Steigerhout meubelen

Het gebruik van steigerhout meubelen neemt steeds meer toe en wordt steeds populairder. Maar waarom zou je steigerhouten meubels nemen als er toch prachtige meubels te koop zijn met prachtig behandeld hout zonder een krasje of een buts? Misschien zijn juist de beschadigingen die in steigerhout zitten wel de reden dat meubels van steigerhout zo populair zijn. We zien namelijk al enkele jaren de trend van een industrieel interieur, waarbij er gewerkt wordt met ruwe bouwmaterialen er gerust een kras of beschadiging te zien mag zijn. Ook steigerhouten meubelen passen in deze trend. Zo passen meubels van steigerhout ideaal in een industrieel interieur, maar ook in andere interieurs. Je kunt zelf je eigen steigerhout interieur ontwerpen, waarbij je alle meubels in steigerhout neemt. De mogelijkheden met steigerhout en de verschillende soorten meubels zijn in ieder geval ongekend.

Wat is steigerhout?

Steigerhout, de naam zegt het eigenlijk al, zijn planken die gebruikt worden in de bouwwereld voor steigers. De planken worden op de ijzeren steigerstellage gelegd, waarop bouwvakkers dan hun werk op hoog niveau kunnen uitvoeren. Steigerhout is meestal gemaakt van vuren, een naaldboom. Vurenhout is een veelgebruikte houtsoort in de bouw. Het valt onder de categorie zachthout, waardoor het ideaal is om als steigerplank te gebruiken. De plank is dan namelijk erg flexibel, zodat het gemakkelijk op de steiger aangebracht kan worden en de randen randen zijn niet scherp en er zitten geen splinters in. Normaliter bestaat steigerhout uit smalle planken van ongeveer 20 centimeter en met een dikte van tussen de 3 en 4 centimeter. De lengte van de planken is heel voordelig om te gebruiken voor meubels, want sommige steigerhouten planken kunnen wel vijf meter lang zijn.

In de tijd dat steigerhout op de bouw gebruikt wordt, heeft het veel te verduren. Gemiddeld wordt steigerhout een jaar gebruikt en meestal ligt het op de bouwplaats. In die tijd lopen er vele bouwvakkers, metselaars en timmerlieden overheen, wordt er zwaar materiaal opgezet, misschien gemorst met een blik verf en doorstaat het hout ook nog eens alle weersomstandigheden, van hevige regen tot felle zonnestralen. Het hout kan na een jaar dus behoorlijk vol zitten met gebruikssporen. Meestal worden de steigerplanken dan omgewisseld voor nieuwe steigerplanken. De oude gebruikte steigerplanken worden dan afgedankt en komen uiteindelijk in de verbrandingsoven terecht. Dit is niet echt een vorm van recycling en erg milieuonvriendelijk. Gelukkig is daar dan de trend van het gebruik van steigerhout meubelen en dus staan fabrieken en meubelmakers in de rij om steigerhout over te nemen.

Hoe wordt steigerhout bewerkt tot meubels?

Een meubelfabriek kan gebruikt steigerhout aankopen, maar ook nieuw steigerhout. Er zijn namelijk ook mensen die van steigerhouten meubels houden die nog niet gebruikt zijn. Gebruikt steigerhout heeft een authentieke uitstraling verkregen, maar kunnen wel vol vuil en verf zitten. Na binnenkomst in de fabriek zal het steigerhout daarom eerst een grondig behandeling ondergaan. Het hout wordt geborsteld en geschuurd, zodat alle uitsteeksels op het oppervlak verdwenen zijn en de plank mooi glad is geworden. Het hout wordt dusdanig behandeld dat het niet meer besmettelijk is. Immers op een tafel van steigerhout zet je ook eten neer en ook kinderhanden maken veelvuldig gebruik van het oppervlak. Wel blijf je altijd zien dat het hout intensief gebruikt is geweest, maar dat is juist ook het authentieke aan steigerhout meubelen. Na de behandeling kan dan uiteindelijk begonnen worden om de planken te zagen en om te vormen tot meubels.

Toepassingen van steigerhout meubelen

De mogelijkheden om meubels van steigerhout te maken zijn onbegrensd. Er kunnen meubels voor binnen als buiten gemaakt worden van steigerhout. Een steigerhout tafel bijvoorbeeld, een salontafel of met een bijpassende eettafel kan heel goed van steigerhout zijn gemaakt. Het oppervlak is dusdanig schoon gemaakt, dat het veilig in gebruik is, maar toch een afgeleefde uitstraling heeft. Een steigerhout bank maakt de zithoek helemaal compleet. Zorg wel dat je er comfortabele kussens bij haalt, want steigerhout zit nogal hard. Maar er zijn meer toepassingsmogelijkheden in huis met steigerhout. Zoals de badkamer, waar je een badkamermeubel van steigerhout kunt laten plaatsen. Steigerhout heeft reeds veel te verduren gehad en is inmiddels uitgewerkt, dus het is heel goed toe te passen in vochtige ruimtes, als de badkamer. Steigerhout leent zich ook uitstekend om er een mooie kast van te maken. Een kast voor kleding in de slaapkamer of een dressoir in de woonkamer, het kan allemaal met steigerhout.

Dat steigerhout overal geschikt voor is, bewijst de populariteit van steigerhout in de tuin wel. Tuinmeubelen of een loungeset van steigerhout wordt erg veel in de tuin gezien. Omdat steigerhout reeds beschadigd is met krassen en het weer er ook al inzit, kun je moeiteloos je tuinmeubelen en loungeset van steigerhout elk seizoen van het jaar buiten laten staan. Door de weersinvloeden zal het de typisch doorleefde uitstraling van het steigerhout alleen maar versterken.