namelijk lelijke plekken op vurenhout achter.
Meubelen
In principe kun je steigerhout voor alles gebruiken. Of je nu een wandkast, een dekenkist, een bloembak, een stoel of een tafel wil maken. Het kan allemaal. Je kunt overigens ook kiezen voor een wandbord of zelfs een ligstoel. Wat bij het kopen van steigerhout handig is, zeker wanneer je aan gebruikte steigerhout planken denkt, is om bij een bouwbedrijf te informeren. Hier kun je vaak steigerhout voor een lage prijs kopen. Dit hout moet wel schoongemaakt en geschuurd worden, zodat eventuele spijkers en splinters geen kans krijgen. Daarnaast kun je te maken krijgen met verschillende diktes, maar dat is ook een van de charmes van gebruikt hout.
Behandelen
Gebruik je onbehandeld steigerhout voor buiten, dan zal het na zo'n half jaar verkleurd zijn. Het steigerhout slaat dan grijs uit. Dat kun je voorkomen door het te verven of een lak, olie of beits te gebruiken en dit regelmatig te herhalen. Waar je verder op moet letten, zeker wanneer je het steigerhout gebruikt om meubelen van te maken, is dat je het lang genoeg laat drogen om kromtrekken te voorkomen. Een droogtijd van 4 tot 5 maanden is het best. Zorg er altijd voor dat de planken droog liggen en voldoende kunnen ventileren. Dat betekent dat je ze een keer per week verschuift of verlegt, zodat er geen plekken kunnen ontstaan waar vocht achterblijft of zich zelfs kan ophopen. Gebruik nooit hout dat onvoldoende droog is, want dan zullen de meubels na een tijdje krom trekken. Zonde van het hout, de tijd en alle inzet.
Natuurproduct
Steigerhout is en blijft een natuurproduct. Dat betekent dat het ook blijft leven als het als meubel verwerkt is. Het is mogelijk dat het hout na een tijd scheurtjes vertoont. Dat heeft met het droogproces en het karakter van het hout te maken. Kieren en scheurtjes horen bij dit hout, het verleent het die extra charme en het heeft dus niets te doen met verkeerd bewerken. Wat eveneens van belang is, is dat je erbij stil staat dat je duurzaam hout gebruikt. Vuren-, Lariks- of Douglashout wordt onder andere in Europa geproduceerd. Het is afkomstig uit bosbouw in Zweden, Noorwegen, Siberië of Polen. Let er op dat het voorzien is van een FSC brandmerk, dus uit duurzame bosbouw afkomstig is. Steigerhout mag dan gezien worden als goedkoop hout, het is en blijft een prachtig natuurproduct.
Recyclen
Nie zo lang geleden werden steigerhout planken gezaagd en verbrand. Gelukkig is dit, door de trend om van steigerhout mooie, warme meubelen te maken, tegenwoordig een flink stuk minder het geval. Gebruikte steigerplanken hebben als groot voordeel dat ze door het buitengebruik gehard zijn. Alleen daardoor al zal kromtrekken bij deze gerecyclede planken nauwelijks nog voorkomen. Daarnaast hebben ze dat karakteristieke, dat verweerde, dat hout dat bij zware arbeid gebruikt is, gekregen heeft. Deze steigerplanken zijn ideaal voor meubels voor binnen. Je kunt daarbij tevens aan een mooi wijnrek denken of een speciale boekenkast, een houten vitrinekast of zelfs een speciale industriële tafel. Je kunt het hout laten zoals het is en voorzien van een vernislaagje of je legt er een glasplaat overheen. In principe geldt voor steigerhout dat het jouw creativiteit uitdaagt en je alle ruimte biedt om er iets moois van te maken. Twijfel je of dat wat jullie graag zouden willen, gemaakt kan worden van steigerhout planken? Neem dan een kopje koffie of een drankje, wat tijd en kijk eens op Tuinen JK. Hier vind je de mooiste voorbeelden wat je met dit hout kunt maken.